Elveszett a kutyám! – mit tehetünk ellene?

Alaszkai malamut nevek

Elveszett a kutyám! – mit tehetünk ellene?

Sok gazdinak okoz gondot, hogy a kutyája „szökős”, vagy ha nem is az, de valahogyan kijut otthonról. Legtöbbünk napközben dolgozik, így a kutya egyedül van, nem tudhatjuk, mit csinál éppen.

Arról is hallani sokat, hogy „ellopnak” kutyákat, például, ha bemegyünk a boltba, és ott hagyjuk őt előtte, kikötve.

De lássuk be: az, hogy kutyánk ne vesszen el, mindenképpen rajtunk, gazdikon múlik. Aki felelősen tart állatot, annak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne történjen meg.

Persze még a legkörültekintőbb odafigyelés mellett is előfordulhatnak váratlan helyzetek, melyeket nem lehet előre megakadályozni. Mit tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük kutyánk eltűnését, és ha mégis bekövetkezik, akkor hamar visszakerüljön hozzánk?

Elveszett a kutyám – miért tűnhet el?

A kiszökés elsősorban főleg kertben tartott kutyáknál komoly probléma, főleg, ha sokat vannak egyedül. A legbiztosabb módja az elkerülésnek természetesen az atombiztos kerítés – de ilyen azért kevés van. Ha pedig igen, akkor az már szinte hermetikus elzárást jelent a külvilágtól, ami azért ugyancsak nem szerencsés. De mi okozhatja azt, hogy el akar menni a kutya? Erre több válasz lehetséges. Tüzelési időszakban például a kan és a szuka kutyákra is rátörhet a vágy egy kis „ismerkedéses/társkereséses” bolyongásra. De a legtöbbször az inger hiánya, az unalom, a fölös energia az ok.

Tartási körülményektől függetlenül pedig megeshet, hogy séta közben valamitől megrémül, vagy éppen elrohan valami izgalmas cél felé. A petárdázós, tűzijátékos időszakok különösen veszélyesek lehetnek.

Elveszett a kutyám Kistermetű kutyák

Elveszett a kutyám – hogyan előzhetjük meg?

A legjobb, és legtöbbször leghatékonyabb megoldás, ha folyamatosan biztosítjuk kutyánknak a kellő foglalkozást, lefárasztást, új ingereket. Ha ez megvan, akkor nagy eséllyel nem lesz kedve kóborolni.

Tovább csökkenthetjük az esélyt, ha ivartalanítjuk. Ez egyrészt egészségügyi okokból sem árt, másrészt valószínűleg a kóborlási vágyat is csökkenteni fogja. Fajtiszta ebek esetében pedig azért jó, mert így kisebb az esélye annak, hogy például ellopják – mert sajnos ez is előfordul. Ám ha nem tud utódokat létrehozni, már nem lesz érdekes a szaporítók számára.

  1. tűzijáték, félős kutya

  • Szilveszterkor, augusztus 20-án lehetőleg ne hagyjuk egyedül.
  • Mielőtt elkezdődik az esemény, lehetőleg jól fárasszuk le.
  • Sétáltatáskor pórázon vigyük és figyeljünk oda, hogy ne tudjon kibújni a nyakörvéből. A hám ilyenkor eggyel biztosabb megoldás lehet.
  1. egyéb esetek

  • Otthonunkon kívül ne hagyjuk soha felügyelet nélkül. A bevásárlást lehetőleg nélküle intézzük.
  • Mindig tudjuk, hol van éppen a kutyánk!
  • Szabadtéri programoknál mindig legyünk elővigyázatosak, előzzük meg a veszélyeket, amik azt eredményezhetik, hogy elfut.
Elveszett a kutyám
Elveszett a kutyám, hogyan akadályozzuk meg?

Elveszett a kutyám – ha megtörtént a baj

Arra is felkészülhetünk, hogy ha netán valahogyan mégiscsak elvész valahogy, könnyen vissza tudjon kerülni hozzánk.

  • Az azonosító chip minden kutyának kötelező, ez tartalmazza a gazda elérhetőségeit is – figyeljünk oda, hogy benne legyenek az adatai a rendszerben, és mindig naprakészek legyenek!
  • Mivel chipolvasáshoz és a gazdi megtalálásához mindenképpen állatorvos segítsége szükséges, érdemes a nyakörvére egy bilétát/feliratot tenni a megfelelő elérhetőségekkel. Így ha megtalálják, a lustábbak is könnyedén értesíteni tudnak minket.