Kutyasétáltatás pórázon 1. – mi kell hozzá?

Kutyasétáltatás

Kutyasétáltatás pórázon 1. – mi kell hozzá?

Ha van kutyád, az egyik legalapvetőbb, amit tudnotok kell mindkettőtöknek, hogy képesek legyetek együtt sétálni úgy, hogy a kutya pórázon van. De nem is akárhogyan! Úgy sétáltok a pórázon, hogy az a te számodra is kényelmes tempóban történik, és a kutya sem feszül és fulladozik a póráz másik végén.

Ám sajnos a kutyák nem úgy születnek, hogy eredendően rendelkeznek ezzel a képességgel – ezt bizony meg kell tanulniuk. A legjobb, ha minél hamarabb elkezditek, és ideális esetben akár elmentek egy kutyaiskolába – ott biztosan egyszerűbb és gyorsabb lesz ennek az elsajátítása. Már csak azért is, mert ez is egy olyan dolog, amit nehéz elméletben – könyvekből, internetről – elsajátítani. Éppen ezért mi is csak a leglényegesebb tényezőkre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Kutyasétáltatás

Séta pórázon – ismerjük meg az eszközöket

Melyek a sétáltatáshoz szükséges eszközök? Alapvetően kétféle felszerelés kell hozzá, de ezek is rengetegfélék lehetnek.

Kutyasétáltatás: Nyakörv/hám

E két felszerelés fő funkciója az, hogy ezek segítségével tudjuk a kutyához rögzíteni a pórázt. Ezen kívül persze másra is jók, például arra, hogy a nyakörvön rajta legyenek a főbb információk, ha netán a kutya elveszne (lehet ez a biléta vagy akár a nyakörvre is lehet hímeztetni – a lényeg, hogy hiába van chip, azt csak leolvasóval rendelkezők tudják megnézni, a nyakörvön levő adatok segítségével viszont bárki vissza tudja juttatni hozzád).

A hám is rendelkezhet speciális jelzőfunkcióval: a segítőkutyák vagy mentőkutyák külön, jól megkülönböztethető hámmal rendelkeznek.

Mind a nyakörveknek, mind a hámoknak több különböző fajtája van, és nem mindegy, hogy melyiket használjuk, mert különböző feladatokra lettek kifejlesztve.

Hogy ki melyiket használja a kettő közül, leginkább ízlés dolga, mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. A nyakörv általában tanításhoz (ami nem a szánhúzás, mert arra mindenképpen hámot kell használni) alkalmasabb, nem véletlen, hogy a kutyaiskolák azt kérik, hogy a foglalkozásokon ezt viseljék a kutyák. A légúti megbetegedésre hajlamos egyedeknél (rövid orrúak, pl. mopsz), a hám eggyel jobb lehet, mert az nem terheli a légcsövüket. Ugyancsak jobb lehet a hám olyan esetekben, amikor nagy veszélyt jelenthet, ha a kutya elszabadul, mint például utazáskor, mert azok alapvetően úgy vannak kialakítva, hogy nem lehet belőlük kibújni.

Kutyasétáltatás: Póráz

Ez az a bizonyos „madzag”, ami összeköti a gazdit a kutyával, és ennek is több különböző fajtája van. Egyrészt a két fő típus a „normál” póráz és a flexi, ezeket különbözőképpen kell használni. Másrészt ugyancsak nem mindegy a póráz anyaga, hossza vagy éppen a kivitelezése sem.

Cikkünk következő részében még többet megtudhattok arról, hogy milyen nyakörvek/hámok/pórázfajták vannak, és hogyan kell a kutyákat hozzájuk szoktatni.

Kutyasétáltatás
Kutyasétáltatás

Nevet választanál a kiskutyádnak?