A kutya fürdetése

A kutya fürdetése

A kutya fürdetése

+9 jótanács, mikre figyeljünk

Fürdessük a kutyánkat vagy nem szükséges? Ez a kérdés előbb-utóbb minden kutyatartóban felmerül. És persze utána sorban a többi: Milyen gyakran érdemes megfürdetni? Hogyan kell megfürdetni? És még sorolhatnánk.

Most megpróbáljuk összefoglalni a kutya fürdetésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Kutya fürdetése – kell-e fürdetni?

Már rögtön itt megosztó véleményekkel találkozhatunk. Próbáljuk végiggondolni a kérdést logikusan.

A kutya – eredetileg vadállat volt. A vadállatokra nemigen jellemző, hogy fürödnének. Vagy ha igen, akkor nagy melegben esetleg megmártóznak egy kicsit, de nyilván nem azért, mert meg akarják tisztítani magukat. Bundájuk, bőrük ennek megfelelően alakult, és természetes védőréteggel rendelkezik – ami a mosással inkább károsodik.

A mai, ember mellett élők kutyák sem éreznek másként alapvetően. Ők maguktól úgy oldják meg a dolgot, hogy nyalogatják a szőrüket, kiszedik a szőrükből a beragadt maradványokat. Néha meg esetleg hemperegnek egyet a földön. Nekik ennyi bőven elég.

Ám a kutya az ember mellett él, és az ember meglehetősen tisztaságmániás. A rossz szagokat sem szereti. Pláne nem a lakásában.

Egyszóval, lássuk be: a kutya fürdetése elsősorban a gazdája miatt fontos.

A kutya fürdetése
A kutya fürdetése

Kutya fürdetése – amikor kell fürdetni

A kutya (sajnos) egyre jobban ki van téve az emberek által okozott káros hatásoknak, és ez az egészségének sem tesz jót. A mindenféle levegőben szálló szennyezőanyagok neki sem tesznek jót, főleg, ha a tartási körülmények miatt ezek lerakódnak a szőrén. Nem véletlen, hogy napjainkban egyre nagyobb számban válnak kutyáink allergiássá. Ez pedig mindenféle járulékos megbetegedéssel járhat, a vakarózások, rágások miatt.

Ezek megelőzésére, csökkentésére lehet néha fürdetéssel minél jobban eltávolítani az irritáló anyagokat. Ilyenkor érdemes kifejezetten allergiás megbetegedésekre kifejlesztett sampont használni.

A kutya fürdetése
A kutya fürdetése

Kutya fürdetése – milyen gyakran?

Lehetőleg minél ritkábban, hacsak nem allergiás. Leginkább csak akkor, amikor valami miatt különösek koszosnak érezzük (pl. belehempergett valami kellemetlen szagú dologba).

Ha bizonytalan vagy: mivel fajtánként (a szőrzet nagyságától függően) eltérőek a fürdetési igények, érdemes erről egy független szakértővel konzultálni.

A kutya fürdetése
A kutya fürdetése

Kutya fürdetése – mikre figyeljünk?

A legjobb, ha profi kozmetikusra bízzuk a fürdetést. Ha mégis magunk szeretnénk, álljon itt néhány jótanács, amikre érdemes odafigyelni.

  1. Gondoskodjunk róla, hogy az első alkalom a kutya számára a lehető legpozitívabb legyen! Igyekezzünk a kellemetlen műveletet minél elviselhetőbbé varázsolni, türelemmel, dicsérettel, jutalmazással.
  2. Figyelj oda a kutya biztonságára: ne tudjon kiugrani a kádból vagy csúszkálni benne (jól jöhet egy csúszásgátló szőnyeg is).
  3. Figyelj oda a megfelelő vízhőmérsékletre! Sem a túl meleg, sem a túl hideg nem jó, a legideálisabb a szobahőmérsékletű víz.
  4. A kutya fejét, szemét, fülét, száját ne érje víz, mert ezek könnyen be tudnak gyulladni tőle!
  5. Először nedvesítsd meg a szőrét, csak utána samponozd.
  6. Lehetőleg minél kevésbé szagos, bőrkímélő sampont használj a fürdetéshez.
  7. A sampont távolítsd el teljesen a szőréből!
  8. Fürdetés után igyekezz minél alaposabban megszárítani a kutya szőrét. Hagyd, hogy kirázza a bundájából a felesleges vizet, és töröld át jó alaposan törölközővel.
  9. Fürdetés után közvetlenül lehetőleg ne engedd ki a kutyát a szabadba, főleg télen, hidegben! Ügyelj, hogy huzatmentes környezetben maradjon.

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?