Kölyökkutya betegségei

Kölyökkutya betegségei

Kölyökkutya betegségei

Mint minden élőlény esetében, a kutyáknál is, a kölyökkor meghatározó időszak egészségügyi szempontból is. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor még nem fejlődött ki teljesen az immunrendszerük, ezért sokkal könnyebben el tudnak kapni bizonyos betegségeket, illetve sokkal rosszabb, akár végzetes hatással is lehet rájuk néhány. Ezért kiemelten fontos az, hogy a gazdik odafigyeljenek rá, és megadják neki a szükséges védekezési eszközöket.

Kölyökkutya betegségei
Kölyökkutya betegségei, mire figyeljünk?

Kölyökkutya betegségei – a legfontosabb kategóriák

Kialakulásának helyétől/módjától függően a legfontosabb betegségtípusok a következők:

 • vírusos/bakteriális fertőzések
 • mozgásszervi/neurológiai (ízületi) problémák
 • külső/belső élősködő által szerzett betegségek (bőr/szívférgesség, bolhásság, kullancsfertőzések, bélférgesség)
 • szájüregi/bél/légúti/bőr/húgyszervi/szem/fül és egyéb problémák
 • hormonális betegségek

Kölyökkutya betegségei – védőoltással megelőzhető bajok

A legtöbb vírus vagy baktérium okozta megbetegedés megelőzhető az időben és rendszeresen beadott védőoltással, melyet már a kutya kölyökkorától meg kell kezdeni.

Fontos tudni, hogy a magyarországi kutyatartási szabályok alapján jelenleg egyfajta vakcinát minden kutyának kötelező beadni, ez pedig a veszettség elleni védőoltás. Ha ezt nem adatjuk be, akkor meg is büntethetnek!

Kölyökkutya betegségei
Kölyökkutya betegségei, előzzük meg a lehetséges bajokat.

A leggyakoribb, vírus/baktériumfertőzéses megbetegedések:

 • parvovírusos bélgyulladás
 • coronavírusos bélgyulladás
 • szopornyica, fertőző májgyulladás
 • leptospirosis, veszettség
 • herpeszvírusos fertőzés
 • kennelköhögés

Ezen betegségek mindegyikére létezik védőoltás, melyeket kölyökkortól kezdve lehet folyamatosan beadatni az állatorvossal. A sok oltás elkerülése érdekében általában a veszettség elleni kötelező oltáson kívül a többi fertőzés ellen egy, úgynevezett kombinált oltással lehet védekezni, mely minden kór elleni védőanyagot tartalmaz. Ez tehát ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott, hogy rendszeresen megkapja kiskutyánk.

Az állatorvosok által javasolt oltási program a következőképpen alakul:

 1. 6-7 hetes korban: 1. parvovírus elleni oltás
 2. 8-9 hetesen: 1. kombinált oltás
 3. 10-11 hetesen: 2. parvovírus elleni oltás
 4. 12-13 hetesen: 2. kombinált oltás
 5. 14-15 hetesen: veszettség elleni oltás

A fenti oltási program befejezéséig igyekezzünk elkerülni az idegen kutyákkal való kontaktust, mert a teljes védettség csak ezt követően garantálható. Ezt követően évente kötelező a veszettség elleni, és ugyancsak évente ajánlott a kombinált oltásokat megismételni a kutyus egész életében.

Kölyökkutya betegségei – mozgásszervi problémák megelőzése

A kölyökkor kiemelt időszak a kutyák egészséges fejlődése szempontjából, hiszen folyamatosan nő, alakul ki, majd véglegesedik a csontozata. Ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a mozgásszervi/ízületi és neurológiai problémákra is. Hogyan tudunk megfelelően védekezni a mozgásszervi betegségek ellen kölyökkorban?

 1. rendszeres állatorvosi ellenőrzéssel, illetve szűréssel: ez az esetleges örökletes ízületi problémákat is időben felfedezheti – minél hamarabb derülnek ezek ki, annál könnyebben és hatékonyan lehet őket kikezelni.
 2. egészséges táplálással: figyeljünk oda arra, hogy kifejezetten kölyökkutyáknak való ételeket kapjon, a megfelelő vitaminszükséglet kielégítése érdekében
 3. egészséges és a kutyus korának megfelelő mennyiségű és minőségű rendszeres mozgással: fontos, hogy a növekedésben levő csontokat nem szabad túlerőltetni vagy elmozdítani, ezért kölyökkorban semmiképpen se gyakoroljuk pl. az ültetést úgy, hogy lenyomjuk a kutyus fenekét!

Kölyökkutya betegségei – élősködők elleni védekezés

A legtöbb külső és belső élősködő ellen létezik megelőzésre alkalmas szer: ezek lehetnek tabletta, külsőleg alkalmazható cseppek, nyakörvek stb., melyek rendszeres használatával elkerülhetjük a megbetegedést. Ezekről az állatorvosunkat a legcélszerűbb kikérdezni.

Kölyökkutya betegségei – egyéb betegségek megelőzése

Általában elmondható, hogy ha felelős gazdiként betartjuk a négy alapszabályt: egészséges táplálás, mozgás, élősködők elleni védekezés és rendszeres állatorvosi vizsgálat, akkor a legtöbb megbetegedés megelőzhető vagy idejében kezelhető. Márpedig mindannyian ezek vagyunk, hiszen különben minek akarnánk kutyát, ugye? 

Kölyökkutya betegségei
Kölyökkutya betegségei, fontos a megelőzés

Nevet választanál a kiskutyádnak?