Drótszőrű magyar vizsla – Magyar kutyafajták

Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű magyar vizsla

 

 

Származási ország: Magyarország
Eredeti feladata: Vadászkutya, amelyet nyomkeresésre és apportírozásra is használnak, főként nehéz terepen.
Eredeti neve: Drótszőrű magyar vizsla
Angol neve: Hungarian Wire-haired Pointing Dog
Eredete: Magyar fajta. Az 1930-as években tenyésztették ki: rövidszőrű magyar vizslák almaiban előforduló hosszabb szőrű kölyköket felnevelve drótszőrű német vizslákkal keresztezték.

Drótszőrű magyar vizsla
Drótszőrű magyar vizsla

Drótszőrű magyar vizsla története

A drótszőrű magyar vizsla nem „dicsekedhet” holmi nagy múlttal. Története rövid: a XX. század harmincas éveiben alakították ki, tulajdonképpen csupán a magyar vadászok, mégpedig olyanformán, hogy a rövid szőrű magyar vizsla egyes almaiban előforduló, az átlagosnál valamivel hosszabb szőrű kölyköket felnevelték, majd ezeket drótszőrű német vizslákkal keresztezték. A drótszőrű magyar vizsla tehát részben spontán mutáció, részben pedig tudatos keresztezés révén keletkezett.

Az így kialakult fajta tenyésztését azután néhány megszállott vizslabarát hozzáértéssel és lelkesedéssel szorgalmazta, s hamarosan újabb és újabb, meglehetősen homogén egyedeket sikerült bevonni a tenyésztésbe. Ezekből már a határon túlra is került: Csehszlovákiába, Ausztriába, az NDK-ba, az NSZK-ba, Franciaországba, majd még az Egyesült Államokba is.

Drótszőrű magyar vizsla általános leírása

Közepes nagyságú, drótszőrű, nemes megjelenésű, jó izmú vadászkutya. Feje nemes és szikár. Koponyája enyhén domború. Orrháta egyenes; orrtükre jól látszik, s orrlyukai tágak. Állkapcsa erős, metszőfogai ollósan záródnak, ajkai nem lelógók. Szeme a szőr színénél egy árnyalattal mindig sötétebb. Füle lelóg, közepes nagyságú. Nyaka izmos, enyhe ívelésű, középhosszú, lebernyeg nélküli. Háta rövid, jó izomzatú, egyenes. Ágyéka feszes, zárt, széles. Fara izmos. Mellkasa mély és hosszú, hasa enyhén felhúzott. Vízszintesen tartja farkát, amelyet kétharmadára kurtítanak. Mellső végtagjai egyenesek, oszlopszerűek. A hátulsó végtagok hosszúak, arányos izmúak. Mancsa kerekded, jól zárt. Szőrzete az arcorri részen durva és rövid, az állon szakállt alkot. Fülein a szőr valamivel hosszabb, mint a rövid szőrű vizsla fülén. Törzsén és nyakán a szőr 3-4 cm hosszú, durva, kemény; végtagjain rövid, kemény és sima, a hátulsó éleken kissé elálló „kefét” alkot. Farkának szőrzete sűrű, tömött, alul valamivel hosszabb.

Drótszőrű magyar vizsla viselkedése, tulajdonságai

Nagyjából minden tulajdonsága hasonló, mint a rövid szőrű magyar vizsláé. Talán egy kissé keményebb, rámenősebb, éppen ezért nehezebben is kezelhető. Olykor szeszélyes, makacs, „kitörésekre” hajlamos. Mindamellett értelmes, éber, apportírozóhajlama kiváló. Szenvedélyesen kedveli a vizet, kitűnően úszik, éppen ezért vízi vadászatra is jó bevált. Durva, kemény szőrzete jó védelmet nyújt mindenféle nehéz, bozótos terepen.

