Híres kutyák – Bobbie

Híres kutyák – Bobbie

Híres kutyák – Bobbie

Az ember legjobb barátjának legjellemzőbb, legismertebb, és legelismertebb tulajdonsága a hűség. Ez a hűség csodákra képes, olyanokra, mint például a gazdi visszavárása örök türelemmel. Vagy akár arra, hogy akkor is kitartson a gazdája mellett, ha ez szenvedéssel jár neki.

De a kutyák egyéb adottságai még hihetetlenebb teljesítményekre teszik képessé. Ilyen közülük az ember számára alig megérthető különleges szaglásuk, amellyel a számunkra láthatatlan, érzékeinkkel felfoghatatlan dolgokat is fel tudnak fedezni.

A másik ilyen remek tulajdonsága valószínűleg ugyancsak összefügg a szaglásával, de ez csak egy része annak. Ez pedig a tájékozódóképessége, amit vélhetően annak is köszönhet, hogy képes az agyában felállítani egy mentális térképet a bejárt útvonaláról. Ismerjük meg Bobbie-t, aki bebizonyította, hogy a kutyák igenis, valóban képesek lehetnek szinte bármekkora távolságról hazatalálni!

Híres kutyák – ki volt Bobbie?

Bobbie egy „szimpla” családi kutya volt, semmilyen különleges képzettséggel vagy – látszólag – tulajdonsággal nem rendelkezett. Egy amerikai család kedvence volt, ráadásul keverék, skót collie és angol juhászkutya felmenőkkel (bár ezek azért intelligens fajták).

Híres kutyák – Bobbie
Híres kutyák – Bobbie

A Brazier házaspárnak két kislánya is volt a kutyája mellett. Oregonban éltek, majd 1923-ban meglátogatták egy rokonukat Indianában.

Sajnos ekkor az ekkor kétéves Bobbie-t megtámadta három másik kutya, ezért ijedtében elmenekült. Bár a család mindent megtett, hogy megtalálja, egy idő után feladták a keresést. Kénytelenek voltak nélküle folytatni útjukat, majd hazatértek otthonukba.

Azt hitték, sosem látják viszont kedvencüket.

Híres kutyák – Bobbie hazatér

6 hónappal később a családfő kiment a háza elé – és egyszerűen nem hitt a szemének. Bobbie ugyanis ott várt rá. Bár meglehetősen leharcolt állapotban volt (a körme tövig kopott és minden bordája kilátszott), de élt, és visszatalált!

Ami azt jelenti, hogy több mint 4000 km-t tett meg hozzájuk tűzön-vízen, sivatagon, úttalan utakon át.

Híres kutyák – hogyan jutott haza Bobbie?

Természetesen az eset villámgyorsan elterjedt, Bobbie híressé vált. Mint kiderült, útja során számos emberrel találkozott, akik segítették, enni adtak neki. Ezek az emberek megírták a gazdáknak, mikor, hogyan találkoztak vele. Ezek alapján nagyjából sikerült rekonstruálni az útvonalát.

Úgy fest, miután elmenekült, először Wolcott-ba ment, ahonnan eltűnt. Mikor látta, hogy gazdái nincsenek ott, elindult a nyomukban, és végigjárta nagyjából ugyanazt az utat, amit ők, egészen hazáig. Többször irányt változtatott, láthatóan gazdái szagnyomát követve. Mint kiderült Brazierék útjuk során éjszakánként autószervizekben parkoltak, ezeket Bobbie is felkereste, számos család otthona és egy hajléktalanszálló mellett. Portlandben egy ideig egy ír hölgy ápolta, míg a lábain és mancsain levő súlyos sérülései meggyógyultak.

De minden pihenő után folytatta az útját tovább, megállíthatatlanul.

Híres kutyák – Bobbie életének lezárása

Valószínűleg ez a hihetetlen teljesítmény nem tett jót a szervezetének, mert Bobbie mindössze 6 évesen pusztult el. Természetesen nem kerülte el a világhírnevet, és máig is ápolják az emlékét.

A nagyvilágban leginkább a Lassie skótjuhász kutya története mutatja be Eric Knight regénye nyomán, bár nem tudni, hogy Bobbie ihlette-e.

Arra a kérdésre, hogy Bobbie konkrétan hogyan volt képes erre a teljesítményre, talán sosem fogunk választ találni. Így hát nem marad más, mint hogy ismerjük el a kutya értékeit. Ez a csodálatos faj sokkal többre képes, mint gondolnánk.

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?