Fajtiszta vagy keverék

Fajtiszta vagy keverék

Fajtiszta vagy keverék?

Az egyik legfontosabb és leghamarabb felmerülő kérdés kutyaválasztás során az, hogy milyen „típusú” kutyát válasszunk magunknak. Szándékosan használtam ezt a szót, ugyanis a két legfőbb csoport, amire osztani lehet őket, az a fajtatiszta és a keverék. Ezen belül a fajtisztáknak rengeteg (több száz) alcsoportja van, viszont ha úgy nézzük, keverékből kb. annyi, ahány keverék kutya van.

A vicc az, hogy tulajdonképpen a fajtiszta kutyák is „keverékek”, hiszen több fajtából lettek „összerakva”. Addig keverték őket, míg ki nem alakult az adott fajta, amit aztán a meglévő egyedekből szelektíven tovább lehetett tenyészteni. A cél a valamilyen célra való megfelelő kutya kialakítása volt. A keverékek mindössze abban különböznek tőlük, hogy véletlenszerű keresztezésből, nem tudatosan születtek meg.

Visszatérve a címben feltett kérdésre, bármelyik mellett döntünk, mindkettőnek meg lehet az oka, mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Nézzük röviden a legfontosabbakat.

Fajtiszta vagy keverék? Fajtiszta – előnyök, hátrányok

Előnyök:

  • leinformálható származás

Persze ez csak abban az esetben igaz, ha körültekintően választunk tenyésztőt, aki valóban az, és kellően lelkiismeretes és felelősségteljes.

  • kiszámítható tulajdonságok

Ez viszont csak részben igaz! Ugyan a fajták kialakításánál ez a fő cél, ám sosem szabad elfelejtenünk, hogy minden egyes kutya külön személyiség! Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a kiválasztott border collie kölyök feltétlenül őstehetség lesz terelésben. Ahogyan az sem, hogy a bull típusú mindenképpen egy agresszív ösztönlény kell legyen. A maximum, ami elmondható, hogy nagyobb eséllyel fog rendelkezni az adott tulajdonságokkal. De ez függ az ismeretlen öröklődési mechanizmusoktól és a tartási körülményektől is.

  • a meglévő kutyatartási célokhoz választható az adott fajta

Azt minden esetben mindenképpen át kell gondolnia egy felelős (jövendőbeli) kutyatartónak, hogy miért szeretne kutyát. Mit szeretne vele (közösen) „csinálni”, milyen „munkát” várna el tőle. Mindezt összehangolva a saját képességeivel, élethelyzetével, lehetőségeivel.

Fajtiszta vagy keverék?
Fajtiszta vagy keverék?

Hátrányok:

  • sokba kerülnek

Olcsó húsnak híg a leve. Ha valóban igazán jó és nekünk való kutyát akarunk, akkor a felelős tenyésztés és kezdeti tartás költségeit meg kell fizetnünk.

  • nagyobb az esélye az öröklődő fajtabetegségeknek

Hiába szűrik ki előzetesen, sosem lehetünk biztosak benne, hogy később nem derül ki valami, amire nem lehetett előre felkészülni. A belterjes tenyésztés sajnos mind a kutyák testi, mind lelki adottságaira általánosságban rossz hatással van.

Fajtiszta vagy keverék? Keverék kutya – előnyök, hátrányok

Előnyök:

  • stabilabb egészségügyi tulajdonságok

A nem rokon gének keveredése csökkenti az örökölt betegségek kockázatát.

  • olcsóbbak

Ha menhelyről fogadjuk be, akkor gyakorlatilag minimális költségekkel jár a befogadásuk.

  • nagy eséllyel hálásabbak, mi pedig jót teszünk

Ugyancsak menhelyi beszerzés esetén ezek a kutyák már megtapasztalhattak mindenféle rosszat, így különösen hálásak és ragaszkodóak tudnak lenni. Főleg, ha igazi, felelősségteljes gazdihoz kerülnek. Mi pedig nemcsak az ő életét tesszük jobbá, hanem adunk egy új lehetőséget újabb kutya megmentésére a felszabaduló hely által.

Fajtiszta vagy keverék
Fajtiszta vagy keverék?

Hátrányok:

  • ismeretlen eredet, öröklött tulajdonságok

A menhelyeken a legtöbb kutya ismeretlen származású, így nem lehet tudni, milyen felmenőkkel rendelkeznek. Ráadásul az előéletük is rejtély, ezért nagy valószínűséggel nem megfelelően szocializáltak (rosszabb esetben bántalmazott, testi-lelki sérültek is lehetnek).

  • nehéz őket adott célokhoz alakítani

Akkor érdemesebb keveréket választani, ha nincs konkrét tartási cél. Ilyenkor viszont megvan a lehetőség, hogy a befogadott kutya tulajdonságainak megismerésével választhatjuk ki a mindkettőnknek megfelelő közös programokat. És higgyétek el: ez is nagyon jó tud lenni! 🙂

Összességében tehát mindenkinek, aki nem kíván magas szinten munkakutyázni, melegen ajánlom a mentett(!) keverék kutyákat. Egyszeriek, megismételhetetlenek, és egy jó gazdi mellett csodálatos személyiség válhat belőlük.

Nevet választanál a kiskutyádnak?