A kutya jutalmazása 4. – milyen a jó jutalmazás?

Argentin dog nevek

A kutya jutalmazása 4. – milyen a jó jutalmazás?

Az ember azt gondolná, a jutalmazás nem egy különösebben nagy tudást igénylő feladat. A kutya csinál valamit, ami nekünk jó, és erre mi valamilyen módon megjutalmazzuk. És kész, ennyi. Nem tűnik ördöngösségnek.

Pedig azért a képlet nem ennyire egyszerű, van pár dolog, amire érdemes odafigyelni. Arról már szóltam, hogy nem mindegy, hogy mivel jutalmazunk, és hogy mi mindentől függ a megfelelő jutalmazás. Most nézzük, mi teszi még a jutalmazást igazán hatékonnyá.

kutya jutalmazása

Kutya jutalmazása – a jutalmazás hatékonyságának feltételei

Ezek a szempontok határozzák meg azt, hogy a jutalmazás elérje a célját, vagyis hogy a kívánt viselkedés gyakorisága nőjön.

  1. az adott kutya számára és a megfelelő helyzethez igazított fajta jutalom

Ezekről lásd korábbi cikkeimet.

  1. időzítés

Nagyon nem mindegy, hogy mikor kapja meg a kutya a jutalmat! A két legfontosabb, amire figyeljünk oda:

  • mindenképpen az elvárt viselkedés után jutalmazzunk, soha ne előtte

Ez logikus, hiszen ha még nem csinálta meg, honnan tudja szegény kutya, hogy miért kapja a jutalmat? De arra is figyeljünk oda, hogy azért csak a várt viselkedés teljes folyamatának végén jutalmazzunk.

Például ha ültetést szeretnénk, várjuk meg, míg a feneke már lent van a földön. Hiszen ha ez előtt jutalmazunk, akkor azt tanulja meg, hogy mi annak örülünk, ha a feneke valahol a levegőben van a föld fölött.. Ha viszont már letette a földre, akkor érdemes fokozatosan növelni az időt az ülés és a jutalmazás között. Így stabilabban fog ülve maradni. (Ismét: ne azt tanulja meg, hogy a feladat az, hogy letegye a földre a fenekét, majd rögtön emelje is vissza.)

  • minél hamarabb jutalmazzunk, miután megtörtént a kívánt viselkedés

Minél több idő telik el a feladat végrehajtása és a jutalmazás között, annál kevésbé fogja tudni a kutya összekapcsolni őket.

Látható, hogy nem is olyan könnyű elkapni a pont megfelelő pillanatot. Ebben egyébként a segítségünkre lehet egy eszköz, a klikker, erről majd később írunk részletesebben.

  1. mit jutalmazunk?

Egyszerre a kutya több mindent is csinálhat, amit mi legtöbbször észre sem veszünk. Érdemes néha megpróbálni a „kutya fejével gondolkozni”, ez sokszor magyarázat lehet arra, miért nem az történik, amit mi szeretnénk.

Például: a kutya lefekszik, de közben megvakarja a füle tövét, mi jutalmazunk. Ilyenkor honnan tudhatja, hogy most éppen mire kapta? Ahhoz, hogy tisztuljon neki a kép, a következő kritérium segíthet:

  1. ismétlés

Minél többször erősítjük meg ugyanazt a cselekvést, annál könnyebben megérti a kutya, hogy mit is várunk tőle.

Kutya lefárasztása szellemi lefárasztás

És végül egy fontos, bár meglepő tény:

  1. kiszámíthatatlanság

Eleinte érdemes minden jól elvégzett feladat után jutalmazni, hogy kellően megerősítsük a viselkedés gyakoriságát. Ám ha a kutya már stabilan tudja, akkor lehet csökkenteni a jutalmat, majd végül teljesen el lehet hagyni. De ha azt szeretnénk, hogy minél intenzívebben, lelkesebben hajtsa végre a feladatot, a leghasznosabb, ha néha jutalmazzuk, néha nem. Fontos, hogy véletlenszerű legyen, mikor van és mikor nincs jutalom. Ugyanis a kísérletek azt mutatják, minél kevésbé kiszámítható a megerősítés, annál gyakrabban/intenzívebben fog próbálkozni a kutya.

A kutya jutalmazása 1. – mi is az és miért jó?

A kutya jutalmazása 2. – mivel jutalmazzam a kutyám?

A kutya jutalmazása 3. – miért nincs baj a jutalomfalattal?

Kutyanevet választanál kiskutyádnak?