Kutyasétáltatás pórázon 4. – alap tudnivalók

Kutya: póráz, futtató, szabadság

Kutyasétáltatás pórázon 4. – alap tudnivalók

Tehát a kutyánk már szépen és nyugodtan sétál nap mint nap mellettünk a pórázon, ez nagyon jó hír! 🙂 Azonban van néhány dolog, amit még a rutinos gazdik is hajlamosak elfelejteni vagy nem kellő figyelmet fordítani rá. Most a legfontosabbakat gyűjtöttük össze és mutatjuk be.

Kutyasétáltatás pórázon 4. – alap tudnivalók
Kutyasétáltatás pórázon 4. – alap tudnivalók

Séta pórázon – néhány jó tanács röviden

  • soha ne feszüljön a póráz!

A feszes póráz mindig feszültséget, frusztrációt okoz, függetlenül attól, hogy hám vagy nyakörv van a kutyán, bár ez utóbbinál kiemelten, mert akár fulladozni is elkezdhet tőle. Erre minden gazdának oda kell figyelnie, mert a feszültség okozta agresszió kárt okozhat, akár a saját, akár más kutyában vagy akár emberben is.

  • pórázon levő kutya lehetőleg ne barátkozzon más kutyával!

Egyrészt a fent említettek miatt, hiszen ha hirtelen akar mozdulni, a póráz könnyen megfeszülhet. Másrészt, még ha barátságosak is egymással a kutyák, a pórázba beleakadás könnyen okozhat balesetet. Ha mindenáron szeretnénk az ismerkedést, akkor inkább keressünk egy futtatót vagy biztonságos zárt területet a közelben, ahol szabadon tehetik meg. Arra is figyeljünk oda, hogy mi viselkedjünk egyértelműen, azaz ha nem akarjuk a találkozást, akkor induljunk határozottan el a mi kutyánkkal másik irányba! Az a legrosszabb, amit a gazda tehet, hogy áll, és nézi (néha közben még meg is állapítja, hogy „Fifike, nem mehetsz most oda ahhoz a másik kutyához!”), ahogy a kutya a feszülő póráz végén őrjöng, mert nem tud odamenni a másik kutyához!

  • a póráz néha a kutyának is biztonságot adhat

Főleg kisebb termetű kutyák esetén biztonságot jelent az a tudat, hogy a póráz másik végén ott a gazdi, aki úgyis megvédi őt mindentől és mindenkitől, ezért jóval kihívóbban viselkedhet (pl. hangosan ugat mindenkit, és nagy mellénnyel meg is közelíti a másikat), mint ahogyan amúgy szabadon tenné. Az ilyen viselkedés természetesen nem megfelelő, ezért tiltani kell.

Másrészt viszont, ha olyan kutyánk van, amelyik érzékenyebb, félősebb típus, annak jót is tehet a póráz és így a nagyobb biztonság, mert így könnyebben tud feloldódni és megismerni a környezetét.

  • a póráz néha akadály lehet, ha a kutyánk veszélybe kerül

Bár mindent meg kell próbálnunk az ilyen helyzetek elkerülésére, sajnos mégis előfordulhat, hogy nem várt, hirtelen, veszélyes helyzetek merülnek föl. Például egy nyitott kerítés mögül előront egy vagy több vérszomjas kutya, akik egyből rátámadnak a mienkre. Ilyenkor azzal tesszük a legjobbat neki, hogy elengedjük a pórázt, hogy szabadon el tudjon menekülni.

Szerencsére minden kutya képes megtanulni a pórázon való sétát, főleg, ha van egy segítő, empatikus gazdija. Szerencse ez azért, mert a szabályozások miatt leggyakrabban csak így közlekedhetünk vele. Igyekezzünk tehát elérni, hogy ez a pórázos séta mind a gazdi, mind a kutya számára egy közösen eltöltött, kellemes élmény legyen.

Kapcsolódó cikkek:

Kutyasétáltatás pórázon 1. – mi kell hozzá?

Kutya sétáltatása pórázon 2. – mielőtt elindulnánk

Kutya sétáltatás pórázon 3. – végre elindulhatunk

Nevet választanál a kiskutyádnak?