Kuvasz – Magyar kutyafajták

Kuvasz kan

Kuvasz – Magyar kutyafajták

Származási ország: Magyarország
Eredeti feladata: Juhászkutya és őrzőkutya
Eredeti neve: Kuvasz
Angol neve: Kuvasz
Eredete: Ősi magyar fajta, kialakulása ismeretlen

Kuvasz története

A többi magyar pásztorkutyafajtához hasonlóan a kuvasz származása is eléggé bizonytalan, illetőleg nem találtunk semmilyen írásos anyagot, adatot vagy konkrét támpontot a fajtáról. Irodalmi művekben kétségtelenül feltűnik itt-ott a kuvasz szó, de gyakran ezt a kifejezést a korcs kutyára értették. Az is kétségtelen, hogy annak idején a kuvaszt és a komondort keresztezték egymással, és mindezek ellenére mindkét fajta a mai napig szilárdan megőrizte sajátos fajtajegyeit. A kuvasz feltehetőleg már a népvándorlás idején őseink kutyája volt, és az is elképzelhető, hogy vadászatoknak is részese volt. Nem terelőkutya volt a pásztor mellett, hanem őrző-védő szolgálatot látott el, mint a komondor. Ismerve a mai kuvaszt, nem nehéz feltételezni, hogy méltó ellenfele volt a nyájat megtámadó farkasnak, esetleg embernek.

A kulturált állattenyésztés kialakulása után a kuvasz elkerült a pásztorok mellől és „beköltözött” a falvakba, a majorságokba. Fajtatisztaságát valószínűleg a majorokban tudta megőrizni, hiszen ott kevésbé kereszteződhetett más kutyákkal.

A fajta rendszeres, tervszerű tenyésztése 1905-ben kezdődött. Neves magyar kynológusok egész sora: Raitsits Emil, Abonyi Lajos, Anghi Csaba különösen sokat tett azért, hogy ez a nagyszerű magyar kutyafajta ősi formájában fennmaradjon és világszerte kedveltté, népszerűvé váljon.

Kuvasz általános leírás

Nagy testű, erős, izmos felépítésű, rendkívül tetszetős formájú kutya. Legszebb a feje, amely harmóniát, nemességet, erőt sugároz. Koponyája megnyúlt, nem lehegyesedő, homloka enyhén domború. Az orrhát egyenes, az arcorri rész nem hegyesedik el. Orrtükre fekete. Fogazata erőteljes, fejlett, ollósan záródó. Szeme sötét, mandula alakú, tekintete magabiztos. Füle a tövében megtört, felső harmada a fejtől kissé eláll, majd teljesen hozzásimul. Figyelő helyzetben füle megmozdul, de nem áll fel. Nyaka erős, izmos, lebernyeg nélküli. Háta feszes, és enyhén lejtős ívet alkot. Mellkasa hosszú és mély. Fara enyhén csapott. Hátulsó végtagjainak állása szabályos és széles, magasabban áll, mint a német juhászkutyáké. Hasa felhúzott, farka lelóg, csőnkig ér, a vége enyhén felfelé hajlik, de sohasem kunkorodik. Törzsét és a végtagok elülső részét 4-12 cm hosszú, nem nemezes, durva szálú fehér szőr fedi. Fejét, füleit, valamint végtagjai alsó részét egyenes, rövidebb szőr borítja.

Kuvasz 4 hónapos
Kuvasz 4 hónapos

Kuvasz viselkedése, tulajdonságai

Rendkívül értelmes, könnyen kiképezhető fajta.

Ha magára hagyják és keveset foglalkoznak vele, vagy éppen ha sokat tartják láncra kötve, elvadulhat, bár ez többé-kevésbé minden őrző-védő kutyára jellemző. Kiváló őrző-védő tulajdonságú fajta. Nem ugatós, de minden kis zavaró zajra azonnal reagál, és ellenállhatatlanul támad. Kevés ellenfele akad.

Kuvasz megjelenése

Teste: A kuvasz nagy, erős, nemes megjelenésű fajta, amelynek testalkata erőteljes, anélkül, hogy közönségesnek tűnne. Testének hossza valamivel meghaladja a magasságát; háta közepesen hosszú, lágyéka rövid és erős, fara pedig széles, erős, enyhén lejtős. A far dús szőrzete miatt a kutya kissé túlsúlyosnak tűnhet. A marja hosszabb és magasabb, mint a háta. A lelógó farka alacsonyan tűzött, egészen a csánkig ér, és a vége kissé felfelé görbül. Mellkasa mély, elülső része az izmok és a szegycsont miatt felfelé ívelt. Hasa kissé felhúzott. A kuvasz válla hosszú és enyhén lejtős. A mellső lábak egyenesek, a könyökök a test közelében – de nem alatta – vannak. A hátsó lábak majdnem egyenesek, csak a lábközépcsontok görbültek kissé. Lebernyeg nélküli nyaka közepesen hosszú és igen izmos.

Feje: Kissé hosszú, de nem hegyes, jól látható, ám nem túl erős stoppal és szorosan záródó ajkakkal. A tompa V alakú, közepes nagyságú fülek magasan tűzöttek és lelógóak. A mandulavágású szemek kissé ferdén állnak, a szemhéjak szorosan rásimulnak. A kuvasz harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok 71-75 cm, a szukák 66-70 cm magasak.

Testtömege: A kanok általában 40-52 kg súlyúak, a szukák 30-42 kg-osak.

Szőrzete: A szőrzet a fejen, a füleken, a lábon és a mancson viszonylag rövid, mérete 2 cm-es. A test többi részét hosszabb szőr borítja – különösen a nyakat és a farkat. A fedőszőrzet viszonylag durva, hullámos szálakból áll, az aljszőrzet viszont gyapjas jellegű és sokkal finomabb.

Színei: A kuvasz kizárólag fehér színben ismert. Bőre palaszürke, az orra, a szeme pereme és az ajkai feketék, a szeme pedig sötétbarna.

Táplálékigénye: 2000 g/nap

Alomszáma: 5-9 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Kuvasz vérmérséklete

Jelleme: A kuvasz értelmes, becsületes, kiegyensúlyozott kutya. Gyengéd, hűséges, nagyon ragaszkodik a gazdájához, ugyanakkor arra törekszik, hogy függetlennek látsszon. Igen éber, eltökélten védelmezi családját, otthonát és mindazt, ami azon belül található. Bátor, szívós, de hatalmaskodó természetű állat. Csak ritkán ugat: ha tehát a hangját hallatja, akkor tanácsos megnézni, hogy mit jelez. A kuvasz gond nélkül tartható szabadtéri kifutóban, feltéve, hogy rendszeresen találkozhat gazdájával és annak családjával.

Társas viselkedése: A macskák és egyéb háziállatok társasága nem okozhat gondot, ha a kuvaszt megfelelően szocializálták. Magas fájdalomküszöbe és megbízható jelleme miatt nagyon jól tűri a gyermekek társaságát, ám ereje, mérete és önállósága miatt a gondozását nem szabad gyermekre bízni. Tisztában kell lenni azzal, hogy a kuvasz buzgón védelmezi a családjához tartozó összes személyt és állatot – tehát a gyermekeket is megvédi a: idegen gyerekektől, akik esetleg bántják őket. Más kutyákkal szemben domináns módon viselkedik, és a kihívást soha nem hagyja megválaszolatlanul.

Kuvasz általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Igen sűrű szőrzete minden időjárásban megfelelő védelmet nyúlt a kuvasz számára. Vedlés idején elengedhetetlen az alapos, naponkénti kefélés. A: év többi részében hetente egyszer is elég átkefélni, lehetőleg drótos kefével. A karmait rendszeresen kell vágni!

Tanítása: A kuvasznak kiegyensúlyozott, nyugodt, egyértelmű és következetes tanításra van szüksége. Nem kezdőknek való kutya: leendő gazdájának szellemileg és testileg is erősnek kell lennie. Ez nem azt jelenti, hogy a nevelés során erőszakos módszereket kell alkalmazni – éppen ellenkezőleg: a kutya a harmonikus környezetben tanul a legkönnyebben, olyan emberek mellett, akik nem fojtják el saját kezdeményezőkészségét.

Mozgásigénye: A kuvasz mozgásigénye átlagos; egy nagyméretű, bekerített kertben magától is eleget mozog. Szereti naponta többször is ellenőrizni territóriuma határait – ha ez nem lehetséges, gyakrabban kell sétálni vinni. Fizikai és szellemi értelemben is tágas helyre van szüksége.

Alkalmazásai: Magyarországon kívül a kuvaszt őrzésre és társként tartják. Városban nem igazán érzi jól magát.

Forrás: People.inf.elte.hu és Szinák János, Veress István: Kutyatár (2006)

Nevet választanál a kiskutyádnak?