A legnépszerűbb kutyanevek 1. – választási szempontok

Milyen kutya való nekem?

A legnépszerűbb kutyanevek 1. – választási szempontok

Ha megnézünk egy kutyát, már abból eleve nagyon sok mindenre lehet következtetni arra is, hogy milyen lehet a gazdája. Hiszen az, hogy valaki milyet (milyen fajtát, méretet, habitust, színt stb.) preferál, nagyban függ az illető személyiségétől.

Hasonlóan ehhez a kutya neve is árulkodó lehet. A kutyatartók legtöbbször igyekeznek alaposan megfontolni, mivel utána jó pár évig kell naponta sokszor ismételgetniük, nem mindegy hát, hogy mi is lesz az.

Van, aki inkább a jó hangzásra törekszik, mások viszont inkább egy kicsit a saját személyiségüket villantanák meg benne (pl. a műveltségről árulkodik, ha valaki valamilyen kevésbé ismert mitológiai nevet választ kedvencének, vagy akár már olyanról is hallottam, aki a Bozon nevet adta cane corsójának, a Higgs-bozon elemi részecske után…)

Persze magának a kutyának a külseje, viselkedése, személyisége is megihletheti a gazdit.

A legnépszerűbb kutyanevek 1. – választási szempontok
A legnépszerűbb kutyanevek 1. – választási szempontok

A legnépszerűbb kutyanevek – hogyan válasszunk nevet

Talán nem mindenki van tisztában azzal, hogy a kutyák általánosságban nagyjából két szótagnyi hangsor megjegyzésére képesek, ezért nem igazán érdemes ennél hosszabbat választani. A tapasztalatok úgyis azt mutatják, hogy ha mégiscsak több szótagúra esik a választás, egy idő után úgyis lerövidül valami becézett formára (és az eredeti inkább csak akkor hangzik el, ha a kutya valami nem jót csinál…)

És hogy ezen kívül mik a legfontosabb tényezők egy kutyanév kiválasztásakor? Íme néhány:

  • a kutya fajtája,
  • testmérete,

A legnépszerűbb kutyanevek – fajtiszta vagy keverék

Ha valaki valódi tenyésztőtől szerzi be kutyáját, akkor általában már van neki törzskönyvezett neve, ami utal a felmenőire, a kennelre vagy akár arra is, hogy hányadik tenyészet. Így például: Garde de la Vie Inquisiteur „Bosco” vagy Born To Be Your Dance with the Devil „Ramsey”. (Ez persze a végleges gazdánál nyilván le fog rövidülni valamilyen hétköznapibb elnevezésre.)

A keverékeknél nagyon sokszor annyi is megteszi: „Morzsi”.

A legnépszerűbb kutyanevek 1. – választási szempontok
A legnépszerűbb kutyanevek 1. – választási szempontok

A legnépszerűbb kutyanevek – a divattrendek is számítanak

Ugyancsak nem elhanyagolható szempont az aktuális divatirányzat sem, mert bizony! ez a kutyanevek terén is létezik. Legyen például egy sikeres tévésorozat, amiben egy csodás német juhász szerepel, és máris megnő a „Kántor”-ok, „Rex”-ek száma, de könyv is ihlethet, így lesz több „Lassie” hirtelen, de ott vannak a valós, példaképnek számító hős kutyák is, mint Mancs, a kiváló mentőkutya.

Sokan előszeretettel adnak emberi nevet a kutyájuknak (ez is mutatja a szoros kötődést az emberhez): Lili, Misi, Saci. Manapság pedig népszerűek a külföldi, gyakran angolszász eredetű nevek is: Rambo, Amy, Maya.

És viszonylag nagy számban találhatóak jelzőértékű nevek is: Cifra, Betyár, Ravasz, Gombóc…

Ha egy kis inspirációra lenne szükséged, szemezgessél bátran innen, hiszen ezért vagyunk 🙂 – és biztos, hogy megtalálod a kedvenced számára tökéletesen megfelelőt!

Legközelebb pedig megmutatjuk, hogy melyek is a legnépszerűbb kutyanevek a statisztikák alapján.

Nevet választanál a kiskutyádnak?