Miért fontos a megfelelő minőségű étrend a kölyökkutyáknál?

Kölyök kutya etetése

Miért fontos a megfelelő minőségű étrend a kölyökkutyáknál?

Újdonsült gazdiként rengeteg információt kell tudnod a kutyatartásról annak érdekében, hogy mindent helyesen csinálj. Kutyád megfelelő nevelése, elegendő játékidő, a rendszeres séta és a jó minőségű étrend mind-mind elengedhetetlen részei a megfelelő kutyatartásnak.

Ezen fontos szempontok különösen az első időkben, azaz kölyökkorban kiemelten fontosak. Hiszen ekkor alapozod meg kutyád egész életére jellemző alapvető viselkedési formákat, valamint az egészségét is.

Ebben a cikkben összeszedtük neked, hogy miért fontos a megfelelő fehérje mennyiség kölyökkutyáknál. Nézzük meg együtt, hogy miket érdemes tudnod!

Megfelelő etetés kölyökkorban

Ugyanúgy, ahogy kölyökkutyád az első hónapokban sajátítja el a legfontosabb viselkedési szabályokat és parancsokat, ugyanúgy szervezete és immunrendszere is ekkor fejlődik és erősödik a leginkább. Emiatt ebben az időszakban kiemelten fontos, hogy minden szükséges tápanyagot biztosíts számára.

Ehhez elsődlegesen azt kell eldöntened, hogy táppal eteted majd kutyádat vagy inkább a főtt/nyers etetést választod. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, valamint állatorovosok között sincs egységes álláspont arra vonatkozóan, hogy melyik a legjobb választás.

Kölyökkutya etetése
Kölyökkutya etetése fontos, hogy megfelelően végezzük.

Táp vagy házi koszt?

A tápok mellett legtöbbször az az érv szól, hogy ezek hozzá értő szakemberek által lettek összeállítva. Ennek köszönhetően pedig minden szükséges makro tápanyagból, vitaminból és ásványi anyagból a megfelelő mennyiséget és arányt tartalmazzák.

Továbbá a tápok között fajta, életkor, aktivitás alapján is válogathatnak a gazdik, tehát viszonylag egyénre szabott megoldások vannak. Valamint, itt fontos azt is megemlíteni, hogy különböző egészségügyi problémák és a kutya betegségei szerint is találhatunk speciális tápokat kutyánk számára.

A házi kosztot választók leggyakoribb indoka az, hogy a tápban nem tudjuk biztosan, hogy milyen adalék és ballasztanyagok találhatók meg. Ezzel szemben, ha magunk főzünk kutyusunknak, ott minden hozzávalót ismerünk.

A kölyökkutya etetésének főbb szempontjai

Akár tápot vagy főtt etetést választunk, mindkét esetben vannak olyan alapvető szempontok, melyeket nem hagyhatunk figyelmen kívül.

Ezeket összeszedtük a leendő gazdik számára, hogy minden információt egy helyen találhassatok meg.

A fehérje fontossága a kölyökkutyáknál

A fehérje kiemelten fontos kutyád növekedésének időszakában, hiszen ez segíti majd az erős csontozat és izmok megfelelő fejlődését. Azonban ezen kívül, az alapvető sejtfolyamatokban is részt vesznek, valamint erősítik immunrendszerüket.

A fehérjék kapcsán fontos különválasztani az állati és a növényi eredető fehérjéket. Az állati fehérjeforrások a különböző húsok, a halak és a tojás. Növényi fehérjék között a leggyakoribb a búza, kukorica, zab, rizs.

Emellett lényeges információ, hogy a fehérjék aminosavakból épülnek fel, melyek közül az esszenciális aminosavak (lizin, metionin, leucin, arginin) kiemelten fontosak. Tehát nem elég a táp fehérjetartalmát ellenőrizni, fontos tudni a fehérje forrását is.

A jó minőségű tápok között megtalálhatsz számtalan kölykök részére összeállított változatot. Ezekben közös, hogy fehérje tartalmuk jóval magasabb a fentiek miatt.

Ezzel legalább egy éves koráig etetheted kedvencedet, nagytestű kutya esetében pedig akár két éves koráig érdemes lehet ennél maradni.

Kölyökkutya etetése
Kölyökkutya etetése során a fehérjebevitelre is ügyeljünk.

Megfelelő mennyiség

Érdemes ezzel kezdeni, ugyanis ma már rengeteg elhízott kutyussal találkozhatunk nap mint nap, melynek elsődleges oka a túletetés.

A túletetés előfordulhat akkor is, ha a tápon megtalálható mennyiséget adjuk kutyánknak. Hiszen ez kiindulásnak megfelelő, azonban minden esetben a kutyák egyedi igényeihez kell igazítanunk. Azaz, ha kutyánk kevésbé aktív, nem szeret annyit szaladgálni kint, akkor az előírtnál valamivel kisebb adagot érdemes adni számára.

Emellett, a napi adagon felüli ’leesett falatok’ szokták a túletetést leggyakrabban eredményezni. Érthető, hogy sok gazdi nem tud a könyörgő tekinteteknek nemet mondani, azonban ez nagyon nem jó szokás, melyről érdemes minél hamarabb leszokni. A kunyerálás leszoktatásáról és egyéb kutyanevelési problémákról a dogx.hu weboldalán találhatsz hasznos tippeket.

Fontos tudni, hogy az elhízás súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például mozgásszervi és ízületi problémák, szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és emésztőrendszeri problémák.

Megfelelő adagok

A napi szükséglet ismerete mellett az elosztást is fontos tudni. Három hónapos korig a napi négyszeri etetés, hat hónapos korig a háromszori, majd onnantól a napi kétszeri etetés ajánlott.

Tehát a tápon található napi adagot az életkornak megfelelően ennyi részletben kell majd adnod kutyád számára.

Megfelelő tápanyagok biztosítása

A kutyád egyedi igényeit figyelembe vett mennyiség mellett az összetétel is kiemelten fontos. A makrotápanyagok helyes arányát a jó minőségű tápok biztosítják, azonban fontos a gazdiknak is ismerniük ezeket az arányokat.

Alapvetően elmondható, hogy egy növekedésben lévő kutya számára kétszer annyi energia szükséges, mint felnőtt korban. Hiszen ekkor fejlődik szervezetük és erősödnek a külső hatásokkal, fertőzésekkel szemben is.

A makrotápanyagok közül érdemes a fehérjéről külön szót ejteni, hiszen kölyökkorban ebből a felnőtt szükséglet kétszeresére van szükség.

Összefoglaló

Összességében elmondható, hogy kölyökkutyánk megfelelő táplálása a neveléshez és mozgáshoz hasonlóan sok odafigyelést igényel.

A megfelelő táp kiválasztása mellett is számos információt kell tudnunk, melyek nélkül egészségügyi problémák kialakulását kockáztatjuk.

Amennyiben nem tudunk dönteni, vagy bármilyen kérdésünk felmerül a táp kapcsán, elsődlegesen állatorvossal érdemes konzultálni. A hozzáértő orvosok sokéves tapasztalattal a legjobb tanácsokat adják majd kutyád kora, fajtája és egészségügyi állapota függvényében.

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?