Meddig él egy kutya?

Meddig él a kutya

Meddig él egy kutya?

Köztudott, hogy az állatok általában jóval rövidebb ideig élnek, mint mi, emberek. Kutyák esetében gyakran felmerül a bűvös 7-es szám, miszerint ha megszorozzuk éveinek számát ennyivel, akkor megkapjuk, hogy emberévben mennyi idős. Vajon tényleg így van ez? És meddig él egy kutya? Mitől függ, hogy a mi kedvencünk várható élettartama mennyi lesz? Mindenre igyekszünk választ adni.

Meddig él egy kutya – az életkort befolyásoló tényezők

A várható életkort a következő szempontok befolyásolják leginkább:

  • a kutya mérete

Minél nagyobb termetű egy kutya, annál rövidebb életre számíthat. Egy 10-20 kg-os kutya átlagosan 13-14-évig, ezzel szemben egy 70-80 kg-os csak 7-8-ig él.

Érdekesség, hogy a többi állatfajnál ez pont fordítva van: a nagyobb termetűek általában tovább élnek, mint a kisebbek.

  • a kutya fajtája

Meglepő módon a keverék kutyusok számíthatnak a leghosszabb élettartamra. Ennek legvalószínűbb magyarázata a fajtiszta kutyák tenyésztésének belterjességéből adódik, mivel ez nagyban növeli az örökletes betegségek kockázatát. Az átlagos várható életkorok egyes fajtáknál:

  • labrador: 13 év
  • golden: 12 év
  • francia bulldog: 9 év
  • pireneusi hegyi kutya: 11 év
  • német dog: 9,5 év
  • tacskó, si-cu, csivava: 15 év
Meddig él egy kutya
Meddig él egy kutya? Egy öreg labrador.
  • a kutya tartási körülményei

Minél fejlettebb körülmények között él a kutya (családi kedvencként), annál nagyobb lesz a várható élettartama. Ez persze nem csoda: a modern állatgyógyászat, a megfelelő ellátás, védelem nyilván sok veszélytől óvja meg őket. A természeti népekkel együtt élő kutyák átlagos életkora 3,7 év, és majdnem 90%-uk nem érte meg a 8 évet. Náluk a halálokok leggyakrabban a kígyómarás, jaguártámadás, kölyköknél pedig az alultápláltság volt. A kutya legközelebbi rokona, a farkas hasonló várható életkorú. Náluk az elhalálozás fő oka a kilövés, egymás megölése, éhezés, betegség, sérülés.

A vizsgálatok szerint az ivartalanítás megnöveli a várható életkort, főleg szukák esetében, kb. fél évvel. (De 15 éves kor felett már nem számít, ha ivaros.)

A másik érdekes összefüggés, amit találtak, hogy a rendszeres fogtisztítás is kedvező hatással lehet kedvencünk élettartamára. A kutatások szerint már egyetlen alkalom is 20%-al csökkenti a halálozási kockázatot. Az összefüggés oka egyelőre még nem ismert.

Meddig él a kutya

Meddig él egy kutya – rekorder kutyák

A legidősebb valaha élt kutya Bluey, az ausztrál pásztorkutya, ő 29 és fél évig élt.

De hazánk veteránja sem maradt el ettől sokkal: Buksi 27 évesen pusztult el 2017-ben. Ő – nem meglepő módon – keverék volt, viszont ivaros kanként sikerült ilyen hosszú életkort megérnie.

Mint ahogyan tehát a fentiekből is látható, korántsem igaz a bűvös hetes átszámítás kutya és emberi életkor között. A fenti tényezők mind-mind befolyásolják az adott egyed várható élettartamát.

Források:

Qubit., utolsó megtekintés: 2019-04-17

EBológia, utolsó megtekintés: 2019-04-17

Nevet választanál a kiskutyádnak?