A kutya szaglása

A kutya szaglása

A kutya szaglása

„Sokan úgy gondolják, hogy a kiváló szaglásuk volt a kutyák háziasításának fő oka.”1

Ezt ugyan tudományosan nem igazolták, nem is igen lehetne, de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy a kutya szaglása a leghatékonyabb képessége az összes szerve közül. Az emberénél pedig olyan nagyságrendekkel jobb, hogy azt mi elképzelni sem tudjuk.

Nem véletlen, hogy a szagok megkülönböztetésére jóval kevesebb szavunk létezik, mint mondjuk a színekére. Színérzékelésünk ugyanis fejlettebb a kutyákénál.

A kutya szaglása – miért olyan jó?

Röviden és egyszerűen összefoglalva a kutyák alapvetően ennek köszönhetik rendkívüli szaglóképességüket:

 • sokkal nagyobb a szagokat befogadó felületük, mint az embereké
 • sokkal jobban meg tudják kötni a szaganyagokat
 • sokkal árnyaltabban képesek megkülönböztetni egymástól a szagmolekulákat

A jó szaglás alapvető előnyei egyértelműek: ez az egyik legnagyobb segítség a sikeres zsákmányszerzéshez. Manapság azonban a kutyák szaglóképességének egyre jobb megismerésének köszönhetően felismertük, hogy ennél jóval több mindenre fel lehet azt használni.

A kutya szaglása
A kutya szaglása mitől olyan jó?

A kutya szaglása – mi mindent tud kiszagolni?

Rengetegmindent. Néhány példa, hogyan lehet kihasználni a kutyák különleges szaglását:

 • eltűnt személyek keresése
 • konkrét ember felismerése
 • eltűnt állatok felkutatása
 • gombakeresés
 • tárgykeresés: drog, robbanóanyag, elveszett tárgyak – de manapság már a csempészáruk kiszaglására is alkalmazzák!
 • betegségek felismerése – tumor, sőt, ma már diabétesz is!

Sokszor hallani azt a véleményt is, miszerint a kutya „megérzi”, ha valaki fél tőle. Ez is a szaglásra vezethető vissza. Az emberi szervezetben különböző kémiai szagok szabadulnak fel, amikor megváltozik a hangulata, és ennek, a számunkra megfoghatatlan illatát érzik meg. Ugyanezen alapszik a bűnözők felismerése is.

Az egyik legújabb teória szerint pedig még az eltelő időt is a szagok változása miatt képes követni! És biztos vagyok benne, hogy még tartogatnak számunkra további meglepetéseket is!

Ha valaki szeretné kicsit jobban megérteni ezt a „szagos világot”, annak ajánlom elolvasásra A parfüm című könyvet. Ebben egy ember rendelkezik különleges szagérzékelési képességekkel, és rendkívül érzékletesen van leírva, hogy milyen lehet így élni.

A kutya szaglása
A kutya szaglása mennyiben jobb az embernél?

A kutya szaglása – mi a tanulság?

Ha egy kicsit mi, szimpla családikutya-gazdik átérezzük ezt a csodálatos képességet, két fontos következtetést vonhatunk le:

 • A hétköznapokban a szaglást mi is ki tudjuk használni. Mivel ez a kutya egyik alapösztönét, a zsákmányszerzést segíti, minden szaglással kapcsolatos feladatot szívesen fog teljesíteni. Lehet az nyomkövetés, mantrailing, vagy akár csak a gazdi által eldugott tárgyak megtalálása. Ezek mindegyike kiváló közös program, ami nemcsak élvezetes, de tartalmas is, és segít kutyánkat megfelelő testi és szellemi kondícióban tartani. Minden kutyában megvan a képesség, nemétől, fajtájától, méretétől függetlenül!
 • Mindenki észrevehette már, hogy séta közben mennyit jár az orruk a földön/levegőben. Nem véletlen, hiszen a kutyák az orrukkal informálódnak (elcsépelt kifejezés rá, hogy „kiolvassák a napilapokat”). Meglepődnénk, ha tudnánk, mi mindenről szereznek ezáltal tudomást!

Sajnos azonban ezzel nem minden gazdi van tisztában, és sokan nem engedik, hogy kedvencük kedvére kiszaglászhassa magát.

De most, hogy már olvastad, hozzád szólok, kedves gazdi! Kérlek, ha nem is használod ki, de engedd meg, hogy kutyád kiélhesse ezen alapvető késztetését! Minden kutyának szüksége van arra, hogy minden nap új és új szagokkal találkozzon. Legyen ideje azokat kellőképp kianalizálni, kiélvezni ezt a képességét. Hagyjuk, hogy a kutya – kutya lehessen!

A kutya szaglása
A kutya szaglása a legfejletebb a többi szervéhez képest.

Források:

 1. Miklósi Ádám (szerk.): A kutya. Libri, 2018.
 2. Horowitz, Alexandra: A kutya szerint a világ. Tericum, 2016.
 3. Horowitz, Alexandra: Being a Dog. Scribner, 2016.
   

  Kutyanevet választanál kiskutyádnak?