Családi kutyák – Milyen kutya való nekem 4.

Családi kutyák - Cocker spániel

Milyen kutya való nekem 4. – Családi kutyák

Cikksorozatunk előző részében az első kutyásoknak adtunk tanácsokat a megfelelő fajta kiválasztásához. Most mutatunk egy pár példát a megfelelő gazditípus-kutyafajta párosokra.

Családi kutyák a családban

Manapság legtöbbünk számára a kutya leginkább hobbiból, játszótársnak vagy akár szeretetpótléknak kell, azaz nem célunk, hogy professzionálisan valamilyen adott feladatnak feleljenek meg – erre se ideje, se energiája nincs sokunknak, annak ellenére, hogy eredetileg minden kutyának megvolt a maga feladata, ami miatt az ember tartotta. A családi kutyák legfőbb funkciója tehát a szórakoztatás és társaságnyújtás – mindazonáltal, mivel ők is kutyák, nekik is hasonlóak az igényeik, mint speciális társaiknak, csak talán kevésbé nagy mértékben.

Nézzünk tehát pár lehetséges gazditípust, és néhány hozzájuk illő kutyafajtát.

 • családosok (akár kicsi gyerekkel)

Ha szülők vagyunk, biztos, hogy egy kutyára kevesebb időnk lesz majd a gyerkőcök mellett, ezért mindenképp valamilyen kisebb energiaigényű fajta lehet megfelelő. Mindezek mellett ugyancsak fontos, hogy gyerekszerető is legyen, hiszen nyilván senki sem szeretne örökös aggodalomban élni, hogy ne történjen semmi váratlan baleset a babával…

Családosoknak tehát elsősorban őket javasoljuk:

 • labrador retriever
 • golden retriever
 • boxer – aki ugyan rendkívül barátságos fajta, de azért értő kezet igényel, úgyhogy lehetőleg ne első kutyának válasszuk azért
Családi kutyák - Golden retriver
Családi kutyák – Golden retriver
 • fiatal, agilis párok

Ha még nincs gyerek, de már van egy alapegzisztencia, azaz munkahely és közös lakás/ház, ugyancsak felmerülhet a kutyatartás gondolata. Gyermekek előtt még több a szabadidő, és aki aktívan szereti eltölteni, azoknak ez valóban remek gondolat – nekik érdemes olyan fajtákban gondolkodni, amelyeknek a nagy mozgásigényét, ha máskor nem is, de hétvégéken, szabadnapokon kiválóan ki lehet egészíteni izgalmas kirándulásokkal, túrákkal, közös kutyás sportokkal (mint például az agility, frizbi, de akár csak a sima futás is).

Nézzük, mely fajták a nekik valók:

 • vizsla
 • terrier, pl. jack russel
 • beagle – bár ő egy kissé akaratos, tehát nála nem árt a fokozott következetesség sem

 

Családi kutyák - Jack russel
Családi kutyák – Jack russel
 • idősebbek (akár egyedül élők):

Ha már élvezzük a jól megérdemelt nyugdíjaskort, akkor aztán belefér az életünkbe egy társ, egy kutya. Tény, hogy ilyenkor azért már nem biztos, hogy nagy túrákra, aktív, mozgásos együtt töltött időkre vágyunk, ezért érdemes a nyugodtabb, kisebb mozgásigényű fajtákban gondolkodni. Ugyancsak tekintetbe kell venni a fizikai korlátainkat: inkább érdemes a kisebb méretűek irányában keresgélni, hogy képesek legyünk megtartani pórázon, vagy szükség esetén felemelni.

Idősebbeknek javasolt fajták például:

 • (közép, kicsi vagy toy méretű) uszkár
 • spániel
 • westie – akinél viszont nem szabad elfelejteni, hogy terrierből van, azaz nagy a mozgásigénye, és, ha nem foglalkoznak vele következetesen, akkor némi makacsság is jellemző lehet rá
Családi kutyák - Cocker spániel
Családi kutyák – Cocker spániel

Bár sokan nem szeretünk gondolni rá, de kutyaválasztás előtt érdemes átgondolni, hogy tényleg a kutyus élete végéig képesek leszünk gondoskodni róla: tehát fel kell készülni arra, hogy adott esetben legyen olyan családtag, aki helyettünk felelős gazdája tud lenni, ha úgy alakul. Vagy akár az is jó opció lehet, ha számításba vesszük egy idősebb kutyus befogadását: a tapasztaltabb, bölcsebb, mindazonáltal már megfontoltabb, bölcsebb kutyusok kiváló, és nem utolsó sorban rendkívül hálás társunkká válhatnak, és talán könnyebben össze is tudnak csiszolódni.

Cikkünk következő, befejező részében pedig bemutatjuk a munkakutyákat, melyek már tényleg speciálisabb hozzáértést igényelnek.

 Milyen kutya való nekem? előző részeit pedig itt olvashatod el:

Milyen kutya való nekem 1 – Való e nekem kutya?

Milyen kutya való nekem 2. – A kiválasztás szempontjai

Milyen kutya való nekem 3 – Az első kutya, sosem feledjük

Nevet választanál a kiskutyádnak?