Kutya etetés 3. – mikre figyeljünk

Kutya etetés

Kutya etetés 3. – mikre figyeljünk

A kutya etetés nem különösebben bonyolult, a gazdinak mindössze annyit kell tennie, hogy kiválasztja a mindkettejük számára megfelelőt. Mindazonáltal van néhány dolog, amire érdemes figyelmet fordítani az egészséges napi étrend kialakításakor. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Kutya etetés – figyeljünk a minőségre!

A kutyatartás nem olcsó mulatság. Az etetésre azért érdemes többet áldozni, mert ezzel segítünk az egészség megőrzésében: amit ráköltünk a táplálékra, megspóroljuk az állatorvosnál. 🙂 Mit is jelent ez konkrétan?

  • válasszunk minőségi tápot

Azok a tápok, melyeket bármilyen élelmiszerboltban, alacsony áron lehet kapni, általánosságban nem megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat. Jellemzően rendkívül alacsony az állati eredetű (fehérje)tartalom, ami kutyánk számára a legfontosabb összetevő. Ezért érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, milyen tápok jöhetnek szóba.

Ha már táp a fő élelmi forrás, az legyen inkább száraztáp. A nedves tápok ugyanis legnagyobbrészt vizet tartalmaznak. Ráadásul nemcsak a szükséges fehérjemennyiség hiányzik belőlük, hanem a fogaknak sem tesznek jót. Rágást nem igényelnek, és könnyen megtapadnak az íny felszínén a maradványok, melyek fogkőképződéshez vezetnek.

  • válasszunk minőségi nyers húsokat

Nincs ez másként a nyersetetésnél sem. Ha nem megbízható forrásból szerezzük be a húst, nagyobb az esélye a fertőzéseknek, ami nagy veszélyeket okozhat.

  • az ételmaradék minősége sem mindegy

Ha a család főztjét fogyasztja a kutyánk, akkor arra figyeljünk oda, hogy minél kevésbé legyen fűszeres az étel. Az egyrészt nem tesz neki jót, másrészt, ha túlzottan hozzászokik az ízfokozókhoz, később könnyen válogatóssá válhat. Annak is nézzünk utána, hogy melyek azok az élelmiszerek, amik nem tesznek jót vagy kifejezetten ártanak a kutyának.

  • a csontokkal is óvatosan

Nem mindegy, hogy milyen csontot kap a kutya: némelyik felsértheti a belső szerveit vagy akár bélelzáródást okozhat. Általánosságban azt mondják, nyersen kevésbé veszélyes a csont, mint főve, és kerüljük a csöves (csirke) csontokat.

Kutya etetés, minőségi tápot válasszunk
Kutya etetés, minőségi tápot válasszunk

Kutya etetés – figyeljünk az állandóságra!

Jó, ha a táplálék összetétele változatos, de nem tanácsos állandóan változtatgatni az étrendet. A jól megszokott összetételű táplálékhoz hozzászokik a gyomor, és kevésbé terheli meg.

  • milyen gyakran etessük?

Sokan arra esküsznek, hogy napi egy etetés elég, és heti egyszer érdemes koplalónapot tartani. Ezek mára már elavult nézetek. Azért jó, ha legalább két részre bontjuk a napi adagot, mert így egyszerre kevesebb étel kevésbé terheli meg a gyomrot. Így a gyomorcsavarodás veszélyét is elkerülhetjük – főleg, ha odafigyelünk arra, hogy étkezés után legalább egy óráig ne végezzen kutyánk komoly testmozgást. A koplalás pedig egy mai kutya számára szükségtelen.

  • legyen-e kint folyamatosan étel?

Inkább ne. Egy kutya simán kibír akár napokat étel nélkül, ha viszont állandóan ott van előtte, akkor könnyebben elhízik és válogatósabb lesz. Ráadásul a gazdi iránti kötődésre és a tanítási, nevelési feladatokban való motiváltságára is rossz hatással lehet. Friss víz viszont mindenképpen legyen mindig!

  • mi a helyzet a jutalomfalatokkal?

A napi jutalomfalat-mennyiséget kalkuláljuk be a kutya étrendjébe, az elhízás elkerülése érdekében. Érdemes nem boltban kapható, kész falatokat adni, mert egyrészt az szárazabb, másrészt jobban hizlal. A legjobbak azok a jutalomfalatok, melyeket a kutya normál étrendjében nem kap, puhák, csábító illatúak, könnyen nyelhetőek. Ilyen például a sajt, virsli, kolbász, máj stb. Fontos, hogy egy-egy falat kicsi legyen, hiszen ennek lényege a jutalmazás, nem pedig az etetés!

Kutya etetés, a jutalomfalatokkal mérsékeletesség elvén :)
Kutya etetés, a jutalomfalatokkal mérsékeletesség elvén 🙂

Kölyökkutya etetése

Kutya etetése 2. – miből lehet választani?

 

Nevet választanál a kiskutyádnak?