Kölyökkutya fejlődése

Kölyökkutya fejlődése

A kölyökkutya fejlődése az első négy hónapban (16 hét) úgynevezett bevésődési fázisban van, tehát ilyenkor tanul meg mindent, jót és rosszat egyaránt. Később ezt szinte lehetetlen kikódolni belőlük, de azért kellő türelemmel nincsenek lehetetlenek, mindenesetre törekedjünk az életkörülményeinkhez illeszteni. A kölyökkutya fejlődése első 4 hetében nagyon meghatározó. Milyen körülmények között fejlődnek, első kutyusom tenyésztője külön szobában tartotta a kutyusokat anyukkal. Ez azért túlzás, de mikor az ember elindul a négylábú társát kiválasztani, nagyon fontos benyomást kelt, hogy milyen körülmények között kezdte meg a kölyökkutya a fejlődését.  A gondos anya kutya tartó, tenyésztő a 6. héten ellátja őket az első oltásokkal (féreghajtó, chip). 8 hetesen megkapják a második oltásokat, ekkor már egy útra kész leendő gazdijához a kölyökkutya. Innentől érdekes számunkra a történet.

8 hetesen hozhatók el az anyjuk mellől, eddigre már a megfelelő kölyöktáphoz vannak szoktatva. Mi kaptunk is útravalót pár napra a tenyésztőtől, nehogy hasmenéssel indítsuk az életet. Utána természetesen pénztárcánkhoz és tetszésünkhöz mértük, mit is fog tovább falatozni. Igyekezzünk minőségi kutya tápot adni nekik, mert az immunrendszerük megerősítéséhez nagyon fontos, és ki nem szeretne egy egészséges kölyökkutyát fejlődésekor, majd később már nagykutyaként. Olcsóbb hosszútávon a minőségi étek, mint később az állatorvosi kezelések.

Kölyökkutya fejlődése
Kölyökkutya fejlődése: 8 hetesen hozhatjuk el anyjuktól.

Amint hazahoztuk, azonnal megkezdjük a kölyökkutya nevelését, hiszen olyanok, akár egy kis professzorok. Mindent tudni szeretnének és a kölyökkutya fejlődéséhez alap, hogy ahol élni fog, megtanulja a hazai szabályokat.

 

10 hetes korában kapja meg a harmadik oltását, amely védetté teszi a nagyvilági életre, szokták javasolni ne vigyük utcára, a kertben is leselkedik veszély ilyenkor, hiszen az utcáról mi is behordhatjuk a cipőnkön a PARVO vírust (cseppfertőzéssel terjedő betegség, más kutya nyála, széklete is tartalmazhatja). A kölyökkutya fejlődéséhez elengedhetetlen a levegő, mozgás, szóval körültekintően megoldható ez a pár hét, hogy zökkenőmentesen tovább fejlődjön. Nem kell megengedni neki, hogy kakit, pisit, más kutyust szimatoljon, ha nem tudjuk megoldani másként, ölbe vesszük és elvisszük egy tisztább helyre, ahol futkoshat, mert ahogy nő, úgy fog egyre többet mozogni.

 Nagyjából 8 hetünk van, hogy kezesbáránykát nevelgessünk belőlük. Ebben az időszakban napi háromszor kell etetni. Később 6 hónapos korától már elég csak reggel este. A nagyit ne engedjük ételtúladagolást okozni, (mert a vége egy négylábon járó krumpli lesz, és az igazság az, hogy nagyon nehéz lefogyasztani őket). A kölyökkutya fejlődésekor tartsuk be az adagokat (rá van írva a kutyatápos zacskókra mennyit adjunk).

Kölyökkutya fejlődése
Kölyökkutya fejlődése – Az etetés

16 hetes koráig a kölyökkutya fejlődésében kialakul a rangsor, Ilyenkor, ha nem vagyunk következetesek, sajnos átveszi az uralmat és kanapékirály válik belőle. Vagy ő nyitja a kerti kaput kedvére, vagy a lakásban süt, főz (takarítani csak az őt követő fog a rangsorban).

 

6 hónaposan, a kölyökkutyák fejlődésük során igyekeznek az akaratukat is maximálisan kinyilvánítani. Séta közben biztosan elmagyarázza, ha nincs megnevelve, hogy ő ugyan még megy két kört és üvöltözhetünk utána, hogy „hozzám, meg azonnal gyere ide mert…”  

Kölyökkutya fejlődése
Kölyökkutya fejlődése – A nevelés

Ez a korszak hamar elmúlik és jön  a kamaszkor 7 hónaposan. Na ilyenkor mindent elfelejt, amit eddig beleneveltünk, ha azt nem következetesen tettük. Ilyenkor javasolom mindenkinek, aki nem érzi elég határozottnak magát, hogy keresse fel a közeli kutyasulit, a gazdi is rengeteget tanul az oktatóktól, szerintem szuper élmény és a kölyökkutya fejlődésében meghatározó élmény mindenkinek.

 

Nevet választanál a kiskutyádnak?