Kutya póráz, futtató, szabadság, melyik a jó választás?

Kutya: póráz, futtató, szabadság

Kutya póráz, futtató, szabadság, melyik a jó választás?

 

Magyarországon a jelenlegi állattartási szabályok szerint kutyát közterületen csak pórázon szabad sétáltatni, kivéve az erre a célra kijelölt futtatókat.

Nyilván a szabályokat be kell tartania minden kutyatartónak. Azonban, mivel az élet gyakran túlmutat a papíron lefektetett elméleteken, érdemes azért néhány szót szólni ezzel kapcsolatban. Vizsgáljuk meg tehát, hogy a törvény adta lehetőséget hogyan lehetne ideálisan összeegyeztetni a valós igényekkel.

Kutya szabadon

Ugyanis, bár érthető, hogy mi áll ezeknek a rendelkezéseknek a hátterében – az embertársakra való odafigyelés, balesetek elkerülése stb. –, és ezek valóban fontos dolgok, azért van valami, amivel nem árt, ha mi, kutyatartók tisztában vagyunk. Ez pedig az, hogy a kutya egy olyan élőlény, akit a természet szabadságra teremtett. Az ember pedig háziasította, aminek az egyik legfontosabb eredménye az lett, hogy a kutya elsődleges funkciója – és nagyrészt ösztönből fakadó célja is –, hogy az emberek segítségére legyen bizonyos dolgokban, egyúttal pedig, hogy alárendelje a saját érdekeit a szolgálatában. Mindezért cserébe nekünk, embereknek – kutyatartóknak – fontos lenne, ha figyelembe vennénk a szükségleteit, és igyekeznénk azokat a megadott keretek között a lehető legjobban megadni nekik.

Még ha egy kutya „kerti kutya” is, akinek otthon van biztosítva pár négyzetméter arra, hogy szabadon mozoghasson, az még nem elégíti ki az alapvető ösztöneit. Ugyanis önmagában az, hogy mindennap ugyanazon az unalomig ismert területen járkáljon fel és alá, az új ingerek iránti ösztönös vágyait még messze nem teljesíti. Neki is igenis fontos tehát a gazdival közös, új helyek felfedezésével járó gyakori séta is.

Kutya: póráz, futtató, szabadság
Kutya: póráz, futtató, szabadság

Kutya pórázon

A fentebb írtak miatt, ha egy kutya az egész életét pórázon tölti el, az borzasztóan szomorú, mert azt jelenti: nem élhet teljes életet. Soha nincsen lehetősége egy kicsit kiszaladgálni magát, élvezni azt, hogy nincsen pár méterre korlátozva a gazdától való távolság.

Természetesen a jelenlegi szabályok miatt azért a kutyák leggyakrabban pórázon közlekednek. Azonban ez sem mindegy, hogy hogyan történik. Egy későbbi cikkünkben majd erre is részletesen ki fogunk térni.

Kutya: póráz, futtató, szabadság
Kutya: póráz, futtató, szabadság

Kutya futtatóban

A szaladgálási vágy kielégítésére hivatottak a kutyák részére kialakított futtatók. És szerencsére sok gazdi használja is ezeket. Viszont sajnos sok esetben azzal nincsen tisztában több gazdi, hogy az, hogy bemegy a kutyájával a futtatóba, leveszi a pórázt „menjél, Fifike, rohangáld ki magad!” felkiáltással, majd ő maga elkezd a saját dolgaival foglalkozni, azzal önmagában még nem tudta le teljes mértékben a kutyák „rohangálási igényeinek” kielégítését. Tudniillik a kutya (főleg, ha éppen nincsen másik fajtatársa mellette) saját magát nem igazán tudja szórakoztatni. Ritka az olyan kutyafajta (bár elismerem, létezik ilyen! 🙂 ), amelyik már attól boldog, ha eszét vesztve csak úgy fel és alá rohangászik a kerítés mentén.

Igen, a kutyáink foglalkozást igényelnek. Méghozzá nem is keveset: minőségi együttlétet a gazdával. Ami azt jelenti, hogy kutya és gazdája közösen, együtt végez valamilyen tevékenységet, amit mindketten élveznek. Ez lehet akár egy sima labdázás vagy bármilyen közös játék, de sportolhatnak, futhatnak, kirándulhatnak, tanulhatnak is együtt, ezen kívül még számos módja létezik a közös együttléteknek. És ez az, ami igazán kielégíti a fizikai és mentális szükségleteit is.

Remélhetőleg idővel minden kutyafuttató valóban alkalmas lesz ezekre a közös, minőségi tevékenységekre. Addig is, a gazdi feladata marad az is, hogy így is megtalálja a megfelelő helyeket és lehetőségeket ezekre az igazán tartalmas együttlétekre: azért, hogy a kutyája is igazán boldog lehessen.

Kutya: póráz, futtató, szabadság
Kutya: póráz, futtató, szabadság

Nevet választanál a kiskutyádnak?