A sátán kutyái – a (nagy) fekete kutya-szindrómáról

Fekete kutya

A sátán kutyái – a (nagy) fekete kutya-szindrómáról

Fekete kutya gazdaként bevallom, mielőtt örökbe fogadtam egyet, sosem hallottam erről a jelenségről. Amikor hozzánk hozták, mondta az állatvédő, hogy milyen szerencse, hogy így döntöttünk. Hiszen a fekete kutyákat sokkal kisebb eséllyel fogadják örökbe, mint más színű társait.

És ezzel el is érkeztünk a „(nagy) feketekutya-szindróma (angolul „(big) black syndrome”, BBD) meghatározásához. A menhelyek tapasztalatai azt mutatják ugyanis, hogy valami miatt a fekete szín – és nemcsak kutyáknál – taszító az emberek számára. De mi lehet ennek az oka? És valóban létezik ez a tendencia?

Fekete kutya, valóban kevesebb az örökbefogadás?
Fekete kutya, valóban kevesebb az örökbefogadás a színük miatt?

Fekete kutya-szindróma – a lehetséges okok

Több magyarázat is felmerülhet a fekete állatokkal szembeni fenntartásokra.

  • a fekete szín gyászos, „sátáni” hangulata

A szín önmagában baljóslatú, még babonákban is megjelenik, mint például a fekete macska mint rossz előjel.

  • agresszív kutyák a kultúrában

A filmekben, könyvekben az agresszív állatok gyakran nagy, fekete külsővel jelennek meg. Gondoljunk csak a híres Sherlock Holmes történetre, A Sátán kutyájá-ra.

  • kevésbé fotogén
Fekete kutya, ilyen édesek lennének a sátán kutyái?
Fekete kutya, ilyen édesek lennének a sátán kutyái?

Az is felmerült, hogy a fekete szín nehezebben fotózható, videózható, mert elvesznek a részletek. „Egyfajta rasszizmus ez: a fekete kutya senkinek sem kell. A fekete kutyákat nem látják szívesen a médiában sem; ők nem elég fotogének, nem mutatnak jól a fényképeken.” – olvasható a Noé Állatotthon blogoldalán.

  • nehezebben felismerhető érzelmek

A sötét arcon nehezebb meglátni a különböző érzelmeket – az állatok esetében is. Ez pedig okozhat gyanakvást, bizonytalanságot feléjük.

A fentieket nem támasztották alá konkrét vizsgálatok, ám az kiderült, hogy egy kutya kiválasztásánál az elsődleges szempont az állat külseje. Ám olyan kutatásokat is lehet találni, melyek épp ellenkezőket mutatnak: mégpedig azt, hogy a fekete kutyák igenis népszerűek örökbefogadáskor.

Fekete kutya, nehezebben felismerhető érzelmek.
Fekete kutya, nehezebben felismerhető érzelmek.

Fekete kutya-szindróma – lehet, hogy csak mítosz?

A legtöbb állatmenhely dolgozója reálisnak érzi a fekete kutyák iránti ellenszenvet. Való igaz, ha ellátogatunk valamelyikbe, biztos, hogy rengeteg – amúgy borzasztóan kedves – fekete, gazdára váró állattal fog találkozni.

De mi van akkor, ha ennek oka valami másban keresendő? Mégpedig abban, hogy eleve több fekete színű állat kerül be a menhelyekre? Az ASPCA (Amerikai Állatvédelmi Társaság a Kegyetlenség megelőzésére) érdekes felfedezésre jutott. Egy 300 000 állatból álló adatbázisból kinyert statisztikai összesítés ugyanis azt mutatta, hogy eleve fekete állatból kerül menhelyre a legtöbb. Emiatt pedig nem véletlen, hogy arányaiban is több marad benn tovább, illetve kerül altatásra. Ám ugyancsak a nagy számok törvénye miatt az adatbázisban szereplő kutyák és macskák közül a feketékből fogadtak örökbe a legtöbbet!

Fekete kutya, még is csak van aki rajong értük.
Fekete kutya, még is csak van aki rajong értük.

Ez tehát arra utal, hogy még sincs akkora ellenszenv ez iránt a szín iránt, mint gondolnánk. Bár az is igaz, hogy nem lehet tudni, miért van ilyen sok fekete állat menhelyen? Mert eleve nagyobb a populációban, vagy mert az emberek gyakrabban válnak meg feketéktől?

Ki tudja? Mindenesetre próbáljunk meg elvonatkoztatni ettől a mítosztól. Hiszen egy csillogó, fekete bundás állat annyira elegáns tud lenni! Arról nem is beszélve, hogy minden szín mellett jól mutat. 🙂 Mindenkit arra bíztatok hát, mutassuk meg együtt: a fekete állat is éppen annyira értékes, mint bármilyen másik színű.

kutyanevet választanál kiskutyádnak?

Kutya nevek fajta szerint 

Kutya nevek A – Z

Kislány kutya nevek A – Z

Kan kutya nevek A – Z

Kutya nevek nagytestű kutyáknak

Kistermetű kutya nevek

Cuki kutya nevek

Vicces kutya nevek

Kutya nevek játékos kutyáknak

Kutya nevek fürgéknek

Kutya nevek falánk kutyusoknak

Kutya nevek kajláknak

Kutya nevek lustáknak