Puli – Magyar kutyafajták

Magyar kutyafajták - Puli kölyök

Puli – Magyar kutyafajták

Puli története

Tulajdonképpen senki nem tudja, mikor került a puli a pásztorok mellé. És bizony azt sem lehet pontosan kideríteni, honnan származik. Mindenesetre egy 1700-as évekből ránk maradt rajz és írásos emlék arról tanúskodik, hogy a magyarok ősi terelő pásztorkutyája lompos szőrű és kistermetű eb volt. Ez az állat minden bizonnyal a puli lehetett. Nevével azonban csak jóval később találkozunk. Akkortájt a legváltozatosabb színekben „pompázott”, ami arra utal, hogy a régebbi időkben a pásztorok a puli küllemével nem sokat törődtek, viszont annál többet adtak tulajdonságaira, vérmérsékletére, munkakészségére, alkalmazkodóképességére, kitűnő terelőtulajdonságaira, igénytelenségére. Ez a szemlélet – úgy tűnik – mind a mai napig érződik a fajtán.

Az 1900-as években „újra felfedezik” a pulit, mégpedig sajátos módon éppen akkor, amikor a pásztorok mellett megszű­nik mindennapos munkája. Lelkes tenyésztők karolják fel a fajtát, és olyan kiváló szakemberek irányítják a tenyésztését, mint Lendl Adolf és Raitsits Emil. Első ténykedésük, hogy a pumit és a pulit kettéválasztják, ami a pulinál már akkor majdnem teljesen sikerült. Később nemcsak a falvakban, hanem a városi lakásokban is megjelent, sőt külföldön is divatba jött.

Puli általános leírás

Arányos testű, közepes nagyságú, mozgékony pásztorkutya. Ekesége a különleges szőrtakarója, amely lehet: szalagos, zsinóros jellegű, nemezes, gubancos, nyílt, sima, selymes. Dús szőrzettel borított gömbölyű feje alig különül el testétől, mert nyaka a hosszú szőrzet miatt szinte nem is érzékelhető. Arcorri része valamivel rövidebb, mint az agykoponyai része, orrháta egyenes, orrtükre viszonylag nagy, fekete. Állkapcsa fejlett, fogazata erőteljes, metszőfogai ollósan záródnak. Szeme sötétbarna, értelmes tekintetű. Füle széles, lekerekedő, lelógó, szinte észre sem vehető. Háta egyenes, feszes, középhosszú. Ágyéka rövid, egyenes és rendkívül feszes. Farka az ágyéktájékra visszakunkorodik; hosszú szőrzet borítja, ezért szinte beleolvad a far szőrzetébe. Mellkasa hosszú és mély. Hasa enyhén felhúzott. Mellső végtagjai szikár izomzatúak, egyenesek, párhuzamosak.

A hátulsó végtagok is jó izomzatúak. A csőnk szikár. Mancsa erős, kerekded, karmai feketék vagy palaszürkék

Magyar kutyafajták - Puli kölyök
Magyar kutyafajták – Puli kölyök

Puli viselkedése, tulajdonságai

Energikus, mozgékony, nagyon élénk sohasem lusta állat. Hihetetlenül tanulékony. Legendás terelőtu­lajdonságairól köteteket lehetne írni. Páratlan intelligenciáját a magyar klasszikus remekírók sok-sok novellában megörökítették. Bátor, rettenthetetlen, szinte semmitől sem fél. Nem túlzottan ugatós, kiegyensúlyozott idegrendszerű kutya.

Teste: A puli közepes termetű, négyzetes felépítésű kutya. A mérsékelten hosszú, izmos nyak simán hajlik át a hát vonalába. Teste kvadrikus, azaz a testének hossza ugyanakkora, mint a marmagassága. A bordák szépen íveltek. Lábai egyenesek, szépen kirajzolódó ízületekkel. Farkát a háta fölé hajlítja, így azt a benyomást kelti, mintha a háta a lágyék fölött felfelé emelkedne.

Feje: Kicsi, finom csontú feje szemből kereknek tűnik, de a széles kerek agy koponya a kívánatos. Az arcorri rész rövidebb, mint a koponya, az orrnyereg mindig egyenes. A stop jól látható. A széles és (lekerekített) V alakú fülek lelógók, a szem vonalából erednek és sokszor magasan tűzöttek. Bozontos szemöldöke alatti mandula vágású szemei értelmes, eleven tekintetűek.

Marmagassága: A kanok marmagassága 40-44 cm, a szukáé 37-41 cm. A megadott értékekhez képest mindkét irányban megengedhető 3 cm eltérés.

Testtömege: A kanok súlya 13-15 kg, a szukáké legfeljebb 13 kg.

 

Szőrzete: A puli szőrzete igen egyedi és nagyon jellegzetes. A felnőtt kutya testét teljesen beborítják az összenemezesedett szőr zsinórjai. A zsinórok a fejen és a lábakon mintegy 3-6 cm hosszúak, míg máshol 8-18 cm-esek. Több évig is eltarthat, mire ez a sajátos zsinóros szőrzet teljesen kifejlődik. E legelterjedtebb és legkedveltebb szőrzet mellett más típusok is ismertek – például az, amelynél az állat testét nemezes lapokká összeállt szőr borítja. A kiállításokon az ilyen lemezeket nem mindig tekintik előnyös vonásnak.

