Híres kutyák – Mancs, ki volt valójában?

Mancs

Híres kutyák – Mancs

Egy mentőkutyásoknak tartott szemináriumon lehetőségem volt megismerni a miskolci Spider Mentőcsoport vezetőjét. Sokan nem is hallottak még, nemhogy róla, de arról sem, hogy a kutyák nemcsak kedvencként tarthatóak, de rendkívül nagy segítséget tudnak nyújtani az embereknek: sokszor az életünket köszönhetjük nekik. Cikkünk az ő kutyájának, a világszerte ismert és elismert Mancsnak állít emléket.

Híres kutyák - Mancs
Híres kutyák – Mancs emlékműve Miskolcon

Híres kutyák – mentőkutyák

Rendkívül sok képessége közül a kutyák talán legfontosabb érzékszervét, az orrát lehetne kiemelni, melynek segítségével szag alapján szinte bármit képesek megtalálni: olyan dolgokat is, amelyekről mi azt gondolnánk, hogy szagtalanok. A mentőkutyáknak ezt a tehetségét használják ki és fejlesztik folyamatosan: egy gyakorlott kereső-mentőkutya képes szagminta alapján felismerni egy bizonyos embert vagy szinte bármilyen közegben felkutatni a segítségre szorulókat, így például:

  • nagy kiterjedésű fás, bokros területen eltűnt, segítségre szoruló személyt
  • valamilyen katasztrófa által összedőlt épületek alá beszorult embereket
  • lavinával betemetett áldozatokat
  • vízbe esett fuldoklókat
  • élőket és holtakat

Híres kutyák – Mancs, a mentőkutya

Magyarországon több önkéntes szervezet foglalkozik kereső-mentőkutyák képzésével, és rendszeresen részt vesz éles keresésekben. A miskolci Spider Mentőcsoport 1996-ban alakult, és napi szinten mentenek embereket hazánkban és külföldön egyaránt, munkájukért nem egy ízben érdemeltek ki nemzeti és nemzetközi elismeréseket.

Mancs – azaz teljes nevén Miskolci Sátán Mancs –, a német juhász kutya 1994-ben született. Kölyökkorában egy, a fajtájára jellemző, ízületi betegséget, diszpláziát diagnosztizáltak nála, amit szerencsére sikerült kikezelni. Gazdája, Lehóczki László a Spider Mentőcsoport vezetője képezte ki keresőkutyává. A csapat évente 100-120 bevetésen vesz részt, nagyon sok esetben sikerrel. Számos külföldi akcióban is segítséget nyújtottak, Egyiptomtól Indiáig, Indonézián át.

Mancs gyakorlatilag bárkit, bárhol képes volt kiszagolni, lett légyen romon vagy hó alatt, élőket és halottakat egyaránt – még a víz alatti holttesteket is jelezte. Nemcsak idegenek, de a saját gazdája is neki köszönheti életét: Olaszországban, egy sárlavina-katasztrófa során a mentéskor megakadályozta, hogy egy üregbe menjen, ahol egy gázpalack szivárgott és később fel is robbant.

Maga a kutya is többször került életveszélybe, így például egy salvadori földrengés után, néhány homoktenger alá temetett gyermek után kutatva: egy katlanból épp az utolsó pillanatban sikerült kiszaladnia, mielőtt betemette volna a hirtelen megindult homok.

 

Mint igazi celeb, még azt is megérhette, hogy szobrot emeljenek neki: Miskolc belvárosában, a Szinva patak partján. Az avatáson ő maga is részt vett. Sőt: még film is készült róla, a nevét viselő alkotást az ő élete ihlette.

2006-ban, mozgalmas és kalandos életéhez képest viszonylag idősen, tüdőgyulladásban pusztult el.

Híres kutyák – Mancs leghíresebb esete

Mancs legismertebb sikeres mentőakciója az 1999-es törökországi földrengést követően történt: megtalált a romok alatt betemetve egy 3 éves kislányt, aki már 82 órája várta kétségbeesve a felmentő sereget. Hatira azóta felnőtt, egyetemista lett, de rendszeresen tartotta a kapcsolatot megmentőjével.

Mancs az egyik legkiválóbb bizonyítéka annak, hogy a kutyák bizony emberfeletti képességekkel rendelkeznek, és ezeket hajlandók az ember szolgálatába állítani. Sose feledjük hát, és próbáljuk megszolgálni ezt az áldozatkészséget: bánjunk felelősen velük!

„Az emberek elfelejtették ezt az igazságot – mondta a róka. – Neked azonban nem szabad elfelejtened. Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” (forrás: http://mek.oszk.hu/00300/00384/00384.pdf, utolsó megtekintés: 2018.11.19)

Mancs
Híres kutyák – Mancs megemlékezés

 

Nevet választanál a kiskutyádnak?