Az az ellenállhatatlan, könyörgő kutyatekintet – és ami mögötte van

Könyörgő kutyatekintet

Az az ellenállhatatlan, könyörgő kutyatekintet – és ami mögötte van

Bizonyára minden kutyatulajdonos megtapasztalta már azt a jelenséget, mikor kedvence olyan, érzelmekkel teli tekintettel néz rá, aminek gyakorlatilag lehetetlen ellenállni. Olyan EMBERI, szinte majdhogynem megszólal, nem? Pedig ők mégiscsak állatok. De talán nem véletlen, hogy pont ők lettek az emberek legközelebbi barátai. Ez a könyörgő kutyatekintet pedig annak lehet a bizonyítéka, hogy a kutya evolúciósan igyekszik minél inkább megfelelni az emberek elvárásainak.

Könyörgő kutyatekintet – kutya és nézés

A kutya már abban is eltér a legtöbb állatfajtól, hogy elviseli, sőt! keresi az ember tekintetét. Ugyanis az állatvilágban éppenhogy inkább elkerülik a szemkontaktust, ami az agresszió (fixáció) előjele lehet. De mivel mi folyamatosan megerősítjük ezt a viselkedést, a kutya képes volt ezt is kiválóan elsajátítani.

Korábbi megfigyelések alapján kiderült ugyanis, hogy a kutyák gyakrabban mozgatják a szemhéjukat, az emberek jobban figyeltek rájuk. Ellenben kevesebbszer, ha ignorálták vagy ételt kaptak (ami ugyanis még az embernél is vonzóbb inger).

Másrészről pedig az derült ki, hogy mi, emberek pozitívan reagálunk, mikor a kutya használja a szemhéjmozgató izmait. Így erősítjük a kutyánkban ezt a reakciót.

Ráadásul a folyamatos szemkontaktus mindkét fél számára hasznos, mivel jó hatással van a kutyára és ránk is.

Könyörgő kutyatekintet
Könyörgő kutyatekintet már kiskorban is létezik 🙂

Könyörgő kutyatekintet – mindig létezett?

Felmerül a kérdés, hogy van-e köze ennek a különleges kutyatulajdonságnak hozzánk, emberekhez. Ezt legkönnyebben úgy lehet ellenőrizni, hogy megnézzük a farkasokat, akik viszont nem az emberekkel élnek együtt. Ugyanis a két faj mintegy 33 000 évvel ezelőtt vált külön, és a kutyák háziasítása ekkortájt kezdődött.

Az eredmények szerint a farkasoknál nem alakult ki az a kétféle izom, ami a szemöldök ilyen speciális mozgatását lehetővé teszi. Nem véletlen hát, hogy ők nem képesek ilyen kifejező tekintetre.

Nagy valószínűséggel tehát elmondható, hogy a kutyák kifejezőbb arca és nézése a domesztikációnak köszönhetően alakult ki.

A kutatók persze további vizsgálatokat javasolnak. A dingók és a szibériai rókák a korai kutyák legközelebbi rokonainak számítanak, és ők is emberi közelségben élnek. Így érdemes lenne őket is tanulmányozni a szemhéjmozgató izmok kialakulásának jobb megértéséhez.

Könyörgő kutyatekintet
Könyörgő kutyatekintet mindig létezett?

Könyörgő kutyatekintet – miért jó ez?

Emberi mivoltunkból következően emberközpontú gondolkodásúak vagyunk, így mindenben az „emberi” vonásokat keressük.

Tanulmányok igazolták, hogy minél babaszerűbb (nagy, kifejező szemek, pisze orr stb.) arca van egy háziállatnak, annál jobban vonzódunk hozzá. Ugyancsak kutatások mutattak rá, hogy azokat a menhelyi kutyákat, akiknél jobban működtek a szemhéjmozgató-izmok, inkább fogadták örökbe, mint akiknek nem.

A hatás tehát kétoldalú és egymást erősítő folyamat. Mi, emberek még boldogabbak vagyunk már attól is, ha ránézünk kedvencünkre. Nekik viszont adott esetben az életük múlhat azon, hogy mennyire képesek felkelteni az ember vonzalmát és ezáltal gondoskodását iránta.

Könyörgő kutyatekintet
Könyörgő kutyatekintet, miért jó?

Forrás: theatlantic.com, utolsó megtekintés: 2019-06-26.

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?