Kutya fogváltása

Kutya fogváltása

A kutya fogváltása

Viszonylag kevesünknek adódik lehetősége arra, hogy végigkövesse egy kiskutyus életét, egészen közvetlenül a születésétől kezdve. Ezért talán az sem mindenki számára köztudott, hogy bizony a pici babagombócok fog nélkül születnek. De hogyan alakul ki a végleges fogsor, ami néha igencsak tiszteletet parancsolóan tud villogni? Jelen cikkünk a fogváltást és a végleges fogazat kialakulásának menetét járja körbe.

Kutya fogváltás – az első fogak

Ha a törvényileg megengedett legfiatalabb, azaz már 8 hetes korában kerül hozzád a kiskutyád, nagy valószínűséggel még csak a tejfogaival (kevésbé ismertebb nevén a „lombhullató” fogaival) találkozhatsz. Nem biztos, hogy ez a találkozás kellemes élményként fog megmaradni benned, mivel ezek a nem maradandó fogacskák bizony meglehetősen tűhegyesek. Igencsak fájdalmas élményeket képesek neked produkálni, ha nem figyelsz oda kellőképpen. Ezek – fajtától függően: a nagytestűeknél általában hamarabb – körülbelül 6-8 hetes korukban, fokozatosan bújnak ki állkapocsínyűkből, összesen 28 darab.

Kutya fogváltása
Kutya fogváltás – az első fogak

A kutya fogváltásának menete

Mikor egy kutyus korát kell megbecsülni, az állatorvosok nagymértékben támaszkodnak a fogakra: idősebbeknél nyilván a már végleges fogak száma, illetve az állapotuk (pl. mennyire kopott vagy éppen fogköves) a mérvadó, bár persze ez nagyban függ attól is, hogyan tartják az illető ebet. Kiskutyák esetében a tej- és állandó fogak száma, aránya kicsit pontosabb meghatározást tud elősegíteni. A fogváltásuk ugyanis a következőképpen alakul:

  • 2,5-3 hónaptól 5 hónapig: a metszőfogak (fogófogak, középfogak, szegletfogak) lent és fent
  • 5-7 hónaposan a szemfogak (gyakran a tej szemfogak ekkor még nem esnek ki, és egy ideig – ami akár 1-1,5 éves korukig is eltarthat – együtt vannak, ezt nevezik kettős szemfognak)

Általában a teljes fogváltás a kutyus 7-8 hónapos korára befejeződik, ekkor még gyönyörű vakítófehéren villog a fogsoruk. A korábbi tejfogak utódai mellett további, új fogakkal gyarapodik: 4 őrlő- és 10 zápfoggal, így a végleges fogsor összesen 42 fogból áll.

Kutya fogváltása
Kutya fogváltása

Tudnivalók a kutya fogváltása során – 5 tipp, amire érdemes odafigyelni

Akinek valaha volt kiskutyája, biztosan tisztában van vele, hogy a fogváltás során a kölykök rágási igénye megnő. Ideális esetben ezt nem a lakás berendezése bánja. Érdemes tehát ilyenkor több rágcsálnivalót adni neki, de figyeljünk rá oda, hogy azok inkább puhábbak, rugalmasak legyenek. A csont adásáról felnőttkorban is megoszlanak a vélemények, de ilyenkor kifejezetten ajánlott az elkerülésük.

Ugyancsak érdemes figyelni, hogy a kutyus közérzete teljesen rendben van-e ebben az időszakban. Ha például nem a megszokott módon viselkedik, vagy kerüli a keményebb ételek elfogyasztását, érdemes egy állatorvoshoz fordulni, különösen egyes fajták esetében: például a yorkshire terriernél előfordulhat, hogy a szemfogak nem esnek ki maguktól.

Az is lehet, hogy ilyenkor kevésbé hajlamos apportozni – a zsákmányos (húzogatós) játékokat ebben az időben inkább hanyagoljuk.

Ha a mamája korábban nem tanította meg rá, ilyenkor érdemes különös hangsúlyt fektetni a gátolt harapás kialakítására, hogy a későbbiekben ebből még sima játék során se legyen probléma.

Legyen bármennyi idős is kutyánk, figyeljünk oda a fogai állapotára, rendszeresen nézessük meg egy állatorvossal, és ha szükséges, szedessük le róluk a fogköveket.

Kutya fogváltása
Kutya fogváltása

Nevet választanál a kiskutyádnak?