Milyen kutya való nekem 3. – Az első kutya, sose feledjük

Első kutya, milyet válasszunk?

Milyen kutya való nekem 3. – Az első kutya, sose feledjük

Korábbi írásainkban beszéltünk arról, mi minden kell ahhoz, hogy az ember kutyatartó legyen, illetve miket kell figyelembe venni a számunkra megfelelő fajta kiválasztásához. Most még egy lépéssel közelebb kerülünk a konkrétabb ideális kutyafajta-embertípus kombinációkhoz. Milyen legyen az első kutya?

Köztudott, hogy az egyes kutyafajták az ember évszázados (vagy annál kicsit kevesebb) tudatos szelekciója és párosítása alapján alakultak ki, bizonyos meghatározó (külső és belső) tulajdonságok megőrzésére, erősítésére vagy éppenséggel megszüntetésére. És nagy általánosságban elmondható, hogy az egy bizonyos fajta hozzáértő tenyésztőjének kezei alatt nevelkedett egyedei nagyrészt meg is fognak felelni az alapvető elvárásoknak. De azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy ennél jóval árnyaltabb a kép, és fel kell készülni arra is, hogy adott esetben az is előfordulhat, hogy, válasszunk bár a lehető legkörültekintőbben, mégis olyan kutyust ad nekünk az élet, amelyik teljesen másképpen fog viselkedni, mint ahogyan várnánk tőle. És felelős gazdaként ehhez alkalmazkodnunk kell.

Még valamit fontos szem előtt tartani: válasszunk bármilyen fajtát is, a kutya az kutya, a maga sajátos igényeivel, amiket mindegyiknek meg kell tudni adnunk.

Első kutya - Vajon ilyen nyugodt lesz?
Első kutya – Vajon ilyen nyugodt és engedelmes lesz a gazdinál is?

Kutyázás az alapoktól – „első kutyások”

Kezdjük tehát a konkrét fajtajavaslatokat először is azok számára, akiket már megemlítettünk előző cikkünkben: a kezdőknek, akiknek még tényleg semmilyen tapasztalatuk sincsen a kutyázás terén. Legyél ugyanis bármilyen „embertípus”, akármilyen tulajdonságokkal, háttérrel, életmóddal, ha sosem voltál még amolyan valódi kutyatulajdonos, mindenek előtt általánosságban a kutyát, mint háziállatot kell megismerned, kitapasztalnod azokat a tényezőket, melyek, válassz bármilyen fajtát, mindegyikre jellemzőek, és amelyeket minden esetben tudnod kell kezelni.

Akinek még korábban nem volt sose kutyája, ajánlott különösen alaposan utánajárni és -gondolni annak, hogy milyen kutyatípus lenne a számára előnyös. De általánosságban elmondható, hogy előszörre érdemes egy olyan fajta mellett dönteni, amelyiknek a kezelése, tartása nem igényel speciális képességeket.

Először is tehát érdemesebb azokat a kutyafajtákat felsorolni, amelyeket a kezdő kutyások inkább egy következő alkalommal válasszanak:

NEM ELSŐ KUTYÁSOKNAK valók:

  • munkakutya-fajták (őrző-védő, terelő/juhász, vadász, szánhúzó), mint például a német juhász, border collie, rotweiler, dobermann, husky)
  • ösztönerősebb, nehezebben kezelhető, akaratosabb fajták: gondolunk itt többek között a boxer, a bull típusú vagy a – bár cukinak látszik, de a külső megtévesztő – tacskó fajtákra
Első kutya -Rottweiler kölykök
Első kutya -Rottweiler kölykök, nagyobb szakértelmet kívánnak.

Hogy mit válasszanak az első kutyások inkább a fentiekben felsoroltak helyett?

Egyrészt, érdemes a „hasonló a hasonló” elvének mentén gondolkodva választani: először is, legyünk tisztában a saját tulajdonságainkkal, képességeinkkel, határainkkal, és a fajtaleírások alapján az ezekhez leginkább idomulók felé tendálni. Tehát ha nyugodtabb, ráérősebb típus vagy, akkor jó lehet például egy basset hound. Ha viszont szereted a bolondozást és az aktív életet, ideális társad lehet a rókaszerű, elegáns német közép- vagy törpespicc.

Első kutya-basset-hound kölyök
Első kutya-basset-hound kölyök, nyugodtabb, ráérősebb kutya.

 

Másrészt jó első kutya lehet egy olyan fajta is, amely kifejezetten családi kutyatartásra alkalmas – hogy kik azok a családi kutyák, megtudhatod következő cikkünkből!

A Milyen kutya való nekem? előző részeit pedig itt olvashatod el:

Milyen kutya való nekem 1 – Való e nekem kutya?

Milyen kutya való nekem 2. – A kiválasztás szempontjai

Nevet választanál a kiskutyádnak?