Kutya ugat a kerítés mögött

Kutya ugat a kerítés mögött

Kutya ugat a kerítés mögött

Bizonyára sokan – kutyások és nemkutyások – találkoztak már ezzel a jelenséggel, ami, valljuk be, rendkívül zavaró. Békésen sétálunk a kertesházi övezetben a házak kerítése mellett. Ám egyszer csak, totális váratlansággal megjelenik mögöttük egy kutya, és habzó szájjal, üvöltve elkezd ugatni.

Van, amikor egy egész sorozat kerítésen keresztül ugató kutyán kell átverekednünk magunkat. Persze, hiszen ösztönösen meg akarják védeni a portájukat az illetéktelen betolakodók elől.

Olyan is előfordulhat, hogy ismerősünket látogatjuk meg, és a kutya először a kerítés mögött találkozik velünk. Ilyenkor még nyilván nem barátságos – de ha a családfő kinyitja a kaput, és kedves szóval beenged, hamar megnyugszik. Ha a gazda ismer, akkor nyilván nem jelentek veszélyt rá és a családra. Ez így logikusnak tűnik, nincs mit rajta csodálkozni.

Kutya ugat a kerítés mögött – de hogyan teszi?

Most viszont tekintsük meg ezt a közösségi térben viszonylag széles körben elterjedt videót.

Azért ez érdekes, nem? Te elgondolkodtál már rajta, miért viselkedtek így? Vajon miért nem vették fel a harcot egymással, mikor megszűnt a kerítés akadálya?

Kutya ugat a kerítés mögött

Kutya ugat a kerítés mögött – miért teszi?

A magyarázathoz egy fogalmat kell bemutatnunk, mely az „állatkerti biológia atyjá”-nak tekintett Heni Hedigerhez köthető.

A következőről van szó. „Az állatok, kiváltképpen a nagyobb emlősök, mindig megfutamodnak a fölényben levő ellenfél elől, ha az átlépi egy meghatározott távolság határvonalát.„* Ez a menekülési távolság.

Ha a két egyed között van valami akadály, az felér jó néhány méter távolsággal, ami lehetőséget ad a menekülésre. Ilyen gát lehet például egy kerítés is.

E definíció ismeretében már lehet értelmes magyarázatot találni a fenti videóban látható furcsa viselkedésre.

Tehát:

A kutyák a kerítés védelme mögött kellően biztonságban érzik magukat ahhoz, hogy ösztönszerű területvédő viselkedésüket gyakorolják. Nincs szükség a menekülésre. Ám ha ez a biztonság megszűnik (elhúzzák a kerítést), akkor inkább a biztonságosabb menekülést választják. Ez történik a videóban is.

Kutya ugat a kerítés mögött

Kutya ugat a kerítés mögött – hogyan válhat veszélyessé a helyzet?

Ám létezik még egy jól behatárolható zóna is, amely viszont már veszélyes helyzeteket okozhat.

Ugyancsak Hediger megfigyelésén alapszik ez a másik meghatározott távolság is. Mégpedig amikor az állat a menekülési távolságnál jóval közelebbről fenyegető veszéllyel viszont felveszi a harcot. Ezt nevezik kritikus távolságnak. Ennek csak két esete lehetséges:

  • ha az állat túl későn veszi észre a fenyegetést, így nincs már ideje messzire szaladni;
  • ha az állat zsákutcába kerül, vagyis nem menekülhet.

És az ilyen esetek gyakran veszélyessé is válhatnak a betolakodók számára. Ugyanis, ha megszűnt a gát, és mi az ugató kutya kritikus távolságán belülre kerültünk, előfordulhat, hogy támadás lesz a vége. Ezért, ha egy kutya a kerítés mögött barátságosnak tűnik, nem árt, ha elővigyázatosak maradunk, és nem megyünk a kerítésen belülre.

Kutya ugat a kerítés mögött

*Forrás:

Konrad Lorenz: Ember és kutya, utolsó megtekintés: 2019-09-25.

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?