Top tippek: így élj együtt újdonsült kedvenceddel a lakásban!

Kutyatartás

Kezdő kutyatartók számára izgalmas élmény egy kisállat örökbefogadása – ám a kutyusok esetében nemcsak a leendő gazdiknak, de a lakásnak és az udvarnak is fel kell készülnie. Persze a filmekből ismert jelenet, amikor szétrágnak vagy szétcincálnak valamit, de miért várná meg az ember, hogy ilyesmi történjen? Tegyük kutya-biztossá a lakást ezzel a pár ötlettel!

kedvenceddel a lakásban: Csivava nevek
kedvenceddel a lakásban

Előzd meg az érdeklődésüket

A kutyák nagyon kíváncsi természetű állatok – könnyen felkeltheti a figyelmüket bármilyen erős inger, legyen az fény, zaj vagy akár szag. Ha nincsenek rendszeresen sétáltatva vagy kiengedve a lakásból és nem kapnak kellő játékidőt a gazdival, úgy hamar keresnek maguknak új, számukra szórakoztató elfoglaltságot. Nem fogják érteni, miért kapsz dührohamot, ha arra érsz haza, hogy az ülőbútorok belseje a szoba közepén táncol. 

A megfelelő ingerek és az energiájukat lekötő játszás mellett ezekről gondoskodjunk:

  • a kábeleket rejtsd el a bútorok mögé, és akár ragaszd le azokat, hogy véletlenül se tudják felkaparni vagy megcsócsálni. 
  • Az értéktárgyakat vagy a kisgyerek játékait érdemes nem egy légtérben tartani a kis kedvenccel. Tegyük azokat zárható dobozba vagy szekrényekbe, ahol nem férnek hozzá.
  • Válasszunk olyan dekor szőnyegeket, amiket nem sajnálunk, ha kutyanyálas, -szőrös vagy -rágta lesz. Vonjuk be a foteleket, kanapékat speciális huzattal, amikre a kutya bátran felugorhat, és a bútort védi.

Háló – szabad vagy sem?

Egyesek könnyen beengedik ágyukba a kutyát, mások az ágy végén hoznak létre nekik külön fekvőhelyet, és van, akinél tilos bemennie a hálóba a jószágnak. Amennyiben a beengedő csapathoz tartozunk, gondoskodjunk arról, hogy a ruháink, különösen a zoknik és az alsóneműk hozzáférhetetlen helyen legyenek a kutya számára – ezek, még ha tiszták is, az egyedi illatuk miatt különösen izgalmas rágnivaló lehet. 

kedvenceddel a lakásban: Csivava nevek
Kedvenceddel a lakásban

Konyha és egyéb terek

Nehogy azt higgyük, hogy a fali dekorációk, a szemetes vagy a konyhapult biztonságban lehet! Egy kutya megtalálja a módját annak, hogy hozzáférjen a számára érdekes dolgokhoz. A gumiszalagok, súlyzók, műanyagzacskók seperc alatt gondot okozhatnak, ha a kutya megcsócsálja vagy lenyeli azokat. Álljunk négykézlábra, és nézzünk körbe kutyusunk szemszögéből! Mindjárt meglátjuk, mikről kell még gondoskodnunk.

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?