A kutya szőrzetének helyes ápolása

Kutyaszőr ápolása

A kutya szőrzetének helyes ápolása

Az ahány ház, annyi szokás bölcs közmondás, elkutyásítva úgy hangzik: ahány fajta négylábú, annyi szőrtípus. S bizony ebben nincsen semmi túlzás. Még jó persze, hogy nagyobb kategóriákba azért kivétel nélkül besorolhatóak az egyes variációk. Amihez, azonban kétség sem férhet, hogy az optimális szőrápolás kutya és gazdi érdeke. Ha a bunda rendezett, a bőr jó állapotú, a szőr csillog-villog, az egyet jelent a négylábú kicsattanó egészségével.

Miről tanúskodnak a farkas ősök?

A legalapvetőbb szőrvariáns vitathatatlanul a sima, szálkás típus, mely a farkasok hagyatékának is tekinthető. A fedőszőrzethez ebben az esetben aljszőrzet is társul. A rövid kb. 4 cm, míg a hosszú változat nagyjából 10 cm-es. A labradorok, németjuhászok vagy éppen a rottweilerek ebbe a szőrcsaládba tartoznak. A tavaszi szőrhullatás nagyon erőteljes, ekkor fokozott ápolást, folyamatos kefélést igényel a bunda. Így az aljszőrzet megritkulása gyorsabban végbe mehet.

Rövid szőr, kurta munka!

A rövid szőrzet alig rendelkezik aljszőrzettel, így aztán a hullatás sem tipikus. Az egész éves szőrcsere ugyan jellemző, de nem nagy mennyiségben. A boxerek ebbe a szerencsésnek mondható kategóriába sorolhatóak.

A hosszú szőrzet ápolása nem intézhető el egy fésűlegyintéssel!

A hosszú bunda két alkategóriára bontható: sűrű és gyér aljszőrzetre. Utóbbi kezelése, mivel csak a fedőszőrről kell gondoskodni, viszonylag egyszerű és gyors, ahogy erről az ír szetteres gazdik tanúskodhatnak. Ám előbbinél fennáll a gubancolódás veszélye, így aztán a csomók kifésülése, és a bunda karbantartása idő- és energiaigényes feladat. Ahogyan, ha beszélni tudnának, erről a tibeti terrierek mindenképpen beszámolnának.

Kutyaszőr ápolása

Elő a speciális nyíró és trimmelő eszközökkel!

A göndör és a drótszőr egyike sem hullik, ám külön bánásmódot igényel. Előbbi nyírást, utóbbi trimmelést. Ezekben az esetekben a hallójáratok szőrtelenítése is lényeges feladat, s a szemek körüli rész tisztán tartása is elengedhetetlen.
Speciális csoportot alkotnak a meztelen kutyusok, akik alig rendelkeznek szőrzettel, így az ápolásuk egyszerű, bár nyáron az extra védelem biztosítása nélkülözhetetlen. Illetve a zsinóros fajták, mint például a pulik, akiknek filcesedő szőre nem mindennapi szigetelést biztosít. A kezelése sem könnyű, mint az egyszeregy. Vagyis jól jöhet a szakértő segítség.

Mikor-mit-mennyit

A fésű/kefe dilemma eldöntése egyrészt szőr, másrészt egyedfüggő. A kutya szőrápolási termékek között nem egy, kézre húzható, kesztyű formájú kellék is található, aminek a használata roppantul könnyed, ugyanakkor eredményes. De a furminátorok is méltán népszerűek.
Ami a samponokat illeti: a paletta széles spektrumot tár fel. Fehérítő, gyógynövényes, nercolajos, sima, hipoallergén, fekete szőrre specializált stb. variációk egyaránt elérhetőek. De kár lenne kihagyni a felsorolásból a bolhairtós, vagy éppen szenzitív verziókat. Egyes helyzetekben evidens, hogy melyik termék a legideálisabb döntés, de vannak helyzetek, amikor csak a kipróbálás adhat támpontot.
Nem érdemes túlzásokba esni gyakoriság terén, mert könnyen visszájára fordulhat az igyekezet. A lényeg, hogy amikor szükséges, akkor jöhet a fürdetés, de nem hobbiszerűen vagy csak úgy, mindenféle ok nélkül.

Kutyaszőr ápolása

A sikeres ápolás kulcsa a hozzászoktatás!

Nem lehet elég korán elkezdeni a betanítást. Ha a kedvenc már kölyökként megismeri és megszokja a szőrápolással együtt járó “kihívásokat”, akkor ezek abszolválása a jövőben sem jelenthet problémát. Türelem, szeretet célravezetőek!

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?