Mit kínál ma egy, a kutyák világához kapcsolódó munkalehetőség?

Mit kínál ma egy, a kutyák világához kapcsolódó munkalehetőség

Négylábú kedvenceink és a munkaerőpiac témaköre nem feltétlenül vág szorosan egybe, ám mégis sok hivatás és munkalehetőség köthető a kutyák világához. Ezek pedig sok esetben nem is csak mellékállásként végezhető, hanem konkrét hivatást jelentő munkák és karrierek. 

Barátunk, a kutya

A házi kedvencek kifejezésből a többség gyakorlatilag rögtön a kutyákra asszociál, hiszen talán ezek az állatok a legkedveltebbek a társadalom egészét nézve. A macskás közösség ezt persze könnyen lehet, hogy cáfolná, de az mindenképpen nagy biztonsággal mondható, hogy ez a két házikedvenc vezeti a népszerűségi listákat. Az eltérések viszonylag nagyok és mindkét tábor megítélése meglehetősen szubjektív, tény azonban, hogy a kutya ma már nem egy egyszerű háziállat, hanem az ember legjobb barátja is egyben

Nem érdemes persze e tekintetben sem tévúton járni, hiszen amellett, hogy a kutyák feltétlen szeretetére számíhatunk, a kedvencek tartása óriási felelősséggel is jár. Befektetett idő, munka, rengeteg türelem és természetesen szeretet is kell ahhoz, hogy állatok és gazdák is a lehető legjobban érezzék magukat együtt hosszútávon is. Megfelelő bánásmód esetén azonban mély és egészen speciális kötelék alakulhat ki.

A hazai kutyatartói kultúra az elmúlt években meglehetősen nagyot fejlődött, mely nem csupán az állattartás minőségén és a gazdik egyre mélyrehatóbb ismeretein látszik meg, de az elérhető szolgáltatások körén is. Ez persze valamelyest rétegjelenségnek is tekinthető, hiszen inkább a nagyobb vásárlóerőt képviselő városi területeken ment végbe ilyen mérvű változás. Mindenesetre ma már azt mondhatjuk, hogy az említett tendencia mentén ma már sok munkalehetőség is a kutyák világához kapcsolódik.

Mit kínál ma egy, a kutyák világához kapcsolódó munkalehetőség
Mit kínál ma egy, a kutyák világához kapcsolódó munkalehetőség 

Modern, kutyás álláslehetőségek

A kutyatartás ismeretanyagának és a kapcsolódó szolgáltatások bővülésével együtt talán természetesnek tekinthető az a folyamat, hogy egyre több munkakör kapcsolódik ehhez a szférához. Ezt a fajta minőséget ugyanis csak úgy lehetséges fenntartani, ha az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, eszközök és teljes háttér is rendelkezésre áll. Ennek biztosítása pedig egyben azt is jelenti, hogy egyre több az ide kötődő munkalehetőség.

A kutyákhoz köthető egyik leginkább standard hivatás természetesen a tenyésztőké, ám talán azt mondhatjuk, hogy ebben ez a legnehezebb is. Ez a munka ugyanis valóban teljes embert kíván, sok esetben akár többet is, főleg ha a tenyésztői munka volumene is nagy. Az állatok felnevelése, némiképp csúnya szóval élve karbantartása és a megfelelő körülmények biztosítása pedig nem is csupán 8 órás, de egész napos feladat.

Egy ilyen munkalehetőség persze nem feltétlenül adódik magától, hiszen sokkal inkább beszélhetünk egy szerelem hivatásról. A kutyatenyésztés hazánkban is óriási hagyományokkal bír, ugyanakkor egy meglehetősen zárt világot képez. A piacon sok tenyésztővel találkozunk, de nem minden esetben adott az a fajta profizmus, amit ez a hivatás megkíván, így nem is való mindenkinek. Ám ha valakit mégis érdekel ez a világ, sok más munkalehetőség is a kutyakedvelők rendelkezésére áll.

Mit kínál ma egy, a kutyák világához kapcsolódó munkalehetőség
Mit kínál ma egy, a kutyák világához kapcsolódó munkalehetőség 

Négy lábon álló karrier

Ahogy említettük, a hazai kutyás kultúra egyik fontos szeletét az ehhez kapcsolódó szolgáltatások jelentik. Ezek pedig természetesen munkalehetőséget is kínálnak az ez iránt érdeklődők számára. Ha a konkrétabb hivatásokról és a komolyabb elhatározást igénylő karrierekről beszélünk, mindenképpen érdemes megemlíteni az állatorvosok munkáját. Ez ugyanis az a terület, melyre valóban mindig szükség van, hiszen kedvenceink egészsége szintén abszolút elsődleges szempont, mely egyben akár munkalehetőség is lehet.

A kutyás szolgáltatások köre persze ennél is tovább bővíthető, hiszen ebben a kultúrban is egyre inkább felütötte a fejét a luxusra való igény. A házikedvencek ugyanis sokszor valóban házinak mondhatók, tehát lakásban tartott, igencsak komoly értéket viselő fajták, akiknek a gazdáik is ennek megfelelő körülményeket igyekeznek teremteni. Ha tehát kutyaluxus és munkalehetőség, akkor abszolút adja magát a kutyakozmetikusi karrier is, mely valóban egyre többek számára vonzó.

Az említettek mellett persze a kereskedelmi szektor is kínál kutya specifikus lehetőségeket. Hazánkban több olyan üzletlánc és kisebb bolt is működik, mely az adekvát kutyatápok mellett különböző kiegészítőket, játékokat, tartozékokat kínál a kutyatartóknak. Egy ilyen munkalehetőség pedig idővel akár saját vállalkozássá is fejleszthető, hiszen mindig van tér az új termékeknek és koncepcióknak. Ha tehát kutyák és munkalehetőségek kapcsolatát keressük, nem is kell túl sokat gondolkoznunk a közös pontokon.

  

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?Fotók: Pixabay, Vistacreate