Kutya lefárasztása – fizikai lefárasztás

Kutyalefárasztása fizikai

Kutya lefárasztása – fizikai lefárasztás

Korábbi írásunkban már megmutattuk, hogy többféle módja létezik egy kutya lefárasztásának (ami egy nagyon hasznos dolog, ha jól csináljuk). Most beszélgessünk kicsit a legegyszerűbb(nek tűnő) fajtájáról: a fizikai lefárasztásról.

Azt mindenképpen fontos leszögezni, hogy az igazán jó lefárasztások általában a fajták (fizikai, szellemi, ösztönbeli) kombinációi.

Mivel mi, emberek, szeretünk mindent kategorizálni, a fizikai lefárasztást további alcsoportokra lehet osztani. 🙂

Melyek ezek?

  1. mozgások: séta, kirándulás, futás

A sok és hosszantartó mozgás, talán nem kell részletezni, de kellemesen megdolgoztatja izmainkat és el is pilleszt. Mind az embernek, mind a kutyának rendkívül egészséges! Ha minél több ismeretlen helyet fedezünk fel együtt, az az új ingerek iránti igényt is kielégíti. Mindemellett  a kutya-gazdi közötti kötődést is erősíti.

Kutya lefárasztása – fizikai lefárasztás, séta a gazdival
Kutya lefárasztása – fizikai lefárasztás, séta a gazdival
  1. játék (gazdival, fajtárssal)

A labdázás, kergetőzés, bújócskázás, birkózás a gazdival nemcsak jó móka, de kiváló energialevezető is. Lehet valamilyen eszközt (labda) használni hozzá, de azt mondják, az a tuti, ha bármilyen kiegészítő nélkül is tudjuk szórakoztatni egymást.

A másik ebbel való gyakori kontakt a jól szocializáltság egyik alapja, ezért a kutyák alapvető igénye. Nemcsak kieresztik vele a gőzt, de megtanulják értelmezni a fajtársak jeleit (szellemi lefárasztás is).

Figyeljük kutyánkat játék közben! Ezzel mi is jobban megérthetjük a kutyák kommunikációját. Ráadásul azt is kileshetjük, milyen fajta játék tetszik inkább neki, és a velünk való játék során azokat is bevethetjük.

Kutyalefárasztása fizikai, játék
Kutyalefárasztása fizikai, játék

Kutya lefárasztása – kutyás sportok

Vannak kifejezetten a kutyá(so)k számára kifejlesztett sportok is. Most csak felsoroljuk és röviden megmagyarázzuk őket, de a későbbiekben majd akár részletesebben is mesélünk róluk. 🙂

Emberi sportok kutyával

 

  • kutyás futás (canicross):

A kutya egy kötéllel van rögzítve a gazdi övéhez, és húzással segíti őt a gyorsaságban.

  • kutyás biciklizés (bikejöring):

A kutya a biciklihez van rögzítve, itt már a kutyának rendesen fel kell gyorsulnia ahhoz, hogy követni tudja a kerékpárt.

Sportok kutyáknak

 

  • agility:

A kutyának a gazdi irányításával egy különböző (ugró, kúszó) akadályokból álló pályát kell teljesítenie. Adott sorrendben, a lehető legrövidebb időn belül, minél kevesebb hibázással. Nagyon népszerű, és erősen növeli a kutya-gazda közötti kapcsolatot, hiszen a gyors teljesítményhez elengedhetetlen a tökéletes összhangú kommunikáció. Ezért az eb szellemileg is jól elfárad a végére, de ezért is imádják a kutyák. 🙂

  • frizbi:

A kutyának egy, a gazdi által eldobott, speciális frizbit kell elkapnia (akár a levegőben), és visszavinnie. (Az apportkészségen alapszik, ezért ösztönbeli fárasztás is.)

Kutya lefárasztása fizikai - frizbivel
Kutya lefárasztása fizikai – frizbivel
  • súlyhúzás

Főleg rendkívül nagy erejű és energiaigényű kutyák lefárasztására lehet alkalmas. (A szánhúzó ösztön az alapja.)

  • flyball

Az agilityhez hasonló, csak az akadályok mellett a kutyáknak labdát is kell behoznia.

  • treibball

A kutyának a tereléshez hasonlóan labdákat kell megadott sorrendben és célpontra összegyűjtenie. Elsősorban az irányíthatóságot fejleszti.

Természetesen a lista nem teljes, hiszen folyamatosan újabb és újabb ötleteket találnak ki az emberek a kutyájukkal való közös aktivitásokra. Így biztos, hogy minden gazdi fog találni olyat közülük, amelyet ő is és a kutyája is egyaránt élvez.

Kutya lefárasztása – bevezető

Nevet választanál a kiskutyádnak?