Kutya etetése 2. – miből lehet választani?

Kutya etetése

Kutya etetése 2. – miből lehet választani?

Ahogyan korábban már írtunk róla, a kutya viszonylag széles spektrumú táplálkozási módokat tolerál. Azonban a felelősségteljes gazdinak mindenekelőtt kedvencének alapvető szükségleteit kell figyelembe vennie a megfelelő étrend kialakításához. A számos lehetőségnek köszönhetően szerencsére tud olyat találni, ami számára sem okoz különösebb megerőltetést. Egy ilyen kompromisszumos megoldás mindkét félnek előnyös lehet. Most nézzük meg, hogy általában melyek azok az etetési módok, amelyek közül dönteni kell egyik vagy a másik mellett.

Kutya etetése
Kutya etetése 2. – miből lehet választani?
  • főtt házi koszt vs. nyers koszt

Egy családban mindenképpen elkerülhetetlen a rendszeres főzés. Ezért ez esetben kutyánk etetésére az a legegyszerűbb módszer, ha ő is azt fogyasztja, amit mi. A kutatások azt mutatják, hogy a (fűszerezett) főtt ételek jobban ízlenek a kutyánknak. De ha megkap minden tápanyagot, amire szüksége van, akkor ezzel nincsen semmi gond. Csupán arra kell odafigyelnünk, hogy mik azok, amik nem tesznek jót neki.

A nyers koszt ezzel szemben, úgymond „közelebb áll a kutya természetes étrendjéhez”, ezért feltételezhető, hogy jobbat is tesz neki. Ami részben igaz is, ám ennek is megvannak a veszélyei. Nagyobb az esély, hogy betegséget hozó kórokozó van benne, és ráadásul az ételallergiát sem feltétlenül lehet kivédeni vele.

  • előre gyártott eledel vs. nyers koszt

A kutyáknak kifejlesztett tápok elsősorban a kényelmet szolgálják, hiszen nem kell mást tennünk, mint megvenni és kiadagolni. Mivel legtöbbjük a kutyák szükségleteinek figyelembe vételével van előállítva, biztosított az egészséges táplálás. Arra fontos viszont odafigyelni, hogy valóban minden szükséges tápanyagot megfelelő arányban tartalmazzon. Kérjük ki az állatorvos tanácsát a megfelelő táp kiválasztásához.

A nyers etetés már nagyobb energiabefektetést igényel. Meg kell találni a megfelelő beszerzési forrást, nagyméretű hűtővel kell rendelkezni a tárolásukra, időt kell szánni a kiporciózásra. De kis odafigyeléssel ezeket is meg lehet oldani. A nyers hússal etetők nagy része azért preferálja ezt, mert a legtöbb kutyának jót tesz. Kevesebb az esély az allergia megjelenésének, és nagyobb mértékben használja ki szervezete a bevitt tápanyagokat (a széklete is kevesebb lesz). Azonban itt is figyelni kell a tápanyagszükségletre és a húsok minőségére.

Kutya etetése, figyelni kell a tápanyagszükségletre és a húsok minőségére.
Kutya etetése, figyelni kell a tápanyagszükségletre és a húsok minőségére.
  • húst tartalmazó étrend vs. vegetáriánus étrend

A modern világ egyik jellegzetessége, hogy az emberek egészségesebbnek tartják a húsmentes étkezést. Ezzel lehet vitatkozni, de a lényeg az, hogy ha valakinek ez jó és megfelel, miért ne étkezne így?

A kutyáknál azonban más a helyzet: ne feledjük, hogy ő természeténél fogva ragadozó! „…a kutyának szüksége van az egészségének megőrzéséhez állati eredetű fehérjékre, zsírokra, illetve az ezekkel együtt optimálisan hasznosuló vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra is.”* „A húsevőt növényevésre kényszeríteni szenvedést okoz, hosszabb távon az állat pusztulásához vezet.”**

Ezért saját elveinket, ízlésünket ne erőltessük rá egy olyan élőlényre, ami ki van szolgáltatva nekünk!

Következő cikkünkben további jó tanácsokat adunk, mikre figyeljünk oda a kutya etetésénél.

Források:

*Qubit., utolsó megtekintés: 2019.04.03.

**24.hu, utolsó megtekintés: 2019.04.03.

Nevet választanál a kiskutyádnak?