Kutyánk etetése – bevezető

Kutya etetés

Kutyánk etetése – bevezető

Változó világunk során az egészséges táplálkozás mindinkább hangsúlyos kérdéssé vált. Attól függően, hogy a tudomány éppen milyen eredményeket mutat, jellemzőek itt is a divatos trendek. Ettől függ, hogy milyen ételek vannak tiltólistán, vagy éppen mi az, amit mindenképpen fogyasztani kell. Nemcsak az embereknél, de kedvtelésből tartott háziállataink esetében is.

Természetesen valóban fontos, hogy mit eszik a kutyánk, ezért érdemes kicsit körbejárnunk ezt a kérdést. Már csak azért is, mert némely irányzat hangzatosnak tűnik, ám kutyánk számára kifejezetten veszélyes lehet! Következő cikkeinkkel néhány tévhitet, városi legendát szeretnénk eloszlatni.

Kutyánk etetése: Golden retriever kölykök

Kutyánk etetése – mi határozza meg?

Ahhoz, hogy ki tudjuk választani kedvencünk számára a megfelelő étrendet, mindenekelőtt tisztában kell lenni a természettől eredő szükségleteivel. Származása alapján a kutya elsősorban ragadozó, ennek kiváló bizonyítéka fogazatának, állkapcsának kialakítása is. És ezt a tényt mindenképpen szem előtt kell tartani!

Kutyánk etetése – milyen lehetőségek vannak?

Manapság számos táplálási lehetőség közül választhatnak a gazdik, többféle besorolás alapján.

  • előre gyártott kutyaeledel
    • száraztáp
    • nedves táp
  • házi koszt
  • nyers etetés
  • hústartalmú étrend
  • vegetáriánus étrend

Azt tudni kell, hogy a kutyáknak az évszázadok során alkalmazkodni kellett az életkörülményeihez, ezért viszonylag tág a tűrőképességük. Világszerte rengeteg gazdátlan (pária)kutya él úgy, hogy azt eszi, amihez hozzá tud jutni. Az emberi hulladékban kutat, vagy éppen a kéznél levő rágcsálókat, netán elhullott kisebb állatokat fogyasztja. Ilyenkor nemigen van lehetősége válogatni, ezért éppen úgy megeszi a kidobott zöldségeket, mint az állati eredetű ételeket.

De a háznál tartott ebeket is változatosan tartják. Gondoljunk például a falusi házőrzőkre, őket sokszor még mindig úgy kezelik, hogy „azt kapja enni, ami van”. Ez lehet az, amit megszerez magának, vagy éppen a gazdák ételmaradéka. A legtöbb kutya gond nélkül eléldegél ilyen életfeltételek mellett.

 

Kutyánk etetése – modern kori városi kutyák

A nagyobb városokban élő kutyáknál már bonyolultabb a helyzet. Ők elsősorban családi kedvencek, akiknek igyekeznek odafigyelni a jólétére, és ezt a szolgáltatóipar is felismerte és ki is használja. Ötvözve a tudományos hátteret a kényelemmel, számos variáció áll a kutyatartók rendelkezésére. Ám itt jönnek képbe az egyes táplálkozási divatirányzatok. A különböző álláspont képviselői összecsapnak, hogy bizonyítsák: az ő módszerük az egyetlen helyes út.

Valójában azonban a megoldás egyszerű: továbbra is az a lényeg, hogy tisztában legyünk a kutya szükségleteivel. A folyatásban megmutatjuk, hogyan lehet ez segítség a kutyánk számára megfelelő étrend kialakításához. Mindezt lehetőleg elfogulatlanul, hiszen ha a feltételeknek megfelel, több jó megoldás is szóba jöhet.

Kölyökkutya etetése

Kutya etetése 2. – miből lehet választani?

Kutya etetés 3. – mikre figyeljünk

Kövér kutya, avagy miért nem jó, ha elhízik?

Nevet választanál a kiskutyádnak?