Híres kutyák – Lajka

Lajka kutya

Híres kutyák – Lajka

„A kutya bármikor kész életét áldozni értem. […] Hát én?”

Konrad Lorenz

ford: Sárközy Elga

 

Sajnos azt, hogy a kutya – vagy bármilyen más élőlény – ki van szolgáltatva az embernek, meglehetősen ki is használjuk. Ráadásul tesszük ezt számtalanszor úgy, hogy a másik félnek ez egyáltalán nem jó, sőt! Gyakorta rengeteg szenvedéssel és/vagy végül halállal végződik. Tesszük mindezt azért, mert énközpontú gondolkodásunk abban a hitben él, hogy minden, ami ezen a világon létezik, csakis értünk van.

A kutya képes volt önként alárendelni magát az emberiségnek, és rendkívüli képességei nagy hasznot hoztak nekünk azóta mindig. Mi pedig nem elégszünk meg ennyivel: kényünk-kedvünk szerint bánunk vele, kínozzuk akár csak mulatságból is. Talán-talán lassan mégis rádöbbenünk egyszer, hogy minden élőlény egyenlő – és akkor talán megszűnnek az élő állatokkal való kísérletezések is.

Nagyon nehéz volt rávennem magam, hogy erről írjak. Mégis, muszáj megtennem, hogy emléket állítsak minden egyes élőlénynek, akik „az emberiség fejlődése érdekében” pusztultak el. Őket pedig ki más sorsa testesíthetné meg jobban, mint Lajka kutyáé?

Híres kutyák – ki volt Lajka?

Lajka Oroszországban született 1954 táján, és Moszkvában kóborolt. Mintegy 3 év adatott neki az életből. Származásáról (ne adj isten gazdájáról!) nem tudunk semmit. Kistermetű, keverék (talán volt benne egy kis husky, esetleg szamojéd, meg némi terrier vér is) leányzó. Származása miatt úgy vélték, viszonylag már megtapasztalta a nehéz körülményeket (éhség, hideg), ezért alkalmas lehet űrsétás kísérletekre.

Lajka kutya
Lajka kutya

Fotó: Sovfoto / Europress / Getty

Híres kutyák –Lajka a(z)űrben

Nem ő volt az első, akit a világűrbe küldtek. Őt és két másik társát (Albinát és Mushkát) mindenféle olyan hatásra edzették, ami az űrutazás során felmerülhet. Tudatosan okozva ezzel meglehetős szenvedést nekik. 1957. november 3-án pedig az űrbe repítették, ezt követően – mivel megszűntek az életjelek a hajóról – Lajka pár órán belül elpusztult.

Az űrhajót eleve úgy konstruálták, hogy az nem térhetett vissza a Földre. Ezért a kísérletvezetők úgy tervezték, hogy mintegy egy hét utazás után mérget adagolnak az ételébe, így oltják ki az életét. De Lajka már ezt sem érhette meg: vélhetően túlmelegedés következtében előbb meghalt.

Híres kutyák – Lajka utazásának tanulságai

A tudósok Lajka pár órás utazásából két fő következtetést szűrtek le:

  1. Az élő szervezet képes túlélni egy űrstartot, és a súlytalanság sem öli meg, hanem képes alkalmazkodni ahhoz.
  2. A lassú megnyugvás pedig azt mutatta, hogy az állat jelentős stresszként éli meg az utazást.*

Híres kutyák – Lajka hatása

Természetesen Lajka is kiérdemelte, hogy szobrot kapjon: Oroszországban, az űrkutatási intézmény közelében lehet megtekinteni.

Halála talán azért nem volt teljesen hiábavaló, mert története terjedésével az állattartással, állatjóléttel kapcsolatos viták fellángoltak. Rávilágított arra, hogy mennyire kegyetlen is az állatkísérletezés. És ez ad nekünk egy kis reményt arra, hogy előbb-utóbb mindenhol beszüntetik az élőlények ilyen jellegű kihasználását.

Lajka kutya bélyegen
Lajka kutya bélyegen

Nyugodj békében, Lajka, és tudd: emlékezetünkben örökké élni fogsz! Együtt mindazokkal, akik hozzád hasonlóan szenvedtek/szenvednek.

„Az, aki bármilyen élő teremténynek árt, az nem nemes lelkű;

azt nevezhetjük nemes lelkűnek, aki semmilyen élő teremtménynek nem okoz kárt.” Buddha, Dhammapada, 270. strófa

 

Források (utolsó megtekintés: 2019-02-20):

  1. Wikipedia
  2. *Wikipédia

Nevet választanál a kiskutyádnak?