Kutya sétáltatása pórázon 2. – mielőtt elindulnánk

Kutya sétáltatása

Kutya sétáltatása pórázon 2. – mielőtt elindulnánk

 

Kutya sétáltatása pórázon.
Kutya sétáltatása pórázon.

Előző cikkünkben beszéltünk arról, hogy a kutyák nem úgy születnek, hogy rögvest gyönyörűen, laza pórázon sétálgatnak. Most pedig elárulunk egy titkot: mi, gazdik sem. 🙂 Pedig sokkal egyszerűbb, ha mi magunk is értően, tudatosan felkészülünk és építjük fel a közös sétálások megfelelő módját: így a kutya is sokkal könnyebben és hatékonyabban tanulja meg és alkalmazkodik hozzá a későbbiek folyamán.

 

 

 

 

Íme néhány segítő tanács:

Barátkozás az eszközökkel

Bármilyen meglepő is, a pórázon sétálás legelső lépése nem a szabadban kezdődik. Mindenekelőtt arra kell megtanítani a kutyát, hogy hozzászokjon az eszközökhöz. Ne féljen tőlük, sőt, jusson el arra a szintre, hogy ha meglátja őket, akkor kifejezetten örülni fog neki, mert az azt jelenti: most valami jó dolog fog történni: sétálni megyünk! 

  • ismerkedés a nyakörvvel/hámmal

Mindezt leghatékonyabb módon úgy érhetjük el, hogy türelemmel, lassan, fokozatosan ismertetjük meg velük őket.  Először csak megmutatjuk neki, akár letesszük elé, had nézze, szaglássza meg. Majd felemeljük, egyre közelebb visszük hozzá. Végül pedig lassú, könnyed, nyugodt mozdulatokkal rácsatoljuk a nyakörvet/hámot. Ha jól viseli, akkor dicsérjük. Az is segíthet, ha az első rögzítéskor direkt lazábbra van állítva, hogy első körben ahhoz szokjon hozzá a kutya, hogy valami érintkezik a bundájával, de ne legyen túl kellemetlen az első találkozás vele. Később is ügyeljünk arra, hogy soha ne legyen túl szoros neki se a nyakörv, se a hám, mert ha folyamatosan kellemetlenül érzi magát, az frusztrációhoz, stresszhez vezethet (2 ujjunk férjen bele a póráz/hám és a kutya közé).

Itt jegyeznénk meg, hogy egy átlag, családi kutyázásra szánt kedvenc esetében a sima textil vagy bőr nyakörv a legideálisabb.  Az olyanok, mint a fém, fojtó/szöges, netán elektromos alapvetően a nehezebben kezelhető kutyáknak vannak, speciális szakértelmet igényelnek. Ezek használatához mindenképpen hozzáértő kutyatréner segítségét kellene igénybe venni, főleg eleinte.

Hámokból is rengetegféle kivitel van (láthatósági, sétáló/belebújós, hordozó, biztonsági stb.); mielőtt kiválasztjuk a véglegeset, érdemes ráadni a kutyára. Megnézni, hogy melyikben tűnik komfortosabbnak, de itt is, egy átlagos sétáltatásra a legegyszerűbb textilhámok lehetnek a legideálisabbak.

Kutya sétáltatása
Kutya sétáltatása
  • ismerkedés a pórázzal

A póráz esetében is hasonló módon kell eljárni, azaz először is a kutya szokjon hozzá, hogy ez egy mindennapi használatú eszköz, és ne ijedjen meg tőle. Érdemes a lakásban megtenni az első lépéseket a felcsatolt nyakörvvel és pórázzal, hogy nyugodt környezetben tanulgassa kutyusunk, mit is szeretnénk tőle. Ha kertünk van, a következő fázis az ottani sétálgatás.

Ismét, a nem munka- vagy segítőkutya napi sétájára a legmegfelelőbb a kb. másfél méter hosszú textil vagy bőr póráz, mert ezek pont erre lettek kifejlesztve. A speciálisabb (pl. retriever-, kiképző-, hosszú póráz) fajták kezelése nagyobb szakértelmet kíván.

Kutya sétáltatása
Kutya sétáltatása pórázon.

A flexi póráz ugyancsak nagyon kedvelt a gazdik körében, mivel az, hogy a kutya egy darabig (amíg el nem fogy a madzag) úgy érezheti, hogy szabadon mehet, humánusabbnak tűnik a számukra. Mindazonáltal ez kétes szabadság, és a hirtelen rántódás ugyancsak kellemetlen, valamint a kezelése is bonyolultabb. A hosszú madzag könnyen beleakadhat bármibe, nehezebb vele kontrollálni a kutyát, és a gazdi kezét is égetheti, ha nem vigyáz, mikor a kutya hirtelen nekiindul. Ha mégis mindenképpen ezt szeretnénk használni, akkor viszont inkább hámmal és ne nyakörvvel használjuk.

 

 

 

A fentiekből is látható, hogy ahhoz, hogy hosszú távon mindenkinek kellemes legyen a sétáltatás, fontos a türelem, fokozatosság és tudatosság – remélhetőleg az is kiderült, hogy lehetőleg az első ismerkedés ne közvetlenül az előtt történjen meg, mielőtt el akarnánk indulni a sétára: először hagyjunk elegendő időt a barátkozásra. A folytatásban pedig végre el is indulunk. 

Kutyasétáltatás pórázon 1. – mi kell hozzá?

 

Nevet választanál a kiskutyádnak?