Kiskutya kiválasztása, hogyan válasszuk ki az új családtagot

Kiskutya kiválasztása

Kiskutya kiválasztása, hogyan válasszuk ki az új családtagot?

Mikor eldöntjük, kutyus kerül a családunkba, vagy csak egy négylábú társat keresünk sok kérdés merül fel bennünk. Mielőtt belevágnék a „tudományos okfejtésbe”, mindenképp tudnunk kell, fajtától függően 7-15 évig kötöd le magad. Családtag! Manapság pedig az állattörvények hálistennek védik őket, vagyis csak felelős döntéssel vágj bele! Egy életre szól, vagyis míg ő él, eteted, itatod, orvosi ellátásban részesíted, stb.

A kölyök kutyusok 8 hetes korukban választhatóak el az anyjuktól. Tenyésztőtől vásárolt kiskutyák esetében szuper könnyű dolgunk lesz a kiválasztással, hiszen az alapoltásokat megkapják. A igazi tenyésztő ellát a további tanácsokkal és minden bajunkkal hozzáfordulhatunk.

Kiskutya kiválasztása
Kiskutya kiválasztása egy felelősségteljes feladat, hiszen 10-15 évig is családtag marad.

Divatfajták mindig voltak, ha mellettük döntünk tudnunk kell, nagyon sok hibás idegrendszerű kiskutya születik az agyontenyésztettség miatt (később ezekből lesz félős kutya, aki akár a családon belül is okozhat kellemetlenséget, vagy hordoz genetikailag betegséget és az állatorvosi költségek igen magasak tudnak lenni).

Szaporítókat igyekezzünk kerülni, ők azok, akik törzskönyv nélkül (minek az, drága úgy a kutya, stb.) áron alul adnak fajtatiszta (?) kiskutyát. Higgyétek el, az a drága, ami olcsó. A tenyésztő számon kérhető!

Kiskutya kiválasztása utáni feladatok

Tudnunk kell a kiskutyák cukik, ám élőlények, tehát ha eszik az alul kijön, nincs másképpen az ivással sem. Fogaik vannak, ezért mindent szeretnek megrágcsálni. Bármennyire búbánatos pofit vágnak, határozottan kell letiltanunk egy nekünk tetsző (mondjuk „fúj!”) szóval, esetleg egy finom orrkoppintással kísérve, mert szó szerint a fejünkre nőnek és a kiscukiból hamar oltári engedetlen kamasz kutya lesz (rengeteg kerül ilyenkor utcára, menhelyre, mert de kezelhetetlen ez a kutya! címszóval a „könnyebb” megoldás jut nekik).

A szobatisztaságra nevelés nem olyan ördöngösség (bár bénáztam én is vele az első kutyámmal), lakásban tartott kiskutyusok nagyon könnyen rávehetőek, hogy a napi séták idejében intézzék a dolgukat. Újságpapírra szoktatva, azt magunkkal levinni a sétához, hogy tudja ott sokkal jobb! (Ne feledjük összeszedni a kutyagumit, állateledeles szaküzletekben nagyon príma cuccok vannak ehhez.)

Kiskutya kiválasztása

Kertben tartott kutyusoknál nyilván könnyebb dolgunk van. Egyik fajta sem kezelhetetlen. Napi 20-40 perc közös játéktól, törődéstől (kis ül, fekszik, kulturális foglalkozástól) olyan kutyus válhat belőle, akiről álmodoztunk. Hozzánk egyszer került egy másfél éves erdélyi kopó, hogy na hát ez kezelhetetlen! Napi 20 perc törődéstől a kutyus olyan kezes bárány lett, hogy csak pislogtunk. Vezényszóra kezdett csak el enni, holott előtte a fél karomat kapta be.

Ha már konkrét fajtát kezdtem említeni, a többségben az éppen aktuális divatkutyusok kerülnek gazdákhoz (most éppen a bulldogok). Érdemes a kiskutya kiválasztása előtt tenyésztői oldalakon utána olvasni egy-egy fajtára mi a jellemző. Egy vadászkutyafajta (vizsla, kopó, beagle, stb.) rengeteg mozgást igényel. Ha ezt nem kapja meg, vagy elszökik, vagy kertésznek áll és képesítés hiányában elhihetitek nem jó kertész.

Szeretjük a huskyt, malamutot. Hát ők akar 100 kilométerre is képesek elcsavarogni, ha nincs mozgás csak uncsi a kertben.

A picurka társasági kiskutyának nevezetteknek is vannak ösztöneik. Mindegyik valami céllal volt tenyésztve az elmúlt évszázadban. Tehát ha a Yorkink elkezd futni a mezőn ne lepődjünk meg. Rágcsálót keres, hiszen anno Angliában a csatornarendszerekben küldték rá patkányokra. Mindenképp olvassunk utána az interneten az adott fajta kiskutya tulajdonságainak.

Szerintem, ha a minimális törődést betartjátok a kiskutya nevelésénél, nagyon boldog éveket tudtok eltölteni és ne feledjétek, megöregszenek és sokszor problémás vén csontok lesznek, de azt a szeretetet, amit nyújtanak egész életükön át, na olyat nagyon kevesen tudnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük