Kövér kutya, avagy miért nem jó, ha elhízik?

Kövér kutya

Kövér kutya, avagy miért nem jó, ha elhízik?

Sajnos annak, hogy a kutya mindinkább kezd családi kedvenccé válni, több negatív hatása is van. Ezek közül talán a legrosszabb és egyben legkárosabb is, hogy – akárcsak az embereknél – az elhízás kezd a körükben népbetegségnek számítani. Megdöbbentő adat, hogy az európai kutyák csaknem fele túlsúlyos. Ezért ez egy olyan, kiemelt fontosságú téma, amivel mindenképpen foglalkoznunk kell. Kövér kutya, hagyjuk vagy mit tehetünk, hogy ne történjen meg?

Kövér a kutyánk? Honnantól számít túlsúlyosnak?

A hivatalos számítások szerint egy kutya akkortól számít túlsúlyosnak, ha normális testsúlyánál 15%-kal, elhízottnak pedig, ha 30%-kal nehezebb. Persze legtöbb esetben szabad szemmel is megítélhető, ha egy kutya a normálisnál súlyosabb. Ez meglátszik

 • egyrészt a külsején: bordái nem kitapinthatóak, a derék és horpasz nem felismerhető, puha zsírlerakódások érezhetők a bőre alatt – alapvetően láthatóan kövér, húsos benyomást kelt;
 • másrészt a viselkedésén: nehezen mozog, hamar kifárad, gyakran liheg, kevésbé motivált

Sajnos nagyon sok gazdi nincs tisztában vele, hogy kutyája el van hízva: ha szembesítik vele, gyakran élnek kifogásokkal, mint például:

 • „de hát látszik rajta, hogy éhezik, amikor azokkal a naagy, kerek, könyörgő árva szemeivel koldul az ételért!”
 • „tél van, ilyenkor a hidegben kell nekik egy kis zsírtartalék”
 • „igazából nem is kövér, csak a bundája nagy”

Fontos tehát, hogy tudatos gazdiként folyamatosan figyeljünk kutyánk kondíciójára, és igyekezzünk megtartani az ideális testsúlyát. Már csak azért is, mert szinten tartani sokkal könnyebb, mint lefogyasztani, ha már megtörtént a baj!

Kövér kutya
Kövér a kutyánk? Honnantól számít túlsúlyosnak?

Kövér kutya – kialakulásának okai

A kutyák elhízásának okai nem meglepő módon hasonlítanak az emberéhez.

A legfontosabb tényezők a táplálék minősége és mennyisége és a mozgásszegény életmód. E kettő külön-külön, illetve ezek együttes rosszul kezelése az oka a legtöbb elhízott kutyának – ezek pedig mindenekelőtt a gazdik felelőssége!

Itt ejtenénk néhány szót a jutalomfalatok adásáról: sokan azt tartják az elhízás okának, holott megfelelően alkalmazva semmi problémát nem okoz. Mikre kell figyelni? Egyrészt, nem mindegy, hogy mit adunk jutalomként: lehetőleg ne előre gyártott falatokat. Ennél sokkal jobb lehet például a sajt, virsli, kolbász. A másik pedig: figyeljünk oda a mennyiségre: egy-egy darab a jól végzett feladat után, és lehetőleg minél kisebb falatka. Ha ezekre odafigyelünk, illetve belekalkuláljuk a jutalmazást a kutya napi táplálékadagjába, akkor bátran alkalmazhatjuk.

Kövér kutya
Kövér a kutyánk? Honnantól számít túlsúlyosnak és mit tehetünk ellene?

Okozhat még elhízást (pl. mozgásszervi) betegség, illetve egyes (hormonális) gyógyszerek is.

Nem közvetlen, de hajlamosító tényezők lehetnek még:

 • ivartalanítás
 • magasabb életkor
 • fajtajelleg (pl. labrador, egyes bulldog, terrier, spániel fajták)

A hajlam azonban önmagában nem predesztinál: ha a gazda odafigyel, ezek ellenére sem kell félni az elhízástól!

Kövér kutya – milyen betegségeket okozhat

Elhízás következményei lehetnek például:

 • ízületi problémák
 • szívbetegségek
 • cukorbetegség
 • légzőszervi problémák

Kövér kutya – mit tegyünk ellene

A legjobb, amit kutyánk elhízása ellen tenni lehet: a megelőzés! Ez pedig a tudatos táplálást és megfelelő mozgásmennyiség biztosítását jelenti.

Ha viszont már megtörtént a baj, mindenképpen egyeztessünk állatorvossal a kezelés előtt! Fontos tudni, hogy a megfelelő testsúly elérése hosszabb folyamat, több idő- és energiaráfordítással.

A megfelelő lefogyasztás eszközei a következők:

 • diétás étrend: csökkentett mennyiségű, erre alkalmas táppal
 • a mozgás fokozatos, megfelelő terhelésű növelése (esetleg fizioterapeuta segítségével)
 • folyamatos állatorvosi ellenőrzés

Látható tehát, hogy kiemelten fontos, hogy jó gazdaként odafigyeljünk kutyánk kondíciójára. Cserébe az ő léte segít abban, hogy a mienk is formában maradjon. 🙂

Források: mancsok.hu 1 mancsok.hu 2, utolsó megtekintés: 2019.02.13.

Nevet választanál a kiskutyádnak?