Drótszőrű magyar vizsla megjelenése

Teste: A drótszőrű magyar vizsla jóval súlyosabb és erőteljesebb felépítésű rövid szőrű rokonánál. Törzsének hossza nagyobb, mint a marmagassága. Háta rövid és egyenes, lágyéka enyhén lekerekített. A bordák viszonylag szépen íveltek. A mellkasa legalább a könyökéig ér. Mellső lábai egyenesek, a könyöke közel van a testéhez. Hátsó lábainak ízületei mérsékelten erősen kirajzolódók. Mancsai kissé ovális alakúak, szorosan zárt lábujjakkal. Mérsékelten hosszú nyaka enyhén ívelt és feszes. A farka alacsonyan tűzött; ahol ez megengedett, a kétharmadára kurtítják.

Feje: E fajtánál mérsékelten erős stop látható, a szemöldökívei erőteljesek. Feje a szőrzet miatt kissé szögletesnek tűnik. Az arcorri rész valamivel rövidebb, mint az enyhén boltozatos koponya. Az orrnyereg egyenes, az ajkak nem lelógók. Fülei viszonylag magasan tűzöttek és lelógók. A szemek ovális alakúak, tekintetük eleven és értelmes. A drótszőrű magyar vizsla harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok ideális marmagassága 58-62 cm, a szukáké 54-58 cm. Ehhez az értékhez képest mindkét irányban 4 cm eltérés megengedett, feltéve, hogy a kutya testfelépítése arányos marad.

Testtömege: 

 Hím: 20 – 29 kg (Felnőtt), Nőstény: 18 – 25 kg (Felnőtt)
Magasság:
 Hím: 58 – 64 cm (Felnőtt), Nőstény: 55 – 58 cm (Felnőtt)

Szőrzete: E vizsla egyik jellemző tulajdonsága a drótszerű szőrzet, amelyhez kis szakáll és igen merev szemöldök társul. A rövid szőrű magyar vizslával ellentétben, e fajta fedőszőrzete alatt sűrű, gyapjas aljszőrzet húzódik.

Színei: A drótszőrű magyar vizsla színe a homoksárga valamilyen árnyalata lehet. A mellkason és a lábujjakon látható (nagyon) kicsi fehér foltokat nem tekintik hibának. Szemeinek lehetőleg sötét színűeknek kell lenniük.

Táplálékigénye: 1500 g/nap

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Drótszőrű magyar vizsla vérmérséklete

Jelleme: A drótszőrű magyar vizsla kiegyensúlyozott, magabiztos, értelmes és sportos kutya. Eléggé éber, nagyon kedves és hűséges is. A rövid szőrű magyar vizslához hasonlóan szeret apportírozni és úszni. Nagyon jó a szaglása, és kiválóan alkalmas a nehezen megközelíthető terepen végzendő munkára. A rövid szőrű fajtánál körültekintőbb állat benyomását kelti, mindazonáltal igen kitartó és megbízható munkakutya.

Társas viselkedése: A drótszőrű magyar vizsla általában jól megfér a többi kutyával és egyéb háziállattal, bár ez a szocializációja mértékétől is függ. Rendszerint jól kijön a gyerekekkel. Az idegenek érkezését ugatással jelzi.

Drótszőrű magyar vizsla általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A drótszőrű magyar vizsla szőrzetét időnként ki kell szedetni. Ez azt jelenti, hogy az elhalt szálakat kézzel szedik ki a bundából, helyet teremtve az újonnan fejlődő szőröknek. Ezen felül elég, ha hetente egyszer átkefélik. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: A drótszőrű magyar vizsla tanítása nem jelenthet gondot. Általában igen gyorsan tanul, és elég értelmes ahhoz, hogy felfogja, mit is akar tőle a gazdája.

Mozgásigénye: A drótszőrű magyar vizsla igazi munkakutya, amely nem éri be napi három rövid utcai sétával. Rendszeresen lehetőséget kell adni neki arra, hogy póráz nélkül kiugrándozza magát a szabadban. Szinte minden gyakorlattípus megfelelő a számára, a futástól az apportírozáson át, egészen az úszásig.

Alkalmazásai: Ez a fajta kiváló társ lehet egy sportos életmódú családban. Mivel eredeti és mai feladata is a vadászat, érdemes beíratni valamilyen vadásztanfolyamra, mivel ott nagyon jól érezné magát.

Forrás: People.inf.elte.hu és Szinák János, Veress István: Kutyatár (2006)

Nevet választanál a kiskutyádnak?