Híres kutyák – Hacsikó

Hachiko

Híres kutyák – Hacsikó

A kutya, „az ember barátja”, az emberek nagy része számára egyet jelent a hűség megtestesítőjével. Bár az, hogy megszelídítettük ezt a négylábút, az egyik leghasznosabb döntésnek bizonyult az emberiség számára, hiszen annyi minden van, amiben rendkívül nagy segítséget jelent nekünk, mégis, ez az a tulajdonság, ami világszerte a legnagyobb hírnevet és elismerést tudja hozni ennek a csodálatos állatnak. Az irodalom és a filmek egyik legnépszerűbb témája a kutyahűség.Talán a leghíresebb valóban élt kutya, aki a hűség jelképe lett, Hacsikó.

Hachiko a hűség jelképe lett.
Hachiko a hűség jelképe lett.

Híres kutyák – ki volt Hacsikó?

Hacsikó, vagy Hachikō kutya Japánban született, 1923-ban, fajtájára nézve pedig akita volt (érdekes módon Akita megyében). Ez a fajta egyébként alapvetően inkább dominanciájáról és önállóságáról ismert. 1924-ben Hidesaburō Ueno vette magához, aki agrárprofesszor volt a neves Tokiói Egyetemen, és a város egy peremkerületében éltek. A professzor mindennap elvonatozott az egyetemre, és szokássá vált, hogy Hacsikó esténként a Shibuya állomás közelében várakozott rá, hogy üdvözölhesse megérkezésekor.

Hacsikó a gazdáját várta mindennap
Hacsikó a gazdáját várta mindennap

Híres kutyák – hűséges Hacsikó

Így ment ez egy éven át, mígnem megtörtént a tragédia: a professzor az egyetemen, előadás közben váratlanul agyvérzést kapott és meghalt. Soha nem tért haza. Hacsikó pedig aznap is, majd ezt követően majdnem tíz éven át esténként ott várta őt a megszokott helyen, soha nem adva fel a reményt, hogy gazdája egyszer mégiscsak hazatér…

Híres kutyák – Hacsikó és a hírnév

Bár az emberek még a professzor életében látták és megszokták Hacsikó felbukkanását, eleinte nem mindenki értékelte megjelenését, különösen az állomás dolgozói. Aztán egy idő után, főleg, miután 1932-ben megjelent róla egy cikk, az emberek elkezdtek törődni vele: többen folyamatosan vitték neki a táplálékot, hogy életben tartsák. Hacsikó végül 1935-ben, 11 évesen pusztult el.

Hacsikó 11 évet élt
Hacsikó 11 évet élt

Ueno egyik tanítványa, Hirokichi Saito különösen érdeklődött az akita fajta iránt, meglátta a kutyát az állomáson, és elkezdte őt követni egészen a professzor egykori kertészének otthonába, ahol Hacsikó élt, miután gazdája meghalt, a rokonai pedig vidékre költöztek. Ezt követően Saito feltérképezte az akitákat, és Hacsikóval együtt mindössze 30 fajtiszta kutyát talált. Ő volt az, aki több cikket is megírt a hűséges ebről, így vált Hacsikó híressé az országban, később pedig világszerte is, a töretlen hűség jelképeként.

Híres kutyák – Hacsikó tovább él

Hacsikó hamvai gazdája sírja mellett lettek elföldelve, de Hacsikó, mint a hűség megtestesítője, tovább él, nemcsak az emberek emlékezetében és szívében. Még életében készült róla szobor, ő maga is jelen volt az átadásakor, 1934-ben, de később újabb szobrot emeltek neki az állomás közelében, mely mindmáig népszerű találkozóhely. Még a hangja is megmaradt: 1994-ben egy korábban megsérült felvételt sikerült rendbe hozni, de még egy buszjárat is őrzi a nevét.

Hachiko szobra
Szobor is készült a hűséges kutyáról

De több film is készült a történetéről: 1987-ben a Hatchi-ko, majd 2009-ben a kicsit átstilizált amerikai változat, Richard Gere főszereplésével. De készült belőle gyerekkönyv is, és számos egyéb népszerű történetet ihletett.

Nevet választanál a kiskutyádnak?