Kutya ivartalanítás – A legfontosabb válaszok

Kutya ivartalanítása

Kutya ivartalanítás – A legfontosabb válaszok

Az ivartalanításról már írtunk pár gondolatot, elsősorban arról, hogy megosztó, hogy mi is az ivartalanítás, valamint hogy milyen kérdések merülnek fel a kapcsán. Most röviden a felvetett kérdésekre igyekszünk válaszolni – elsősorban az egyszeri, családi kutyatartó gazdi szemszögéből.

Kutya ivartalanítás Chihuahua
Kutya ivartalanítás Chihuahua -szükség van rá?

 

Kell-e ivartalanítani kutyánkat?

Természetesen nem KELL, mivel egyelőre Magyarországon ez a családi kutyatartók számára nem kötelező. Ám ezzel szemben nálunk gyakorlatilag nincs olyan állatvédő szervezet vagy menhely, amelyik ne ivartalanítana minden beérkező állatot.

Kell-e ivartalanítani, ha kan?

A kanok gazdáinak nem kell attól tartaniuk, hogy váratlanul egy kosárnyi plusz kiskutyájuk lesz – ellenben tüzelési időben jó eséllyel fognak elcsavarogni, ami ugye senkinek nem tesz jót. Arról nem is beszélve, hogy ha talál magának párt, akkor a másik oldalon ott lesz az alomprobléma, amiért nyilván az apakutya gazdája a felelős.

Kell-e ivartalanítani, ha szuka?

Elsősorban a fentiek miatt nem árt az elővigyázatosság. Másodsorban pedig a tüzelési időszakok, még ha nem is vesszük figyelembe a konkrét veszélyt, igencsak macerásak tudnak lenni: a kanokat elkerülő sétáltatástól kezdve a maszatoláson át egészen a kutya viselkedésében beálló változásokig.

Kutya ivartalanítása: Golden retriever kölykök
Kutya ivartalanítás: Golden retriever kölykök

Milyen módjai vannak az ivartalanításnak?

Szukáknál van, hogy csak a petefészket távolítják el (sőt, régebben csak elkötötték), mások pedig arra esküsznek, hogy a méhet is el kell távolítani, kanoknál a herék+herezacskók teljes eltávolítása; herezacskók megtartása és lágyékon keresztüli herélés módok közül lehet választani.

Miért jó, ha ivartalanítom a kutyámat?

Elsősorban a felesleges utódszaporulat elkerülésére – ám ez nem minden országban probléma: Skandináviában például kevés az árva kutya, ezért nem is olyan elterjedt a családi kutyáknál, míg az Egyesült Államokban gyakorlatilag alapvető az ivartalanítás.

Egészségügyileg elsősorban azért indokolt, mert sokak szerint csökkenti a különféle rákos megbetegedések kockázatát.

Viselkedés szempontjából pedig, főleg kanok esetében, sokak azon a véleményen vannak, hogy lenyugtatja őket és csökkenhet az agresszió is.

Miért rossz, ha ivartalanítom a kutyámat?

Az ellenzők egyik legfontosabb érve, hogy alapvetően természet ellen való.

Egészségügyileg nyilván meg lehet a veszélye, ahogyan minden műtétnek megvan a kockázata, illetve sokan attól tartanak, hogy megnöveli az elhízás esélyét.

Viselkedésmódosulás terén is van, aki azt mondja, az ivartalanítás nem segít a problémákon, valamint főleg a férfigazdik nagyon empatikusak, és nem szeretnék kan kutyájukat kitenni egy ilyen traumának.

Milyen idős korában ivartalanítsam a kutyámat?

Ivarérés előtt vagy után ivartalanítsam?

Sokan azt mondják, ha előtte, akkor a kutya nem tud hormonálisan is normálisan kifejlődni, ami nem szerencsés. Továbbá azért sem, mert a csontok egyenetlen növekedéséhez, szukáknál pedig vizelettartási problémákhoz vezethet.

Ellenben van, aki azt mondja, fiatalabb korban elvégezve sokkal könnyebb és komplikációmentesebb a műtét.

Kell-e legalább egyszer utódokat nemzenie/szülnie, mielőtt ivartalanítom?

…vagy szukáknak legalább egyszer tüzelnie? Igennel jórészt inkább Mari néni és az empatikusabb állatbarátok válaszolnának, mivel a tudományos vizsgálatok ezeket nem támasztják alá.

Kutya ivartalanítása: kölyökkutya
Kutya ivartalanítás: Utód előtt vagy után?

Rengeteget lehetne még írni az ivartalanításról, lehetne elmélkedni arról, hogy hogyan lenne jó mindenki számára, de mint a fentiekből is kitűnik, ez egy nagyon összetett kérdés. Az viszont bizonyos: amíg nem rendeződik kicsit az árva kutyák száma és helyzete, az ivartalanítás mindenképpen egy hasznos eszköz a probléma megoldására.

Nevet választanál a kiskutyádnak?