A kutya jutalmazása 2. – mivel jutalmazzam a kutyám?

A kutya jutalmazása 2. – mivel jutalmazzam a kutyám?

Remélhetőleg azzal már mindenki egyetért, hogy a kutya jutalmazása egy nagyon jó és egyben hasznos dolog. Nemcsak azért, mert boldoggá tesszük vele a kedvencünket, hanem azért is, mert megfelelően alkalmazva nagy segítségünkre lehet a nevelésében. De egyből adódik a kérdés: mivel jutalmazzuk a kutyánkat?

Kutya jutalmazása – milyen jutalmazási lehetőségek vannak?

Sokan azt gondolják, hogy a kutyanevelésben a jutalom megegyezik az élelemmel, ám ez korántsem így van. Ennél jóval szélesebb a paletta. Már csak azért is, mert nem feltétlenül minden kutya számára jutalomfalat a legalkalmasabb mint motiváció.

A kutya jutalmazására általánosan leggyakrabban rendelkezésre álló eszközök, ami nem a jutalomfalat:

  • labda/plüss,
  • verbális jutalmazás (dicséret),
  • taktilis jutalmazás (simi),
  • szociális jutalmazás (játék, közös akció a kutyával),
  • és még nagyon sok más egyéb, ami…

Kutya jutalmazása – labda/plüss

Tudvalevő, hogy nagyon sok kutya – sőt, bizonyos fajták kifejezetten – egyenesen él-hal a labdázásért: apportos. Ők azok, akik egy labda (vagy a kedvenc plüssjátéka) eldobásáért vagy csak odaadásáért bármit megtesznek bárkinek.

Kutya jutalmazása

 

 

Kutya jutalmazása – dicséret

Ugyancsak léteznek aztán kutyák, akiknek az a legfontosabb, hogy a gazdija elégedett legyen vele. Így ha az kedves szavakat mond és örül, attól már virulnak a boldogsághormonjai. Szerencsés az a gazda, akinek ilyen a kutyája, mert így nagyon könnyű lesz a jutalmazása!

Kutya jutalmazása – simi

A simogatás azoknak jó, akik élvezik, ha kontaktusba kerülhetnek a gazdájukkal. Persze ennek is megvan a helyes módja, és általában azért szóbeli dicsérettel is együtt jár.

 

Kutya jutalmazása – játék, közös akció

Sok kutya viszonylag rövid ideig képes erősen koncentrálni olyan feladatokra, mint például az engedelmességi vagy éppen a trükktanulás. Náluk nagyon hasznos lehet, ha a gyakorlást bizonyos időközönként megszakítjuk egy kis laza, fesztelen játékkal. Így csökkenteni tudjuk a fárasztó agymunka stresszét.

Kutya jutalmazása

 

Kutya jutalmazása – bármi más,…

Fajtájától függetlenül minden egyes kutya más személyiséggel rendelkezik. Így az is eltérő, hogy mi az, amivel örömet lehet neki okozni.

Kutya jutalmazása – bármi más, ami…

Tudniillik az, hogy a mi kutyánk számára mi számít jutalomnak, alapvetően két tényezőn múlik.

  • egyrészt, attól, hogy őt mi érdekli (lásd előző fejezet),
  • másrészt pedig a konkrét, adott szituációtól, amiben éppen van.

Fontos észrevenni ugyanis, hogy nem minden esetben ugyanaz a jutalom a jó, ami máskor beválik. Ha például a kutyánk nemrég reggelizett, nem biztos, hogy egy falat jutalom különösebben lázba fogja hozni. De lehet, hogy egy kevésbé apportos kutyának a rég nem látott plüss megszerzése nagyobb öröm, mint egy simi. Függ tehát a kutya aktuális belső állapotától is.

És akkor még nem is említettük a környezetet. Esetleg éppen gyakorlás közben látja meg közeledni kedvenc bandázótársát, akivel rég találkozott. Ilyenkor, ha egy szépen elvégzett feladat után simán odaengedjük hozzá, ez lesz számára a legnagyobb jutalom. Tehát ezzel tudjuk legjobban megerősíteni benne a kívánt viselkedést.

Kutya jutalmazása

Röviden összefoglalva tehát a kérdésre a választ:

Minden kutya számára az a legjobb jutalmazás, ami neki örömforrás, és éppen abban a szituációban a legnagyobb boldogságot okozza neki.

Ezt pedig a gazdájának kell észrevennie, megfigyelnie és kitapasztalnia.

A kutya jutalmazása 1. – mi is az és miért jó?