Milyen kutya való nekem 2. – A kiválasztás szempontjai

Milyen kutya való nekem?

Milyen kutya való nekem 2. – A kiválasztás szempontjai

Előző cikkünkben (Milyen kutya való nekem? 1. – Való-e nekem kutya?) beszéltünk arról, hogy ahhoz, hogy az embernek bármilyen kutyája legyen, bármilyen okból kifolyólag is, mindenekelőtt meg kell felelnie egy pár elvárásnak. Most pedig azt mutatjuk meg, hogy melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolhatják, kinek melyik fajta kutya lehet a megfelelő társ.

Először is, nagyon fontos leszögezni, hogy a kiválasztás semmiképpen se a tetszetős külső miatt történjen. Csak azért, mert valaki vagy valami jól néz ki, még egyáltalán nem biztos, hogy a természete, tulajdonságai is éppen olyanok lesznek, mint amilyet mi szeretnénk. Miket vegyünk tehát figyelembe a kiválasztás előtt?

A kiválasztás előtt megfontolandó kérdések:

 

 • élethelyzetünk
  • egyedülálló vagy családos? hány ember él egy háztartásban?

Ha nincsen párod, gyermeked, figyelembe kell venni azt, hogy adott esetben, ha te akadályoztatva vagy, legyen, aki gondoskodik majd a kutyádról. Ha viszont családba kerülne az új jövevény, akkor fontos, hogy minden tagja egyetértésben döntsön a kutya és annak fajtája mellett. Amennyiben beteg/öreg/hátrányos helyzetű tag is hozzátartozónk, őt is figyelembe kell venni, hogy ez se okozzon problémát. Ha pedig csecsemő van, vagy a közeljövőben érkezik, akkor sem mindegy, milyen kutyust hozunk oda mellé.

 • anyagiak

Cikkünk első részében erről már szót ejtettünk, viszont érdemes tisztában lenni azzal, hogy logikusan – az esetek többségében – elmondhatjuk: kisebb kutya=kevesebb költség, nagyobb kutya=több költség. Tehát ez is egy szempont a megfelelő fajta kiválasztásánál.

 • életmódunk: mennyi időt töltünk távol kedvencünktől, mennyit lenne egyedül naponta?

Hangsúlyozni kell: legyen szó bármilyen kutyafajtáról, naponta minimum fél-egy órát rá kell szánni a vele való intenzív, közös foglalkozásra. Ezt mindenképpen bele kell kalkulálni a napi rutinba. Persze, adott esetben, ha a hétvégékre tudunk hosszabb, izgalmasabb programokat (kirándulás, kutyasuli, életmódprogram: pl. szimatmunka) biztosítani neki, akkor, ha az kellőképp tartalmas és intenzív, elég lehet a hétköznapi fél óra is, de főleg eleinte legyen minél hosszabb a vele közösen eltöltött idő, és csak fokozatosan szoktassuk hozzá a minimális napi rutinhoz. Mindemellett, ha ez meg is van, akkor sem túl szerencsés, ha a kutya heti öt napon át napi 10 óránál többet kell, hogy egyedül töltsön. Azonban a fajtákon belül azért vannak eltérések, melyiknek mégis mekkora a mozgásigénye.

Milyen kutya való nekem- 2?
Milyen kutya való nekem- 2 : Fontos szempont a kiválasztásnál: Milyen a mozgásigénye a kutyának
 • rövid és hosszú távú terveink

Ha előfordulhat, hogy megváltoznak az életkörülményeink (pl. költözés), érdemes a hosszú távú elképzeléseket is belekalkulálni a megfelelő kutyus kiválasztásához.

 • kertes vagy lakáskutya lenne?

Divatos téveszme, hogy a kutya lakásba nem való, és kertben tud igazán boldog lenni. Ez főleg azért nem állja meg a helyét, mert az, hogy napközben a kutya szabad levegőn lehet, nem pótolja a gazdával közös, aktívan eltöltött időt, tehát hiába van kert, attól még a megfelelő mennyiségű időt és energiát mindenképpen bele kell kalkulálni az életünkbe. Ezen túl pedig vannak olyan fajták, akiknek eggyel jobb a főleg kinti élet, és olyanok is, akik lakásban érzik inkább jól magukat.

Milyen kutya való nekem?
Milyen kutya való nekem- 2 : Fontos szempont a kiválasztásnál: Kinti kutya vagy inkább szobakutya lesz.
 • a mi személyiségünk

Hasonló a hasonlóhoz, mondja a bölcs mondás, vagyis alapvetően, amilyen személyiség te vagy, olyan tulajdonságokkal rendelkező kutyafajtában érdemes gondolkozni, de ezen kívül is figyelembe kell venni pár szempontot:

 • ha agilis vagy, legyen a kutyád is az
 • mozgásigényed mértéke – ha nagy, jöhetnek a strapabíró fajták! 

 

 • mennyire vagy kitartó, türelmes – ha kevésbé, inkább ne válasszál akaratos fajtát
 • mennyire ismered a kutyákat, volt-e már korábban esetleg? – ha még „kezdő” kutyatartó lennél, érdemesebb a könnyen kezelhetőeknél maradni

Bizonyára hosszan lehetne sorolni még, mi mindent kell átgondolni ahhoz, hogy tényleg a megfelelő kutyát válasszuk ki magunknak, de talán ezek lehetnek a legfontosabbak. A következőkben pedig végre mondunk konkrét példákat is arra, hogy kinek milyen fajta kutya lehet az ideális.

Nevet választanál a kiskutyádnak?