A kutya természetfeletti szaglása

A kutya természetfeletti szaglása

A kutya természetfeletti szaglása – újabb csodák

Sírhelykereső kutyák, + 1 érdekesség

Sokszor méltattam már a kutyák szó szoros értelmében emberfeletti szaglásának csodáját. Számunkra elképzelhetetlen teljesítményekre képesek kivételes szaglóképességükkel. Említhetném például azt, hogy meg tudják különböztetni egymástól egy egypetéjű ikerpár tagjait, akiket mi még DNS-minta alapján sem bírunk beazonosítani. És ha már a DNS kerül szóba, arra is képesek, hogy pusztán izolált DNS-mintáról egyértelműen fel tudjanak ismerni valakit.

Tehát mi nemhogy ránézésre, de a tudományt segítségül hívva is alulmaradunk a kutyákkal szemben. Nekik viszont nincs másra szükségük, mint használható szagmintákra.

Napjainkban szerencsére egyre több olyan területet fedezünk fel, ahol a kutyák ezzel a csodálatos képességükkel a segítségünkre lehetnek. Nemrég számoltak be egy újabb, eddig kihasználatlan lehetőségről.

A kutyák természetfeletti szaglása – a régészet szolgálatában

A fenti példák nemcsak azért izgalmasak, mert elképesztő eredményekről szólnak, hanem konkrét gyakorlati hasznukat is lehet venni. Az emberi szag azonosítására már jó ideje használnak kutyákat a rendőrségen, bűnelkövetők felismerésére vagy megtalálására. Ám nemrégiben arra is fény derült, hogy olyan szakmai ágazatban is van értelme kutyákat bevetni, amiről eddig nem is álmodtunk! Ez pedig nem más, mint a régészet.

Történt ugyanis, hogy Vedrana Glavaš, régészkutató talált néhány ősrégi sírhelyet a horvátországi Drvišica környékén. Úgy gondolta azonban, hogy azokon kívül, melyeket már sikerült feltárni, bizonyára akadnak még továbbiak is. Ám a sziklás terep túlzottan nehezen járható volt a csapat számára, így felmerült benne, hogy kutyák segítségét vehetnék igénybe hozzá.

És az elképzelése bevált. Andrea Pintar kiképző kutyái minden több ezer éves sírhelyet tökéletesen kiszagoltak. Mindezt úgy, hogy a maradványok már egy éve nem voltak ott, az időjárási körülmények pedig tökéletesen eltűntették az ásatások nyomait!

Egyébként korábban is alkalmaztak kutyákat ásatások során, de eddig ez egyáltalán nem számított bevett gyakorlatnak. Azonban talán ennek a mostani sikernek köszönhetően vélhetően szélesebb körben el fog terjedni.

A kutya természetfeletti szaglása
A kutya természetfeletti szaglása a régészetben is jelentős szerepet játszhat.

A kutyák természetfeletti szaglása a régészet szolgálatában – miért jó?

Több előnye is van annak, ha kutyákkal szagoltatnak ki kényes régi sírhelyeket:

  • a kutyák nehezen járható, sziklás helyeken könnyebben tudnak közlekedni;
  • a jelenleg használt műszereknél pontosabban meg tudják határozni a leletek helyét;
  • a megtalálás módja sokkal kevesebb kárt tud tenni a leletekben.
A kutya természetfeletti szaglása
A kutya természetfeletti szaglása és nehezen járható helyeken is segítségre lehet.

A kutyák természetfeletti szaglása a régészet szolgálatában – hogyan működik?

A kutyák használata a sírhelykeresésnél valójában nem volt egy különösebben légből kapott ötlet. Nem is igényel különösebb kiképzést, hiszen a keresőkutyák között van egy speciális ágazat. Ez pedig nem más, mint a holttestkeresés. Természetesen ezt is leggyakrabban a rendőrség veszi igénybe. A régészetben pedig valójában ugyanezt – emberi maradványokat – kell keresniük. A különbség „mindössze” abban rejlik, hogy az ily módon feltárt sírok nagyságrendekkel régebbiek, mint azok, amelyeket eddig kerestek.

És hogy hogyan képzik ezeket a kutyákat?

Másképpen, mint az élő személykeresőket, ugyanis az élettelen maradványoknak a bomlási folyamat során más, sok összetevőből álló, speciális szagjellemzői vannak. És mivel a tréning során ritkán áll rendelkezésre elegendő élettelen emberi maradvány, legtöbbször disznómaradványokat kerestetnek velük. Ugyanis az ő szaguk hasonlít a leginkább az emberére.

Forrás: Smithsonian.com, utolsó megtekintés: 2019-10-30

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?