Kutyaovi – mi is az, és miért jó?

Kutyaovi – mi is az, és miért jó?

Kutyaovi – mi is az, és miért jó?

Kezdetben vala az ember és az állatok, köztük a farkas. A farkas úgy gondolta, hogy jó az neki, ha az emberhez csapódik, és az ember is hasznot tudott húzni belőle.

Mára pedig lett egy új faj, a kutya, aki az állatok közül a leginkább képes az ember szolgálatára lenni. Ehhez persze arra van szükség, hogy megtanítsuk neki, mit hogyan várunk el tőle. Így fejlődött ki a kutyakiképzés.

Mára a kutya a család részévé vált, és sokkal kevésbé tartják pusztán valamilyen munka céljából. Ennek következtében a kiképzés – tanítás – céljai és módszerei is megváltoztak. Persze akad még kifejezetten munkakutya-képzés. De a családi kutya számára elsősorban az ember melletti konfliktusmentes és kölcsönösen kellemes együttélés megteremtése a cél. Tehát nemcsak tanítani, hanem nevelni is kell. És itt jön képbe egy újabb találmány, a kutyaovi.

Kutyaovi – mi is az?

Mint azt neve is mutatja, ez a fiatal, kb. 6 hónap alatti kutyák számára lett kifejlesztve. Sokáig az a nézett uralkodott, hogy féléves kor előtt nem érdemes elkezdeni a kutyák kiképzését. Addigra ugyanis már „lehiggadnak”, jobban tudnak koncentrálni.

A kölyökkutyák esetében viszont nagyon sok minden van, amit speciálisan kezelni kell. Például szobatisztaságra nevelés, beilleszkedés a család életébe, helyes viselkedés. Bár alapvető képességekkel jön a világra, mégis gyakorlatilag mindent meg kell ismernie, felfedeznie az őt körülvevő világot. Mivel manapság a legtöbben fiatal kutyát szereznek be maguknak, ezek megtanítása a gazdi feladata lesz.

Tudni kell, hogy ez az az időszak a kutyák életében, amikor agyuk a legnyitottabb az új információkra. Így rendkívül könnyen taníthatók, ezért nevezik ezt „szivacskorszaknak” is. Érdemes tehát kihasználni ezt a kort, de nem mindegy, hogyan. Ugyanis ilyenkor még azért nehezebben tudnak hosszabban koncentrálni, könnyebben elvonódik a figyelmük a mindenféle új inger miatt. Ezért lehetséges, hogy a „kiképzést” már ekkor megkezdjük, de kicsit másképp. Ebben segít a kutyaovi.

Kutyaovi – mi is az, és miért jó?
Kutyaovi – mi is az, és miért jó?

Kutyaovi – mire jó?

A (jó) kutyaoviban, csakúgy, mint a (jó) kutyaiskolákban, a gazdát éppannyira „képzik”, mint a kedvencüket. Az oktatók segítenek a felmerült problémák kezelésében, emellett pedig a kutyusok játékos körülmények között okosodnak.

A kutyaovi elsődleges céljai:

  • szocializáció: a kutyusok kontrollált körülmények között együtt lehetnek más kutyákkal, és megtanulják, hogyan kell viselkedni egymással (a helyes játék, a másik jelzésének felismerése és kezelése stb.)
  • kutya-gazda kötődés kialakítása: a feladatok segítenek abban, hogyan tud jobban ránk figyelni a kutya (pl. behívásos gyakorlatok)
  • kutyakommunikáció megismerése: a gazdi, figyelve a saját és a többi kutya interakcióját, megtanulja felismerni és értelmezni az egyes jeleket és reagálni rájuk

Mindezek mellett pedig már meg lehet kezdeni az alapismeretek – szigorúan játékos! – tanítását.

Ne feledjük: minél előbb kezdjük el kutyánkat tudatosan kezelni, később annál kevesebb probléma fog felmerülni, vagy könnyebben fogjuk tudni megoldani. Használjuk ki ezt a különlegesen érzékeny korszakot! Egy kutyaovi akkor is rendkívül hasznos, ha nincs vele különösebb célunk, csak egy családi barátot szeretnénk.

A kutyaovit általában mind a kutyus, mind a gazdi nagyon élvezi. Egy önfeledt, játékkal teli óra után a kutyus fáradtan, de boldogan pihen, és legközelebb is óriási lelkesedéssel fog visszatérni! 🙂

Kutyaovi – mi is az, és miért jó?
Kutyaovi – mi is az, és miért jó?

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?