Rövidszőrű magyar vizsla – Magyar kutyafajták

Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű magyar vizsla – Magyar kutyafajták

Származási ország: Magyarország
Eredeti feladata: Vadászkutya, amelyet nyomkeresésre és apportírozásra is használnak.
Eredeti neve: Rövidszőrű magyar vizsla
Angol neve: Hungarian Short-haired Pointing Dog
Eredete: Régi magyar fajta, már a 15. században ismerték. Az évszázadok folyamán angol sárga vizslákkal német pointerekkel, különféle kopókkal keresztezték.

Rövidszőrű magyar vizsla
Rövidszőrű magyar vizsla

Rövidszőrű magyar vizsla története

A magyar vizsláról teljes bizonyossággal csak annyit tudunk, hogy régi magyar vadászkutya, valamint hogy több fajtából alakult ki. Egyesek szerint a magyar vizslát az angol sárga vizsla, a pointer és egy ősi, zsemlyesárga magyar vizslából tenyésztették ki. Mások úgy gondolják, hogy a magyaroknak a IX. században behozott, keleti jellegű kopóját keresz­tezték a Kárpát-medencében őshonos kopókkal. Mindenesetre a XV. századból származó feljegyzések arról tanúskodnak, hogy a magyar vizslát akkor már ismerték. A fajta az évszázadok folyamán idegen származású kopókkal, idegen vérű kutyákkal kereszteződött. Erre egyébként volt „elég lehetősége”,hiszen a tatárjárás, a törökdúlás nyomán valóban alkalom nyílt a másfajta kopókkal való keveredésre. Feltehetően az akkor még sok fehér folttal „tarkított” sárga fürjésző vizslákat keresztezték egyszínű sárga, valamint német pointerekkel, és ezekből sikerült az egyszínű sárga magyar vizslát kitenyészteni. Kezdetben ennek a kutyának a mancsait még fehér foltok élénkítették, később azonban ezeket is „eltüntették” a gondos tenyésztők.

A XX. század elején újból fellendült a magyar vizsla tenyésztése. Gondos és lelkes tenyésztők erőfeszítései nyomán nagyjában-egészében sikerült a fajta végleges testméreteit, színét, tulajdonságait rögzíteni. Méghozzá olyan szerencsés módon, hogy a fajta ősi, nagyszerű tulajdonságait, adottságait is megőrizték benne.

Rövidszőrű magyar vizsla általános leírás

Könnyed, nemes, szikár izomzatú, közepes termetű vadászkutya. Feje szikár, nemes, koponyája enyhén domború. Homloka sima. Orrháta egyenes, orrtükre meglehetősen széles, orrlyukai tágak. Állkapcsa erős, fogazata jól fejlett, ollósan záródik. Szeme egy árnyalattal sötétebb szőre színénél. Füle lelógó, a vége lekerekedő. Nyaka szép ívű, izmos, középhosszú, lebernyeg nélküli. Mellkasa mély és hosszú. Háta egyenes, rövid, jó izomzatú. Ágyéka közepesen hosszú, széles, izmos. Fara arányosan izmos. Hasa enyhén felhúzott. Farkát kétharmadára kurtítják, vízszintesen hordja. Végtagjai szabályos állásúak, jól izmoltak. Mancsa rövid, gömbölyded, ujjai zártak. Szőre rövid, erős szálú, sűrű, fényes, testhez simuló.

Rövidszőrű magyar vizsla viselkedése, tulajdonságai

A magyar vizsla legendásan értelmes, engedelmes, tanulékony, nyugodt kutya. Voltaképpen rendkívüli adottságokat hordozó, mindenes vadászkutya. Éles szimatú, szenvedélyes apportírozási hajlamú állat. A vizet is nagyon szereti. Vérebmunkára is alkalmas.

Rövidszőrű magyar vizsla megjelenése

Teste: A rövid szőrű magyar vizsla elegáns, ugyanakkor izmos testfelépítésű kutya. Törzsének hossza nagyobb, mint a marmagassága. Háta rövid és egyenes, lágyéka enyhén lekerekített. A farka alacsonyan tűzött; azokban az országokban, ahol ez megengedett, rendszerint háromnegyedére kurtítják. A bordák viszonylag szépen íveltek. A mellkasa legalább könyökéig ér. Mellső lábai egyenesek, a könyöke közel van a testéhez. Hátsó lábainak ízületei mérsékelten erősen kirajzolódók. Mancsai kissé ovális alakúak, szorosan zárt lábujjakkal. Mérsékelten hosszú nyaka
enyhén ívelt, lebernyeg nincs rajta.

