Milyen kutya való nekem? 1. – Való-e nekem kutya?

Milyen kutya való nekem?

Milyen kutya való nekem? 1. – Való-e nekem kutya?

Ha valaki elhatározza, hogy szeretne egy kutyát, ha rögvest nincs is konkrét elképzelése, előbb-utóbb el fog gondolkozni azon, hogy vajon milyen fajta lehetne a számára a legmegfelelőbb. De hogyan is találjuk meg a nekünk való igazit?
Mindenekelőtt azt kell mindenképpen feltérképezni, hogy való-e nekünk kutya úgy általában? Sokan ugyanis sajnos nincsenek tisztában azzal, hogy a kutyatartás milyen felelősségekkel jár, illetve milyen kötelezettségeket kell vállalni, milyen energia- és egyéb befektetésekkel kell számolni.

Milyen kutya való nekem?
Milyen kutya való nekem? Kis termetű?

Nézzük tehát meg először a legalapvetőbb kritériumokat:

Mi kell ahhoz, hogy jó kutyatartó legyek?

• Állatszeretet

Ez a legnyilvánvalóbb és legalapvetőbb kérdés, amit mindenképpen fel kell tennünk magunknak, mert ha ez nincs meg, akkor mindkét fél számára lehetetlenné fog válni az együttélés. Tehát ha valaki csak azért akar kutyát, hogy legyen, aki őrzi a házat, amíg nincsen otthon, inkább válasszon egy jó riasztókészüléket.
Ugyancsak ide tartozik az is, hogy konkrétan hogyan kell szeretnünk azt az állatot (kutyát)? Sokan ugyanis elfeledkeznek róla, hogy a kutya nem ember. Tudniillik a kutya állat, ami azt jelenti, hogy igényei, a vele való bánásmód eltér az emberétől. Tehát tisztában kell lenni azzal, hogy melyek ennek az élőlénynek a faj- (és fajta)specifikus igényei, és annak megfelelően kell őket kezelni. Azaz önmagában a szép rucik meg a kényeztetés még nem elég, és lehet, hogy attól még az adott kutya tartása már az állatkínzás kategóriájába tartozhat.

• Megfelelő anyagi háttér

Most tekintsünk el attól a kérdéstől, hogy mennyibe került a kutya beszerzése (amivel, attól függően, hogy befogadod pl. menhelyről – ez esetben gyakorlatilag ingyen jutsz hozzá –, vagy megvásárolod tenyésztőtől – ez igen komoly költségekkel járhat –, ugyancsak előfordulhat, hogy számolni kell; és a köztes szaporítót most nem említem, mert azt ildomos inkább messze elkerülni). Egy kutya tartása ugyanis igencsak számottevő költségekkel járhat: a rendszeres állatorvosi ellátások, kötelező chip, oltások, védekezés az élősködők ellen, valamint a táplálkozás csak az alapvető szükségletek, melyekre havonta mindenképpen el kell különíteni egy összeget. És akkor még egy egészséges, fiatal, minden különösebb problémától mentes egyedről beszélünk.

• Felelősségteljes gondolkodás

Mindenki, aki felelősséget vállal egy élőlényért – legyen az akár ember vagy bármilyen állat –, tisztában kell lennie azzal, hogy ez kötelezettségekkel jár, és felelős az életéért és a jólétéért. És ez a felelősség nem évül el mással, mint a két fél közül az egyik halálával.

• Átgondolt döntés!

A fenti gondolatmenetet folytatva, nem lehet tehát csak úgy „meggondolnunk magunkat”. Persze nyilván vannak olyan események, amik miatt esetleg később nem tudunk gondoskodni védencünkről, de annak nagyon komoly indoknak kell lennie, és lehetőleg mielőtt bevállalnánk a felelősséget, át kell gondolni, hogy valóban biztos-e, hogy teljesíteni tudjuk. És amennyiben megtörtént a baj, és tényleg nincs más megoldás, mint továbbadni, akkor viszont az a mi felelősségünk, hogy találjuk meg a lehető legjobb új helyet neki, ahol végleg ott maradhat és megfelelően fognak róla gondoskodni. Egy kutya számára ugyanis rendkívül nagy törést tud okozni, ha régi életét feladva egy teljesen újat kell kezdenie. Tegyünk meg ezért mindent, hogy ezt lehetőleg elkerüljük!
Ezek tehát dióhéjban a legfontosabb szempontok, ami alapján mérlegelhetünk, hogy valóban alkalmasak vagyunk-e arra, hogy befogadjunk egy kutyát, illetve, hogy ezt a megfelelő életszakaszunkban tesszük-e.
Cikkünk folytatásában elmondjuk, mi mindentől függ az, hogy melyik fajta lehet számunkra a legmegfelelőbb választás.

Milyen kutya való nekem?
Milyen kutya való nekem? Nagyobb méretű legyen, ha felnő?

Nevet választanál a kiskutyádnak?