Legnépszerűbb kutyafajták

Legnépszerűbb kutyafajták

Legnépszerűbb kutyafajták

Hazánkban 2017-ben kétféle adatgyűjtés alapján is nyerhettünk információt arról, hogy mely kutyafajtákat kedvelik a legjobban a magyar emberek. Cikkünkben a két rangsort mutatjuk be, illetve vetjük össze egymással.

A legnépszerűbb kutyafajták – MEOESZ

Az alábbi lista a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége által, az egyes fajtatiszta kutyák részére kiállított törzskönyveinek népszerűsége alapján készült:

 1. francia bulldog
 2. rövid szőrű magyar vizsla
 3. német juhászkutya
 4. bulldog
 5. border collie
 6. cane corso
 7. amerikai staffordshire terrier
 8. szálkás szőrű tacskó
 9. puli
 10. bichon havanese

Ami a felsorolásban érdekes, az először is maga az első helyezett (mint látni fogjuk, a másik listán már kevésbé előkelő helyezést kaptak). Azt érdemes tudni erről a kistestű kutyafajtáról, hogy sajnos több egészségügyi probléma fennállhat náluk: rövid orruk okán légzési gondok, de ugyanúgy szem- és ortopédiai problémák, fáradékonyság, alacsony tűrőképesség jellemzi őket. Mindemellett egy nagyon szerethető jószág, és termete és tulajdonságai miatt városi környezetben kiválóan elvan – nyilván ennek köszönhető, hogy az első helyre került.

A második és harmadik helyezések már kevésbé meglepőek: a magyar vizsla mindig is népszerű volt, különösen az agilis, sportkedvelő emberek körében, de barátságossága, kedves megjelenése miatt a családokban is népszerű. A német juhász pedig már régóta az egyik legalapvetőbb „kedvenc” kutyafajta: az egyik legjobban képezhető, munkakutyaként ma is az elsők között szerepel minden fórumon.

Érdemes még megemlíteni a 6. helyen álló cane corsót: ez a rendkívül méltóságteljes külsejű kutya nagyobb hozzáértést és foglalkozást igényel, mint azt sokan gondolnák. Hasonlóképpen a 7. helyezett, korábban viadalokra kitenyésztett staffordshire terrier is csak a fajtát ismerő, képzett gazdáknak ajánlott.

A következő, szálkás szőrű tacskó bár kis, kedves termete alapján méltán közkedvelt, mégis, sokan, akik őt választják, meg fognak lepődni: ugyanis önálló, kissé akaratos természete korántsem olyan könnyen kezelhető, mint ahogyan elképzelik.

A második magyar kutyafajta, a puli a 9. helyen ugyancsak megemlítendő. Mivel eredendően a nyáj őrzésére, terelésére használták, azt igényli, hogy erre kialakított természetének igényei lehetőleg legyenek minél jobban kielégítve.

A 10. helyre pedig az elsősorban kedvtelésből, társaságnak tartott, méltán kedvelt bichon havanese került.

Legnépszerűbb kutyafajták
Legnépszerűbb kutyafajták,melyiket válasszam?

A legnépszerűbb kutyafajták – MÁOK

A regisztrált mikrochipek adatai alapján – mely mára már minden kutyának kötelező – a Magyar Állatorvosi Kamara is számba vette a leggyakrabban tartott kutyafajtákat, mely alapján a népszerűségi sorrend a következő:

 1. német juhász
 2. tacskó
 3. puli
 4. yorkshire terrier (Budapesten az első)
 5. francia bulldog

Ami ebben igazán érdekes, az az, hogy bár láthatóan a trend egyértelműen a kistestű kutyák népszerűségét mutatja, mégis, az első helyre egy nagytestű, kifejezetten adott munkákra alkalmas, tehát nem elsősorban hobbikutyának való fajta került.

Az aktuális információk alapján egyébként a hazánkban állományban levő kutyák száma valamivel több mint 2 millió, ebből mintegy 1,3 millió a fajtatiszta.*

És még valami: nem szabad elfelejtenünk azt a rengeteg keveréket sem, amelyeknél ugyan nehéz megállapítani, milyen felmenőik voltak, és hogy várhatóan milyen lesz a jellemük, de természetesen azok is rendkívül intelligensek és szerethetőek tudnak lenni – csak éppen felmérni és megjósolni a tulajdonságaikat rendkívül nehéz. A fenti számok alapján pedig a chipezett kutyák több mint fele tartozik ebbe a kategóriába: nagy kérdés, mennyi ebből a menhelyeken és mennyi szerencsésebbek, a családban élők száma.

*forrás: https://index.hu/kultur/eletmod/2017/10/30/kutyastat_legkedveltebb_kutyafajtak_kutyanevek_magyarorszagon/ utolsó megtekintés: 2018.10.16.

Legnépszerűbb kutyafajták
Legnépszerűbb kutyafajták, melyik lesz az igazi kedvenc?

Nevet választanál a kiskutyádnak?