Milyen nevet választunk kutyánknak?- A legnépszerűbb kutyanevek 2.

Kutyanevek

A legnépszerűbb kutyanevek 2. – milyen nevet választunk kutyánknak?

Előző cikkünkben kicsit megvizsgáltuk, hogy a gazdik többsége általánosságban milyen szempontok alapján választ nevet a kutyájának. Most pedig megnézzük, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján melyek is a legnépszerűbb kutyanevek.

A legnépszerűbb kutyanevek 2. – milyen nevet választunk kutyánknak?
A legnépszerűbb kutyanevek 2. – milyen nevet választunk kutyánknak?

A legnépszerűbb kutyanevek – régen és ma

Sajnos nincsenek ismert adatok arról, hogy Magyarországon régebben melyek voltak a legdivatosabb kutyanevek, de nézzük meg, hogyan változtak a preferenciák a briteknél – hátha ez is ad valamiféle képet arról, hogy nálunk milyen változások állhattak be ezen a téren.

Nagy-Britannia legnépszerűbb kutyanevei

70-es években:napjainkban:
1. Lassie1. Poppy
2. Lady2. Bella
3. Rex3. Molly
4. Sandy4. Alfie
5. Blackie5. Charlie
6. Bonnie6. Daisy
7. Max7. Rosie
8. Patch8. Teddy
9. Ben9. Lola
10. Lucky10. Millie

 

Mint látható, nem túl sok minden egyezik a két listában, nemhogy helyezésben, de névben sem…

 

Most pedig lássuk, mi a helyzet nálunk, napjainkban!

 

A legnépszerűbb kutyanevek – régen és ma

A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) részletes adatbázisából* nemcsak azt lehet megtudni, hogy mekkora hazánk chippel ellátott kutyaállománya, milyen fajtából mennyi van, hanem, a kutyanév mezőket kitöltött adatok alapján azt is, hogy mely nevek divatosak ma Magyarországon. Ez alapján napjainkban az első 5 legnépszerűbb kutyanév Magyarországon sorrendben a következő:

  1. Buksi
  2. Maci
  3. Picur
  4. Morzsi
  5. Lili

A fővárosban ezzel szemben, bár a Morzsi kivételével (helyette a Molly került be a top 5-be) ugyanúgy ezek a nevek divatosak, ám a sorrend változik: első helyre a Lili került, majd Maci megőrizte a második helyét. Ezt követi Molly, Buksi a negyedik helyre csúszott, végül pedig az országosan harmadik Picur zárja a sort.

Az országos Buksik 80%-a érdekes módon keverék, míg 73%-uk kan – ez utóbbi viszonylag érthető is lehet akár. A fajtiszta kutyák körében pedig a Lili és a Rex a legnépszerűbb.

Az uniszexebb hangzású Picur hozza, amit sejtünk: itt a kanok és szukák aránya 50-50%, és többségük, mintegy háromnegyedük keverék.

Ha a fajtiszta kutyák neveit nézzük, akkor általánosan elmondható, hogy a legtöbb:

  • Picur – tacskó
  • Buksi – puli
  • Morzsi – tacskó

Az első helyezett nevek hazánkban tehát arra utalnak, hogy mi, magyarok kevésbé szeretünk kreatívkodni a kutyáink nevével, és bár adataink nincsenek róla, sejthető, hogy a Buksi, Morzsi, Rex nevek jó néhány évtizede is már gyakorta felbukkanhattak. Lehet, hogy mi kissé konzervatívabbak lennénk, mint a brit kutyatartók?

Ki tudja? Mindenesetre, ha szeretnél ezeknél azért fantáziadúsabb nevet találni kedvencedet, mazsolázz az oldalunkon – ott biztosan találsz olyat, amiről eszedbe sem jutott volna, hogy éppen az lesz a tökéletes név a te kutyád számára! 😉


*forrás:
https://index.hu/kultur/eletmod/2017/10/30/kutyastat_legkedveltebb_kutyafajtak_kutyanevek_magyarorszagon/ utolsó megtekintés: 2018.11.28.Ki tudja? Mindenesetre, ha szeretnél ezeknél azért fantáziadúsabb nevet találni kedvencedet, mazsolázz az oldalunkon – ott biztosan találsz olyat, amiről eszedbe sem jutott volna, hogy éppen az lesz a tökéletes név a te kutyád számára! 😉

A legnépszerűbb kutyanevek 1. – választási szempontok

Nevet választanál a kiskutyádnak?