Kutya lefárasztása – bevezető

Kutya lefárasztása

Kutya lefárasztása – bevezető

„Az igazán jó kutya a fáradt kutya!” szoktuk rengetegszer hallani kutyás körökben. De vajon miért mondják ezt? És tényleg igaz? Merüljünk most el egy kicsit ebben a témában.

Kutya lefárasztása – miért jó?

Igen, tényleg van a mondásban valami! 🙂 Gondoljunk csak bele. Ha mi, emberek valami (pl. betegség) miatt hosszabb időre ágyhoz vagyunk kötve vagy akár csak szobafogságra ítélve – mi történik? Eleinte talán örülünk neki, majd idővel egyre jobban fog hiányozni a külvilág. Végül pedig már alig várjuk, hogy frissen, kipihenve végre valami „hasznosat” csináljunk.

Nincs ez másként a kutyákkal sem. A legtöbb fajtát eredetileg valamilyen feladatra tenyésztették ki (innen ugye a „munkakutya” kifejezés). Ezért ha folyton egyedül van hagyva otthon, akkor óhatatlanul unatkozni fog. És ilyenkor következnek be a mindenféle „kellemetlen balesetek”: a kutya keres magának valamit, amivel elszórakoztathatja magát. Így például néhány cipő/párna/egyebek módszeres széttrancsírozásával, a fa felületek szétkaparásával és még sorolhatnám. De a romboláson túl sajnos egyéb következményei is lehetnek a „túlpihentségnek”: hosszú távon akár a kutya testi/lelki betegségeihez vezethetnek.

Kutya lefárasztása – mit is jelent ez?

Tehát megegyezhetünk abban, hogy kell az a „lefárasztás”. No de mit is értünk ezen a szón? Nyilván nem olyasmit, amikor mi eltöltöttünk 10-12 órát a munkahelyünkön, és utána sem mozdulni, sem gondolkodni nem tudunk. Vagyis nem valami kellemetlen lefárasztásról van szó. Inkább mondjuk azt, hogy a bennünk, bennük levő felesleges energiák levezetése a cél, mégpedig valamilyen kellemes formában.

A lefárasztás tehát azt jelenti, hogy a kutya valamilyen aktív tevékenységet végez, a gazdi tevékeny közreműködésével. Méghozzá olyat, ami egyiküknek sem okoz rosszat, sőt, ideális esetben mindketten élvezik azt. Ez a tevékenység pedig nemcsak abban segít, hogy a kutya otthon nem fog rombolni és nyugodtan fog pihenni. Ezen túl például erősíti a kutya-gazdi közötti kötődést is.

Kutya lefárasztása – hogyan?

A kutya lefárasztásán legtöbben azt értik, hogy jó sokat kell vele sétálni, jó hosszan, és akkor ez jól lefárasztja. Ennél azonban – sajnos vagy még inkább szerencsére! – összetettebb a helyzet. A lefárasztásnak ugyanis többféle módja lehet, és, megint csak ideális esetben, a felelős gazdi mindegyiket alkalmazza. Hogy melyek ezek?

Fizikai lefárasztás

Tulajdonképpen ez a legkézenfekvőbb, ebbe tartoznak a gazdival közösen végzett

  • hosszú, izgalmas séták,
  • a játékok (más kutyákkal és a gazdival is)
  • a közös életmódprogramok/kutyás sportok

De ezen túl vannak egyebek is, amelyek már nem annyira ismertek.

Kutya lefárasztása, fizikai lefárasztás lehet a hosszú séta
Kutya lefárasztása, fizikai lefárasztás lehet a hosszú séta

 

Szellemi lefárasztás

Igen, tudvalevő, hogy a kutya egy intelligens állat (alapvetően melyik ne lenne az?). És az agyi képességeit, ha már megvannak, érdemes ki is használni. Hiszen mi is jól el tudunk fáradni a szellemi tevékenységektől, ugye? A legjobb kutyás szellemi lefárasztások lehetnek:

  • a tanítás/tanulás, feladatok gyakorlása
  • olyan játékok, amelyekben a kutyának „gondolkodnia” kell, pl.
    • logikai játékok
    • bújócska, tárgyak megtalálása
Kutya lefárasztása, szellemi lefárasztás lehet a tanulás
Kutya lefárasztása, szellemi lefárasztás lehet a tanulás

És végül, a kutya lefárasztásának legkevésbé ismert, ám rendkívül fontos módja még:

Ösztönbeli lefárasztás

Kutyánk ugyanis, mint minden élőlény, alapvető ösztönökkel rendelkezik, és ha ezek nincsenek semmilyen módon kielégítve, az bizony rendkívül ártalmas lehet.

Persze léteznek olyan módok is, melyek a fentiek ötvözetei, és talán ezek tudnak a leghatékonyabbak lenni. A későbbiekben további hasznos tippeket adnunk mindegyikféle lefárasztáshoz.

Nevet választanál a kiskutyádnak?