A kutya jutalmazása 1. – mi is az és miért jó?

Kutya kisgyerek mellé

A kutya jutalmazása 1. – mi is az és miért jó?

Egy újabb megosztó téma következik, amiről érdemes beszélni. Ez pedig nem más, mint a kutya jutalmazása. Mikor, miért kell és mivel jutalmazzunk? Lássuk a részleteket.

Kutya jutalmazása – mi az a jutalmazás?

Jutalmazáson állatos, kutyás, nevelési körökben nagyjából ugyanazt értjük, mégpedig:

A jutalom egy olyan dolog, ami bármi lehet, egy a lényeg, hogy egy élőlénynek örömet okoz, ha hozzájut. Ebben nincs is vita.

De lépjünk tovább. A kutatók arra jutottak, hogy ha egy élőlény örül annak a valaminek, azt ki lehet használni nevelési célokra. Konkrétan Skinner fedezte fel, hogy a cselekvéseinkre a múltbeli tapasztalataink hatással vannak. Ha csináltam valamit, és ennek hatására valami jó inger ért, akkor máskor is, többször is fogom csinálni. Tehát az adott cselekvés gyakorisága nőni fog. Ezt a szagzsargon úgy nevezi: pozitív megerősítés.

Na, már most hogy lehet ezt alkalmazni a nevelésben? A válasz egyszerű. Azt szeretném, hogy a kutyám odajöjjön hozzám, amikor hívom. Hogy érhetem ezt el? Tegyük fel, hogy amikor odajön, megjutalmazom. Gondolkozzunk kicsit kutyaként:

„Anya/apa kiabált felém valamit. Fogalmam sincs, mi az, de megyek, megnézem.

Juj, kaptam egy finomságot/labdát/simit! Ez nagyon jó volt!

Anya/apa már megint kiabál nekem. A múltkor valami jó jött utána, megyek, hátha megint jó lesz.

… És ez megint jó volt! Anyánál/apánál lenni jó!

Anya/apa nem hív, de vágyom egy kis finomságra/labdára/simire. Odamegyek hozzá, hátha most is jó lesz.”

És itt máris el lehet oszlatni az egyik nagyon gyakori tévhitet. Az ugyanis, hogy a kutya jutalmazása csakis élelem lehet – de erről később lesz szó bővebben.

Kutya jutalmazása

Kutya jutalmazása – miért jó a jutalmazás?

Abban talán mindannyian megegyezhetünk, hogy azért ezek alapján az, hogy jutalmazunk, alapvetően egy jó és hasznos dolog.

De itt közbeszólhatnak egyesek: de hát ugyanezt máshogy is el lehet érni, anélkül, hogy agyontutujgatnánk azt a (büdös) dögöt!

Igen, a fentieket el lehet érni úgy is, hogy a kutyának kellemetlen érzése legyen. Azaz, ha nem jön be, akkor megbüntetjük (=valami rossz/kellemetlen történik vele). Valóban, a pozitív megerősítés ellentéte is működik, amit meglepő módon negatív megerősítésnek hívunk. (Egy egyed cselekedeteinek gyakorisága csökken, ha előzőleg rossz élmény érte miatta.) Tehát, ha hívjuk, és nem jön, akkor megbüntetjük, akkor legközelebb inkább jönni fog. Ez is igaz.

Kutya jutalmazása

Mégis, számos oka van annak, hogy miért hatékonyabb a jutalmazás/pozitív megerősítés, mint a büntetés/negatív megerősítés:

  • a büntetés csak arra jó, hogy megszűnjön a viselkedés, míg a jutalmazással új, elvárt viselkedéseket lehet tanítani a kutyának;
  • a büntetéses nevelés eredményeképpen a kutya passzívvá válik, és inkább nem csinál semmit magától – ezzel szemben a jutalmazásnak köszönhetően kutyánk boldogan, örömmel fogja teljesíteni a kéréseinket –
    • sőt, még az is megtörténhet, hogy magától, anélkül, hogy kérnéd, megteszi neked;
  • a jutalmazásos nevelés hatékonyabb, és hatása tovább tart, mint a büntetésé;
  • ha büntetünk, a kutya inkább tartani fog tőlünk, ha jutalmazunk, akkor pedig még jobban a bizalmába fogad.

De mindenekelőtt: ha megy erőszak nélkül is, miért választanánk azt, hogy rosszat okozzunk egy bármilyen élőlénynek – pláne saját, szeretett kutyánknak?