Milyen a jó kutyaiskola, avagy hogyan válasszunk kutyasulit

Kutyaiskola

Milyen a jó kutyaiskola, avagy hogyan válasszunk kutyasulit

Sok gazdi jut arra az elhatározásra, hogy elkélne neki és kedvencének egy jó kutyaiskola. És ez természetesen egy nagyon jó döntés! 

Kutyaiskola, avagy hogyan válasszunk kutyasulit
Kutyaiskola, avagy hogyan válasszunk kutyasulit

Mire jó a kutyaiskola?

Legyen szó arról, hogy

 • neveletlen a kiskölyök,
 • esetleg még nem találkozott más kutyával vagy fél az emberektől;
 • vagy éppen valami olyan viselkedést mutat, amiről szeretnénk leszoktatni vagy ellenkezőleg, rászoktatni,
 • ha szeretnénk feladatokat/trükköket/közös játékokat tanulni a kutyáddal,
 • netán túl sok a fölös energiája, amit valahogyan le szeretnél vezetni –

ezek mind tökéletes érvek egy kutyasuli mellett. Ám azért nem árt utánajárni, mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelőt.

Sőt, az sem biztos, hogy egyből a hozzánk legközelebb esőt vagy akár a legolcsóbbat kellene kiválasztani. Ugyanis az egyik kutyasuli teljesen más lehet, mint a másik. És lehet, hogy a könnyen elérhető/olcsó nem olyan lesz, ami a kutyádnak – vagy akár neked magadnak – megfelelő lehet.

Kutyaiskola, melyik a megfelelő számunkra?
Kutyaiskola, melyik a megfelelő számunkra?

Ami a szomszédnak és kutyájának könnyen és jól megoldja a problémáját, nem biztos, hogy nektek is segíteni fog. Az, hogy mi lesz végül a számotokra legjobb megoldás, több tényezőn is múlhat:

 • milyen kiképzési módszerekkel dolgozik a kutyaiskola;
 • milyenfajta képzései vannak (ovi, alapengedelmességi/ügyességi tanfolyamok, foglalkozások problémás kutyák számára, kutyasportok gyakorlása stb.)
  • és itt jön a képbe az, hogy neked magadnak tisztában kell lenned azzal, hogy pontosan mit szeretnél, lásd a fenti példák;
 • milyen éppen az a kiképző, aki végül a kiválasztott foglalkozást vezetni fogja (hiszen egy iskolán, módszeren belül sincsen két egyforma személyiségű/stílusú/képzettségű kutyatréner)
  • azaz neked személy szerint szimpatikus, és úgy találod, hogy hasznos információkat tanulhatsz meg tőle,
  • de az sem mindegy, hogy a kutyád mennyire tud vele szívesen együtt dolgozni.

Általánosságban elmondható az, hogy az a számotokra legjobb kutyaiskola, foglalkozás és tanfolyam, ahova, amire és akihez mindketten szívesen, örömmel mentek, és mindketten várjátok a következő alkalmat. Persze az sem árt, ha láthatóan fejlődés, előrelépés mutatkozik abban a célban, amiért belevágtatok.

Kutyaiskola, mi mindenre megtanítható a kutya?
Kutyaiskola, mi mindenre megtanítható a kutya?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kutyaiskolát?

Természetesen azért, mert közel van, nem kell rögtön kihagyni a számításból. A környékbeli kutyás ismerősök biztosan tudnak véleményt mondani róla, ajánlani vagy éppen másikat javasolni. Ami viszont nagyon hasznos lehet, ha a döntés meghozatala előtt több kutyaiskolába is ellátogattok, megnéztek néhány foglalkozást, beszélgettek az ottani gazdikkal, kiképzőkkel. Sok suliban vannak nyílt napok, vagy éppenséggel az első alkalmak ingyenesek, ezeket érdemes kihasználni.

Ugyanis egy biztos: a kutyaiskola meghatározó lehet a kutyád fejlődése, későbbi viselkedése szempontjából, ha jól választottál. De még inkább akkor, ha nem! Ugyanis könnyen lehet szuperkutyákat képezni, de ennél még sokkal könnyebb félrekezelni őket! Ennek az eredménye pedig akár az is lehet, hogy egy életre elrontják a kutyádat! Ezért mindenképpen érdemes körültekintően választani.

Nevet választanál a kiskutyádnak?