Feje: A fajta feje feszes és nemes vonású, enyhén boltozatos koponyával, és a mérsékelten erős tarkónyúlványtól a homlokig húzódó középső barázdával. A stop mérsékelten erős, az orrnyereg egyenes. Az ajkak nem lógnak le. A közepes nagyságú fülek alacsonyan és viszonylag hátul tűzöttek, a pofa közelében – lógnak. Szemei enyhén ovális alakúak és eleven, értelmes tekintetűek. A rövid szőrű magyar vizsla harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 56-61 cm, a szukáké 52-57 cm. Ehhez az értékhez képest mindkét irányban 4 cm eltérés megengedett, feltéve, hogy a kutya testfelépítése arányos marad.

Testtömege: 19-24 kg.

Szőrzete: A sima, igen rövid szőrzet a bőrhöz simul. A farok szőrzete hosszabb, a fej és a fülek szőrzete finomabb tapintású.

Színei: A rövid szőrű magyar vizsla mindig egyszínű, sötét zsemlyesárga vagy vörösesbarna. A mellkason és a lábujjakon megjelenő (nagyon) kicsi fehér foltok nem számítanak hibának. Ajkai és szemének peremei barna színűek, a szemeknek ideális cserben sötéteknek kell lenniük.

Táplálékigénye: 1500 g/nap

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Rövidszőrű magyar vizsla vérmérséklete

Jelleme: A rövid szőrű magyar vizsla értelmes, barátságos, kiegyensúlyozott és sportos kutya. Szeret tanulni, készséges, és mindig nagyon engedelmes is. A gazdájához és családjához hihetetlenül kedves és hűséges. Nagyon szeret apportírozi és úszni, kiváló a szaglása és rendkívül kitartó. Ez a kutya nagyon szeret otthon lenni a család társaságában.

Társas viselkedése: A rövid szőrű magyar vizsla társas viselkedésével csak nagyon ritkán adódnak problémák, ez a kutya remekül megfér a fajtársaival. Ha megfelelő volt a szocializációja, akkor az egyéb háziállatokkal, valamint általában a gyerekekkel is jól kijön. Az ismeretlen látogatók érkezését ugatással jelzi de ennél többet nemigen tesz.

Rövidszőrű magyar vizsla általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: E kutya szőrzetápolási igénye nagyon csekély. Elég hetente egyszer átkefélni egy erős sörtekefével. A vedlési időszakban gumis kopókesztyűvel dörzsölhetők ki a szőrzetéből az elhalt és kilazult szőrszálak. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Az átlagos rövid szőrű magyar vizslát könnyű nevelni. Elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit kívánnak tőle, és nagyon szeret a gazdája kedvében járni. A hanghordozáson kívül más eszközökkel csak igen ritkán kell fegyelmezni. Ajánlatos vele mindig következetesnek és egyértelműnek lenni.

Mozgásigénye: A rövid szőrű magyar vizsla elsősorban vadászkutya, amelynek jó közérzetéhez nélkülözhetetlen a sok mozgás. Nem szabad megtagadni tőle a lehetőséget arra, hogy rendszeresen kihancúrozza magát. Az a vizsla, amelyik a szabadban levezethette az energiáit, a lakásban nyugodtan fog viselkedni.

Alkalmazásai: A rövid szőrű magyar vizsla híres az apportírozó képességéről, a remek szaglásáról és egy sor egyéb tulajdonságáról, amelyek miatt kiválóan alkalmas a vadászatra. Ha ez nem megy a gazdájának, akkor feltétlenül lehetőséget kell biztosítania arra, hogy kutyája rendszeresen szaladgálhasson és játszhasson póráz nélkül is. A legtöbb ilyen kutya imád apportírozni és úszni. Noha nem erre a célra nemesítették ki, a vizsla az engedelmességi próbákon is jól szerepelhet.

Forrás: People.inf.elte.hu és Szinák János, Veress István: Kutyatár (2006)

Nevet választanál a kiskutyádnak?