Színei: A pulik többsége fekete, de vannak fehér (gyöngyfehér), illetve szürke. Ez a kutya soha nem lehet többszínű, sem csokoládébarna. Igen ritka a maszkos fakó puli, amelynél a pofa, a fülek, és a farok sötét színűek, a test többi részét pedig más, világosabb színű szőr borítja. A talp párnák között minden színezetnél megengedett némi fehér, s ugyanez érvényes a mellen lévő fehér foltra is – feltéve, hogy az nem nagyobb 5 cm-esnél. Az orr fekete, a bőr pedig igen sötéten pigmentált, még a fehér szőrű egyedeknél is. A szemei kávébarnák.

Táplálékigénye: 870 g/nap

Alomszáma: 4-7 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

 

Puli vérmérséklete

Jelleme: A puli értelmes, eleven karakteres kutya. Kiváló házőrző, amely habozás nélkül megvédi családját és otthonát. A családhoz igen hűséges, de a természetben mindig megmarad némi független vonzás. Szeret a szabadban lenni, bármilyen legyen is az idő. Az idegenekkel szemben eleinte tartózkodóan viselkedik, és később sem kedvel meg mindenkit.

Társas viselkedése: A puli általában jól megfér a többi kutyával, s a más háziállatokkal való kapcsolata is csak ritkán okoz gondokat. Rendszerint jól kijön a gyerekekkel is. Hajlamos arra, hogy különösen szoros kapcsolatot alakítson ki a család valamelyik tagjával, aki attól kezdve számíthat a kutya figyelmére és fokozott szeretetére.

Puli általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A pulikölykök rövid bodros szőrrel jönnek a világra, amely csak egyéves korukban kezd nemezesedni. A puha aljszőrzet szálai összeakadnak a durvább tapintású, hosszabb fedőszőrzettel, és ez megindítja a nemezesedés folyamatát. A nagy, összenemezesedett „szőrlapokat” kézzel kell egyenlő vastagságú zsinórokra szétválasztani. A felnőtt puli már csak elhanyagolható mennyiségű szőrt hullat, és egyéves kora után sem kefélni, sem fésülni nem kell. E szőrzet fő hátránya az, hogy könnyebben beleakadhatnak az ágak.
Ezt a fajtát csak akkor szabad megfürdetni, ha az valóban feltétlenül szükségessé válik, és akkor is legfeljebb nyáron, ugyanis a sűrű szőrzet néha csak napok alatt szárad meg teljesen. A teljes száradás után is ajánlatos egy napig lakásban tartani. A száj körüli szőrt valamivel gyakrabban érdemes mosni – és ugyanez érvényes az ágyék és a hasalj szőrére is. A fürdetés fiatal korban segít a tincsek zsinórosodásában. Felnőtt korban óvni kell mert hamar megfázáshoz vezet a nagy tömegű nedves szőr. De fürdetés nélkül a fehér színű puli nem marad fehér.
A teljes zsinóros szőrzet általában csak a kutya hároméves korára alakul ki, de még egy további évig is eltarthat, mire a zsinórok mindenütt egyforma hosszúvá válnak. Időnként ellenőrizni kell a kutya szemeit és hallójáratait is.

 

Tanítása: A puli elég értelmes ahhoz, hogy gyorsan megértse a gazdájától kapott parancsokat, de az már a nevelés során alkalmazott megközelítéstől függ, hogy engedelmeskedik-e azoknak. Ha újra meg újra ugyanazt a parancsot hallja tőlünk, az felerősíti a természete független – és olykor makacs – oldalát. Célszerű foglalkozásokat némi hancúrozással és labdázással vegyíteni, hogy a kutya számára tartósan élvezetesek maradjanak. Ha a gazdája jól reagál e fajta viselkedésére, és főként a helyes viselkedés jutalmazásával neveli kutyáját, akkor rövid idő alatt szinte bármire meg tudja tanítani. A puli – főként, ha kan – elég domináns viselkedésű lehet, ezért a nevelése és tartása során igen következetesnek kell lenni, de ennél is fontosabb a szeretet. Félénk természete miatt tanácsos a kutyát kölyökkorában a lehető legtöbb emberrel összeismertetni, mivel így megelőzhető, hogy az idegenekkel szembeni bizalmatlansága eltúlzottá váljon.

Mozgásigénye: A puli mozgásigénye átlagos, de ahhoz is jól alkalmazkodik, ha néha a megszokottnál rövidebb ideig tart a séta. Ezt a kutyát kegyetlenség unalmas életre kárhoztatni – akkor érzi igazán jól magát, ha kedvére hancúrozhat és játszhat. Ezt – részben a különleges szőrzet miatt – már nézni is nagy élmény. Általában szeret labdázni és apportírozni is.

Alkalmazásai: Megfelelő gazda mellett a puli igen jó eredményeket érhet el egyes kutyás sportokban, például az ügyességi próbákon vagy labdázásban (flyball).

Forrás: People.inf.elte.hu és Szinák János, Veress István: Kutyatár (2006)

Nevet választanál a kiskutyádnak?