Kutya lefárasztása, szellemi lefárasztás

Kutya lefárasztása szellemi lefárasztás

Kutya lefárasztása – szellemi lefárasztás

Azt már tudjuk, hogy a fáradt kutya a jó kutya. Ahhoz is adtunk már tippeket, hogy milyen módokon lehet őt mindenki számára élvezetesen fizikailag lefárasztani.

A szellemi lefárasztás már egy kicsit furmányosabb. Mondják, hogy az jobban kimeríti a kutyát, mint az aktív mozgás, bár azért a helyzet ennél összetettebb. Az nyilván nem lehet, hogy kedvencünkkel sosem megyünk sehova, és kizárólag csak az elméjét pallérozzuk. Az ideális nyilván az, hogy mind a kettőt (sőt, mind a hármat, az ösztönbelit is) egyaránt, változatosan űzzük közösen.

Szellemi lefárasztás – miért jó?

Viszont néha nagyon hasznos tud lenni az a tény, hogy szellemileg is ki lehet engedni a felesleges gőzt. Olyan helyzetekben, amikor egy kutya – időlegesen – korlátozva van a mozgásban. Ilyen lehet például a rossz időjárás (hőség), betegség, műtét utáni lábadozás, vagy akár menhelyeken, ahol nem mindig tudnak mindenkit lesétáltatni. Ilyenkor egy kis közös gondolkodás rendkívül hasznos lehet.

Szellemi lefárasztás – mi is az tulajdonképpen?

Ha pontosan körül kellene írnom, mi is tulajdonképpen a szellemi lefárasztás, akkor azt mondanám: tanulás és koncentráció. Persze a kutya kölyökkorától kezdve folyamatosan tanul, úgy, hogy figyeli a környezetét, ez még önmagában nem különösebben fárasztó nekik. Én inkább valahogy úgy fogalmaznám meg, hogy olyan dolgok tanulása, amik alapvetően nem jellemzőek a kutyára mint fajra. Tehát nincsenek meg eredendően a génjeiben, és ha nem velünk élne, akkor valószínűleg sose csinálná magától.

Az, hogy egy másik fajjal él együtt, rengeteg alkalmazkodást, koncentrációt igényel: sokkal nehezebben értjük meg egymás szándékait. Ezért a kutya gyakorlatilag folyamatosan figyel minket, és próbálja értelmezni a mindenféle tudatos és tudattalan jeleinket, és megfelelően reagálni rá. Ez pedig meglehetősen nagy koncentrációt igényel a részükről. Tehát szellemi lefárasztásnak én az ilyen jellegű, emberek által elvárt dolgok tanulását értem. Ezek alapján lássunk néhány példát arra, melyek tartoznak ide.

Kutya lefárasztása, szellemi lefárasztás – példák

  1. alap engedelmességi feladatok:
  • vezényszóra ül, áll, fekszik, helyben marad, hívásra bejön, tárgyak behozása, átadása, előreküldés stb.
  • láb mellett követés

Ezek tanítása már önmagukban segítik a lefárasztást, de létezik konkrétan ezekre az elemekre épülő kutyás sport is: az obedience. Itt adott feladatokat sorrendben kell elvégeznie a kutya-gazda párosnak, a lehető legnagyobb pontossággal, az adott kritériumoknak megfelelően.

Kutya lefárasztása szellemi lefárasztás

  1. speciális trükkök megtanítása:
  • pacsi, piti, láb között szlalom, hangadás, meghajlás, láb között nyolcas stb.

Természetesen erre is van kialakult sport. Ez a dog dancing, melynek lényege, hogy az eb és gazdája zenére egy teljes koreográfiát mutatnak be. Az elemek az alap engedelmességi feladatok („heelwork to music” kategória) mellett lehetnek különleges trükkök („freestyle” kategória). Mindez egy nagyon látványos előadást eredményez, és a lehetőségeknek csak a gazdi kreativitása szab határt. Mondanom sem kell, hogy ez a kutya részéről rendkívül nagy koncentrációt igényel, így meglehetősen levezeti az energiáit.

Kutya lefárasztása szellemi lefárasztás

  1. „gondolkodós” feladatok:

Ezeknél a játékoknál legtöbbször jutalomfalat a nyeremény, ezért fontos odafigyelnünk, hogy az itt kapott tápanyagot levonjuk a kutya napi ételadagjából. Különben könnyen elhízhat a kutya.

A videókból látható, hogy ezeket a „feladatokat” mindkét fél nagyon élvezi. Javasoljuk, hogy ti is próbáljatok ki minél többet. Biztos, hogy ti is találtok majd olyat, ami a kedvetekre való!

Kutya lefárasztása – bevezető

Kutya lefárasztása – fizikai lefárasztás

Kutya lefárasztása – ösztönbeli lefárasztás

Nevet választanál a kiskutyádnak?