Pumi – Magyar kutyafajták

Pumi

Pumi – Magyar kutyafajták

Származási ország: Magyarország
Eredeti feladata: Juhászkutya, házőrző és kártevőírtó
Eredeti neve: Pumi
Angol neve: Pumi
Eredete: Magyar fajta. Származása eléggé homályos; valószínűleg a 17-18. században alakulhatott ki, mégpedig olyanformán, hogy az ősi pulit keresztezhették különböző, felálló fülű francia és német terelőkutyákkal

Pumi
Pumi

Fotó forrása: Készítette: Lezo – A feltöltő saját munkája, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=3137536

Pumi története

A fajta a XVII-XVIII. században alakult ki Magyarországon. Formálódásában minden bizonnyal nagy szerepet kapott az ősi puli, de keresztezhették a Németországból és Franciaországból importált juhokkal együtt bekerült, felálló fülű terelőkutyákkal is. A feltevések szerint élénk vérmérsékletét, terrier jellegét, sőt „terrier füleit” is ezeknek a kutyáknak köszönheti. Kezdetben a pulit és a pumit gyakran összekeverték, sőt ötletszerűen keresztezték is őket. A két fajta szétvá­lasztása az 1900-as években kezdődött. A puli ma már egyértelműen elkülönült (és tegyük hozzá: divatba jött), míg a puminak másféle sors jutott osztályrészül. Jóval kisebb állománnyal tenyésztik, és sok esetben a pásztor mellett tartott, törzskönyvezett pumik mellett sok olyan egyed kerül elő, amelynek származása teljesen ismeretlen. Az is igaz viszont, hogy ezek a „keverékek” nyáj melletti munkájukkal messze felülmúlják törzskönyvezett társukat!

 

Pumi általános leírás

Ezen a kutyán határozottan felismerhető a terrier jelleg. Mozgásában, vérmérsékletében sem tagadhatná le terrier őseit. Fejét eléggé magasan tartja. Arcorri része megnyúlt, fejtetője domború, keskeny. Orrháta egyenes, orrtükre keskeny. Fogazata szabályos, ollós záródású. Ajkai feszesen simulók. Szeme ferde metszésű, sötétbarna, fejének szőrzete alól tökéletesen kilátszik. Rendkívül értelmes, figyelmes tekintetű. Füle félig feláll, a vége lebicsaklik, mint általában a terriereké. Nyaka valamivel hosszabb, mint a pulié – íves, izmos. Teste négyzetbe rajzolható. Háta egyenes, feszes, rövid. Mellkasa mély, de sohasem dongás. A mar hosszú, az ágyék feszes. A far rövid, enyhén csapott. Farkát majdnem függőlegesen tartja. Általában kurtítják, de sok a veleszületetten kurta farkú példány is. Mellső végtagjai meredek állásúak, hátulsó lábai párhuzamosak. Mancsa gömbölyű, ujjai szorosan záródnak. Karmai kemények, palaszürkék. Szőrzete középhosszú (3-7 cm; a puli jellegű hosszabb szőrzet nem kívánatos), tincses, nem nemezesedik.

Pumi viselkedése, tulajdonságai

Rendkívül élénk vérmérsékletű eb. Egy pillanatra sem nyugszik, szinte állandó mozgásban van, a körülötte folyó élet minden halvány rezdülését feszült figyelemmel kíséri. Véleményének élénk ugatással ad hangot. Az általa őrzött udvart vagy nyájat teljes mértékig nyugodtan rá lehet bízni. A juhász intését azonnal teljesíti, majd újabb feladatért jelentkezik.

 

Pumi megjelenése

Teste: A pumi közepes nagyságú, szögletes testfelépítésű kutya. Marja kiemelkedik a hátrafelé lejtő hátvonalából, hasa pedig felfelé emelkedik. Magasan tűzött farkát felkunkorítva tartja; ha a kölyök kurta farokkal születik, az is elfogadható. Azokban az országokban, ahol megengedett, a hosszú farok kurtítható is. A magasan tűzött nyak közepes hosszúságú.

Feje: Meglehetősen hosszú, egyenes orrnyereggel és igen enyhe stoppal. A közepes nagyságú fülek magasan tűzöttek, felállók, a végük előrehajlik. Szemei kissé ferde metszésűek. A pumi harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 35 cm, a szukáké 44 cm.

Testtömege: 8-13 kg

Szőrzete: Félhosszú szőrzete tincsekben nő; a test egyes részein rövid és durva tapintású, máshol hosszú és gubancos. A rendezetlen megjelenés a fajta egyik sajátossága. Szőre nem nemezesedik.

Színei: A foltos szőrzeten kívül bármilyen színezet elfogadható. Leggyakoribbak a sárgásfehér és a szürke egyedek, bár a fekete, a fehér és a vöröses szín is megengedett. Szemei sötétbarnák.

Táplálékigénye: 800 g/nap

Várható élettartama: 12-14 év

 

Pumi vérmérséklete

Jelleme: Hihetetlenül tevékeny, figyelmes és lelkes kutya, a munkában fáradhatatlan. Nagyon értelmes fajta, igen rövid idő alatt képes megtanulni az új parancsokat. Nem kíméli magát, roppant bátor (néha túlságosan is az), és kiváló házőrző. Szeret ugatni.

Társas viselkedése: A pumi nem szeret mindenkit, általában egyetlen személy iránt alakul ki benne nagyon erős kötődés, az idegenekkel szemben pedig félénk és óvatos. Más kutyákkal szemben a pumi hajlamos a domináns viselkedésre. rendszerint igen jól kijön az (apróbb) haszonállatokkal, de azért nem árt már fiatal korában hozzájuk szoktatni. Mindig készen áll arra, hogy üldözőbe vegye a rágcsálókat, a nyulakat és a macskákat – ez újabb ok arra, hogy segítsenek a kölyöknek hozzászokni ezekhez az állatokhoz. Ha a nagyobb gyerekek tiszteletben tartják, akkor a pumi nagyon jól ki tud jönni velük.

Pumi általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A szőrzetét elég néha-néha átkefélni. A hallójáratokból kézzel célszerű kitépkedni a felesleges szőrszálakat. A kiállításon versenyeztetett pumit általában megnyírják és kefélik – de csak mértékkel.

Tanítása: A pumi tanítása nem különösebben nehéz feladat, mivel elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle, és szeret is tanulni. A városban tartott puminál azonban figyelmet kell fordítani arra, hogy leszoktassák a (felesleges) ugatásról.

Mozgásigénye: Ez a vakmerő és fürge kutya akkor érzi igazán jól magát, ha nagyon sokat mozoghat, ezért nem való olyan személyeknek, akik mindennél többre értékelik a nyugalmas életet. A mindennapos séták mellet rendszeresen lehetőséget kell adni neki arra is, hogy póráz nélkül hancúrozzon. Nem hajlamos a csavargásra.

Alkalmazásai: A pumi szabadtéri életre termett: a legjobban egy vidéki gazdaságban érzi jól magát, ahol teljesen magától értetődően vállal fel egy sor különböző feladatot. A ház őrzését, a baromfik egy csoportban tartását, valamint a kártevőirtást is nyugodt szívvel rá lehet bízni. Ettől függetlenül nyugodtan tartható városban is, ha a gazdája elegendő mozgást és tevékenységet tud biztosítani a számára. Az ügyességi próbákban kiváló eredményeket érhet el, de a jól nevelt pumi az engedelmességi versenyeken sem hagyja cserben a gazdáját.

Forrás: People.inf.elte.hu és Szinák János, Veress István: Kutyatár (2006)

Nevet választanál a kiskutyádnak?